Της Ασημίνας Σέγκλια*

Η 10η Δεκεμβρίου είναι η 16η ημέρα δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών ξεκινώντας από τις 25 Νοεμβρίου (orange days) που έχουν καθιερωθεί διεθνώς για κινητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας. Αυτό το 16ήμερο οι Σοροπτιμίστριες χρωματίζουν τον κόσμο πορτοκαλί για να αφυπνίσουν, να ταρακουνήσουν, να υπενθυμίσουν και να ενημερώσουν ώστε η καταπολέμηση της κάθε μορφής βίας να γίνει κυρίαρχο θέμα και άμεσης προτεραιότητας και αντιμετώπισης.
Κάθε χρόνο όμως, στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Η Διακήρυξη συντάχθηκε από εκπροσώπους απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και περιλάμβανε όλες τις νομικές παραδόσεις και είναι το μοναδικό οικουμενικό έγγραφο που υπάρχει σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο προσδιορίζονται τα τριάντα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν τη βάση για μια δημοκρατική κοινωνία.
Μετά την ιστορική αυτή πράξη, η Γενική Συνέλευση ζήτησε από όλα τα Κράτη Μέλη να δηµοσιεύσουν το κείµενο της Διακήρυξης και να «κάνουν ενέργειες ώστε αυτό να διαδοθεί, να τεθεί σε κοινή θέα, να διαβαστεί και να παρουσιαστεί σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισµούς, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις διάφορες χώρες και εδάφη».

Σήμερα, η Διακήρυξη είναι ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται και έχει γίνει αποδεκτό ως σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού της σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, είναι το κείμενο που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες γλώσσες παγκοσμίως.
Η Διακήρυξη αποτελεί μια σημαντική τομή στην Ιστορία, καθώς τόλμησε να αναδείξει τα αναφαίρετα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση. Για πρώτη φορά, μια διεθνής συμφωνία έβαλε στο επίκεντρο τα ανθρώπινα όντα αντί πολιτικών εξουσίας. Ωστόσο, η διακήρυξη αυτή δεν ήταν παρά μια αναγκαία απάντηση στις τραγικές συνθήκες που επέφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον». Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι διεθνή (εφαρμόζονται και ισχύουν παντού) και διαφυλάττουν την ισότητα (ισχύουν τα ίδια για όλους). Κατά την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αν ο δημόσιος διάλογος εν καιρώ ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα διαθέτει κοινή ηθική γλώσσα, είναι αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από το 1956 ο Διεθνής Σοροπτιμισμός καθιέρωσε την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως Ημέρα του Σοροπτιμισμού καθώς πρεσβεύει και σέβεται τις αξίες αυτές. Οι Σοροπτιμίστριες ως οργάνωση γυναικών πιστεύουν και προωθούν την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και στα δικαιώματά του.

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις Ομοσπονδίες της Ευρώπης (SI/E), της Αμερικής (SI/A), της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας ( SIGBI ) και του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού (SISWP), είναι μία παγκόσμια οργάνωση εθελοντριών, οι οποίες δουλεύουν μαζί για να βελτιώσουν τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών. Το δίκτυο απαριθμεί περίπου 90.000 μέλη σε 130 χώρες και περιοχές δραστηριοποιείται σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για να εκπαιδεύσει, ενδυναμώσει και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται σε θέματα όπως η Βία Κατά των Γυναικών, Κανόνες Ασφαλών Συνθηκών Υγιεινής, Ανθρώπινη Διακίνηση (trafficking), Εκπαίδευση, Ηγεσία-οτιδήποτε επηρεάζει τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών.
Οι Αξίες του Σοροπτιμισμού είναι:
– Τα Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους
– Η προώθηση των γυναικείων δυνατοτήτων
– Η ακεραιότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων
– Ο Εθελοντισμός και η φιλία

Οι Στόχοι είναι:
Εξάλειψη της φτώχιας και της διάκρισης λόγω φύλου με την εξασφάλιση των πλήρων κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών
Τέλος στη διακίνηση (trafficking) ανθρώπων και όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Εξασφάλιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες και τα κορίτσια
Βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, υγιεινή και βασικούς πόρους διατροφής.
Καταστολή των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και ένταξη της βιωσιμότητας στις προσωπικές επιλογές και τις κυβερνητικές πολιτικές και προγράμματα.
Αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια και μετά τις ένοπλες συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές.
Εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση σε όλη τη διάρκεια της ζωής
Διευκόλυνση της προώθησης των γυναικών σε θέσεις διοίκησης, πολιτικής και θέσεις λήψης αποφάσεων.
Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του Κόσμου και συμμετέχει επιδιώκοντας την κατανόηση μεταξύ των λαών, την υπεράσπιση των ηθικών αξιών και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι, πέρα από τα διεθνή και εσωτερικά κείμενα υπόθεση όλων μας και αποτελεί θεμέλιο για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.

*Η Ασημίνα Σέγκλια είναι πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «ΘΕΤΙΣ»

Προηγούμενο άρθροΜειώθηκαν σε δύο οι κλινικές Covid στο Νοσοκομείο- Ένας ακόμη θάνατος 79χρονης
Επόμενο άρθροΗ γελοιότητα του click away στην πράξη