Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα: Γιατί, ενώ θα κέρδιζε το Νοσοκομείο 455.000 τον χρόνο;

Εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 κινδυνεύει να μείνει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Βόλου το οποίο ήταν ενταγμένο απο τηην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως προκυπτεί απο τις δηλώσεις στο istigmes του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Λιούπη ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις του Ματθαίου Δραμυτινού για το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Δραμυτινό το Νοσοκομείο Βόλου είχε ήδη ενταχθεί σε ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση με το ποσό των 1.9 εκατομμυρίων αποτο 2019. Το πρόγραμμα η προηγούμενη κυβερνηση το άφησε το τέλος του 2019 στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Το νοσοκομείο Βόλου ήταν το δεύτερο σε όλη την χώρα, σε μια ομάδα 16 νοσοκομείων που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ με έργα ύψους 1.956.720 Ε με τα κάτωθι υποέργα :
- Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας ΣΥΘΗΑ από φυσικό αέριο.
- Αντικατάσταση στοιχείων λεβητοστασίου
- Αναβάθμιση συστήματος και ελέγχου εγκαταστάσεων BMS.
- Ψηφιακός μαστογράφος
- Πέντε διαγνωστικές οθόνες.
- Ο κ. Λιούπης από τη πλευρά επεσήμανε πως για το έργο εχουν ζγτηθεί διορθωσεις και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του και εκει οφειλονται οι καθυστερήσεις, ωστοσο το έργοδεν εχει απενταχθεί και
- “θα γίνει” , καθώς ειναι απαραίτητο.
- Να επισμανθεί πως η ενεργειακή αναβάθμιση του Αχιλλοπούλειο θα σημαίνε μείωση κατά 35% του κόστους της ηλεκτρικής
- ενέργειας του Ιδρύμτος με ταυτοχρονη εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμο του Νοσοκομείου, πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν τόσο για προσλήψεις, όσο και για εξοπλισμό ή αναλώσιμα.
Το πρόγραμμα που απεντάχθηκε είχε δύο βασικούς πυλώνες, τον ενεργειακό και την ψηφιοποίηση κάποιων δεδομένων, που θα προσέφεραν στην εξοικονόμηση και στη σωστή λειτουργία.
Η συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, θα αυξήσει τον συντελεστή ενέργειας, θα αυξανε την αυτονομία του Νοσοκομείου σε περιπτώσεις διακοπής ή προβλημάτων και με το ζεστό νερό, στο οποίο θα είχε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς μόνο το καλοκαίρι, το κόστος του φυσικού αερίου για την παροχή ζεστού νερού ανέρχεται σε 40.000 €.
Το Νοσοκομείο κάθε χρόνο ξοδεύει 850.000 € για ηλεκτρική ενέργεια και 450.000 για το φυσικό αέριο, που σημαινει πως η ετήσια εξοικονόμιση στον προϋπολογισμο του θα ήταν τγς τάξεως περίπου στις 455.000 € !
- Να θυμίσουμε ότι στο ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση ενταχθηκε και υλοποιήθηκε ως έργο το Κολυμβητήριο της Ν.Ιωνίας.
















