Με την κλιματική κρίση να επηρεάζει την ζωή μας είναι πλέον γνωστό πως η Θεσσαλία κινδυνεύει από πλημμύρες και ξηρασία, περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας και της Μεσογείου.
Το μέλλον είναι άδηλο, αλλά όχι μακρινό και τα στοιχεία δείχνουν ότι έργα δρομολογήθηκαν μόνο από την Περιφέρεια και υλοποιήθηκαν σε όλη τη Θεσσαλία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών από το 2023, δηλαδή μετά τις πλημμύρες. Η επιβαρυμένη κατάσταση έγινε δυσκολότερη καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε, η Κυβέρνηση δεν μετείχε στις προσωρινές αποκαταστάσεις, ενώ πολλές υποσχέσεις και εξαγγελίες έμειναν στο κενό.
Η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις 1,4 δις για όλη την Θεσσαλία σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφές αλλά κανένα έργο δεν υλοποιήθηκε παρά τις δεσμεύσεις της και οι πολίτες καλούνται να ζήσουν ακόμη έναν χειμώνα αγωνίας και φόβου λόγω απουσίας των μεγάλων υποδομών. Οι δήμοι, μετά τις καταστροφές δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν οποιοδήποτε έργο, έστω και μικρής κλίμακας, ενώ η Περιφέρεια , σύμφωνα με τα στοιχεία, δρομολόγησε και υλοποίησε όλα τα έργα που είχαν επείγουσα προτεραιότητα , όπως οι εκτεταμένοι καθαρισμοί ρεμάτων και αποκαταστάσεις σε αναχώματα. Η Περιφέρεια αναμένει και την μελέτη που συνυπέγραψε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόλου με τεχνικό έργο στον περιφερειακό, ώστε να την χρηματοδοτήσει.
«Οδηγός» για τα έργα, όπως και για τα μέτρα πρόληψης, το κέντρο πολιτικής προστασίας που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους πρώτους μήνες του 2024 και αποφασίστηκε επέμβαση σε 432 σημεία.
Η Περιφέρεια έδωσε συγκεκριμένες προτεραιότητες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάϊο του 2024 δόθηκαν σε πρωτη φάση 75,7 εκατ. ευρώ για προσωρινές αποκαταστάσεις και η Μαγνησία υλοποίησε παρεμβάσεις 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την προστασία του προστασία του πληθυσμού, σε όλη την Θεσσαλία, οι παρεμβάσεις δεν έπρεπε να είναι μόνο σημειακές εντός Νομών, αλλά το σύστημα αντιμετωπίστηκε ως ενιαία υδρολογική λεκάνη.
Εγιναν αποκαταστάσεις αναχωμάτων στον Πηνειό στη Γιάννουλη και στον Ενιπέα στα Φάρσαλα, καθαρίστηκαν οι κοίτες και οι εικόνες δείχνουν το πριν και το μετά.
Στην Καρδίτσα έγινε Αποκατάσταση Αναχώματος στο π. Καλέντζη θέση Δ.Κ. Μακρυχώρι
Αποκατάσταση Αναχώματος στο π. Γαβράς θέση Δ.Κ. Καρδίτσας
Αποκατάσταση Αναχώματος στο π. Φαρσαλίτη θέση Δ.Κ. Ερμήτσι – Δήμος Σοφάδων
Ποια είναι σήμερα η εικόνα από την αποκατάσταση Αναχώματος στο ρέμα «Μακρυγιαννέϊκο» στη θέση Δ.Κ. Αρμενίου – Δήμος Κιλελέρ
Αποκατάσταση Αναχωμάτων ρέμα «Γκουσμπασανιώτη» θέση Δ.Κ. Πλατυκάμπου – Δήμος Κιλελέρ
Αποκατάσταση Αναχωμάτων ρέμα «Χαϊδαρόρεμα» θέση Δ.Κ. Φαρσάλων – Δήμος Φαρσάλων
Οι Θέσεις Προσωρινών Αποκαταστάσεων στην Μαγνησία
Καθαρισμός κοίτης ρέματος «Ξηριά» Βόλου θέση Δ.Κ. Βόλου – Δήμος Βόλου (μήκος 4,5 χλμ)
Καθαρισμός κοίτης ρέματος «Κραυσίδωνα» θέση Δ.Κ. Βόλου (μήκος 3,4 χλμ)
Καθαρισμός κοίτης ρέματος «Μπελεγρίνου», γέφυρα Καλά Νερά θέση Δ.Κ. Καλά Νερά – Δήμος Ν. Πηλίου (μήκος 1,8 χλμ)
Καθαρισμός κοίτης ρέματος «Ξηριά» Αλμυρού θέση Δ.Δ. Αλμυρού – Δήμος Αλμυρού (μήκος 2,0 χλμ)
Οι Θέσεις Προσωρινών Αποκαταστάσεων στα Τρίκαλα
Αποκατάσταση Αναχωμάτων στο π. Νεοχωρίτη θέση Δ.Κ. Κλοκοτού – Δήμος Φαρκαδώνας
Αποκατάσταση πρόσβασης στη γέφυρα Ροπωτού θέση Δ.Κ. Κλοκοτού – Δήμος Πύλης
Αποκατάσταση οδικού δικτύου θέση «Καλλιρόη» Ασπροποτάμου – Δήμος Μετεώρων
Προσωρινή Αποκατάσταση Οδικού Δικτύου θέση Δ.Κ. Στουρναρέικα, Δήμος Πύλης
Καθαρισμός κοίτης π. Κλεινοβίτη και αποκατάσταση πρόσβασης με γέφυρα BELLEY
θέση γέφυρα Κλεινού
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2024
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ