Για 30.000 «σάπιζαν» τα πλυντήρια στο Νοσοκομείο του Βόλου

Μόνο για το 2019 το Αχιλλοπούλειο Nοσοκομείο Βόλου δαπάνησε 194.000 ευρώ περίπου σε ιδιώτη για το πλύσιμο του νοσοκομειακού ιματισμού ~ Φρένο στην οικονομική αιμορραγία από τη νέα διοίκηση

Οριστικό φρένο στην οικονομική αιμορραγία που υφίστατο το Νοσοκομείο Βόλου επί θητείας της διοίκησης Δραμητινού, πληρώνοντας «τον κούκο αηδόνι» για το πλύσιμο του νοσοκομειακού ιματισμού το οποίο είχε αναλάβει ιδιώτης, παρά τη ρητορική υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του ΕΣΥ, πάτησε η σημερινή διοίκηση με επικεφαλής τον Γιάννη Ντόκο, όταν διαπίστωσε ότι μία ολόκληρη εγκατάσταση με σύγχρονα πλυντήρια, πρέσες και ατμοσίδερα στο υπόγειο της νέας πτέρυγας του Αχιλλοπουλείου, «σάπιζε» εξαιτίας της εγκατάλειψης και της μη συντήρησης.

Επιπροσθέτως το δημόσιο πλήρωνε επικουρικούς υπαλλήλους για να απασχολούνται στο συγκεκριμένο τμήμα χωρίς όμως να κάνουν επί της ουσίας τίποτα, αφού τη φροντίδα του νοσοκομειακού εξοπλισμού είχε αναλάβει αποκλειστικά ο ιδιώτης!

Μόνο το πλύσιμο σεντονιών, κουβερτών, πετσετών, μαξιλαροθηκών και πράσινων στολών των χειρουργείων έφτασε να κοστίζει 194.000 περίπου τον Νοέμβριο του 2019, λίγο πριν ο κ. Δραμητινός αποχωρήσει από τη θέση του διοικητή.

Ταυτόχρονα, το κράτος πλήρωνε το μισθολογικό κόστος υπαλλήλων που προσλήφθηκαν ως επικουρικό προσωπικό για τον ίδιο λόγο (το 2015 4 άτομα, το 2016 επίσης 4 άτομα, το 2017 3 άτομα αρχικά και μετά τον Νοέμβριο του 2017 προσήλθαν 5 άτομα για απασχόληση στον χώρο των πλυντηρίων με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, το 2018 7 άτομα και το 2019 6 άτομα).

Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι υπάλληλοι δεν αξιοποιήθηκαν για αυτό τον σκοπό. Η μόνη δραστηριότητα με την οποία επιφορτίστηκαν ήταν η συγκέντρωση των άπλυτων για να φορτωθούν στο φορτηγό του ιδιώτη που είχε αναλάβει το πλύσιμο του ιματισμού και η παραλαβή του για να μοιραστεί στις Κλινικές!!!

Την ίδια ώρα όμως τα πλυντήρια παρέμειναν να «σαπίζουν» αναξιοποίητα.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Ντόκος τον Ιανουάριο του 2020, αποφάσισε να «πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα». Ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα και «σήκωσε μανίκια». «Δεν είναι δυνατόν για ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ, τόσο κόστισε η συντήρηση του εξοπλισμού που έγινε με εντολή Ντόκου, να σαπίζουν τα μηχανήματα και το Νοσοκομείο να επιβαρύνεται οικονομικά» ήταν η πρώτη σκέψη που έκανε και αποτέλεσε το «λάκτισμα» για την πλήρη ανατροπή. Στροφή στην αξιοποίηση των δομών του Νοσοκομείου από το προσωπικό που πληρώνεται για αυτό το αντικείμενο και «φρένο» στην ανάθεση βασικών δραστηριοτήτων του Αχιλλοπουλείου σε ιδιώτες. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου να δρομολογηθεί η επαναλειτουργία της υπηρεσίας των πλυντηρίων του ιματισμού των κλινικών και των χειρουργείων.

Μεγάλη οικονομική αιμορραγία

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το 2016 οι Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν εισηγηθεί στην προηγούμενη διοίκηση την έγκριση δαπάνης προκειμένου να επιδιορθωθούν οι βλάβες και το τμήμα να «πάρει ξανά μπροστά». Δεν εισακούστηκαν όμως, όπως λένε οι ίδιες πηγές. Και όμως όπως αποδείχτηκε η υπόθεση συντήρησης και επιδιόρθωσης των ζημιών ήταν υπόθεση περίπου 30.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν με εντολή της νέας διοίκησης υπό τον κ. Ντόκο και εδώ και αρκετές μέρες το Τμήμα επαναλειτουργεί «με τιμές και δόξες», με μεγάλη απόδοση και με ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται τηρουμένων όλων των ενισχυμένων πρωτοκόλλων που ισχύουν πλέον λόγω του κορονοϊού.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, μόνο για το 2018 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019 το Αχιλλοπούλειο κατέβαλε για το πλύσιμο του ιματισμού το ποσό των 321.889,89 ευρώ (128.322,34 ευρώ το 2018 και 193.567,55 ευρώ από τις αρχές του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου).

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως από το 2015 μέχρι το 2018 παρατηρείται από τον έναν χρόνο στον επόμενο, μία σημαντική αύξηση των πιστώσεων που καταβλήθηκαν για το πλύσιμο του νοσοκομειακού ιματισμού, γεγονός που επίσης είναι προς διερεύνηση από τη νέα διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Για παράδειγμα το 2015 η δαπάνη για το πλύσιμο του ιματισμού ήταν 73.172,27 ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 108.790,56 ευρώ και το 2017 στις 135.970,08 ευρώ. Το ερώτημα που γεννάται αβίαστα είναι για ποιο λόγο αυξήθηκαν τόσο πολύ οι δαπάνες από χρονιά σε χρονιά. Αυξήθηκαν τα κλινοσκεπάσματα, διευρύνθηκε ο όγκος του νοσοκομειακού ιματισμού που πλένονταν κ.ά.

Νέα εποχή… καινούργια δεδομένα

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ βρέθηκε στον χώρο που εδώ και δύο εβδομάδες επαναλειτουργούν τα πλυντήρια, που εντάσσεται στο Τμήμα Επιστασίας και Ιματισμού. Προϊσταμένη είναι η Κατερίνα Σκεπετάρη η οποία μαζί με τη Μαρία Παπάζογλου, τη μοναδική μόνιμη υπάλληλο που είχε απομείνει στο Τμήμα, και τον Χρήστο, την Ελένη, τη Βάσω, τη Γεωργία και τη Χαρά που απασχολούνται ως επικουρικό προσωπικό, καθημερινά πλέον μοιράζονται το ωράριό τους μεταξύ πλυντηρίων και πρέσας, χωρίς όμως να βαρυγκωμούν. Αντιθέτως αισθάνονται ικανοποιημένοι και αυτό αφορά κυρίως στο γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια βλέπουν να έχει «ζωντανέψει» ο χώρος.

Το επικουρικό προσωπικό έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, ενώ εξαιτίας του κορονοϊού ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων, γιατρός Ιωάννης Κοκκόρης και η Μαίρη Ζήγρα, νοσηλεύτρια, είναι εκείνοι που δίνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση και το πλύσιμο του νοσοκομειακού ιματισμού με βάση όσα έχει αποφασίσει ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι διότι αφενός η επαναλειτουργία των πλυντηρίων συνιστά στροφή στην ποιότητα και την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου προς τους ασθενείς, αφετέρου γίνεται ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων του Αχιλλοπουλείου. Πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του ΓΝΒ Γιάννης Ντόκος, που ήταν παρών στην επίσκεψή μας και μαζί με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Γρηγόρη Κουμπαρέλο, την προϊσταμένη Βάνα Δημητριάδη και τη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά, το τελευταίο διάστημα «ξόδεψαν» πολλές εργατοώρες μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η επαναλειτουργία των πλυντηρίων

Πηγη: https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=367073

Προηγούμενο άρθροΓέμισε φυτοπλανκτόν το παραλιακό μέτωπο της Αγριάς
Επόμενο άρθροΚοινό αίτημα παρατάξεων συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη