
Στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την αξία της πρόληψης στον αγώνα κατά του καρκίνου, το τμήμα AHEPA HJ-13 ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Βόλου διοργάνωσε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στο Βόλο, μεγάλη και σημαντική ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου με συντονιστή τον τ. Βουλευτή Μαγνησίας , χειρουργό κ. Αθανάσιο Λιούπη και σχολιαστή τον γυναικολόγο και μέλος του τμήματος κ. Παναγιώτη Λούτσο.
.
Ο καθηγητής Θωρακοχειρουργικής στο ΑΠΘ κ. Χριστόφορος Φορούλης αναφέρθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα και τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία με το κάπνισμα ως κύρια αιτία πρόκλησης σε ποσοστό 90%.
Η αν. καθηγήτρια Χειρουργικής στο Π.Θ. κ. Άντα Πουλτσίδη, αναφέρθηκε στον καρκίνο του μαστού, η οποία όπως επεσήμανε είναι ιάσιμο είδος, αν εντοπιστεί έγκαιρα και τόνισε την ανάγκη οι γυναίκες να αφυπνιστούν.Unmute
Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, κ. Ηλίας Νικολόπουλος, αναφέρθηκε στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εστιάζοντας στη σημασία του εμβολιασμού σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 9 έως 11 ετών.
Ο κ. Αλέξανδρος Διαμαντής– Γενικός Χειρουργός αναφέρθηκε στον καρκίνο του παχέως εντέρου τονίζοντας ότι η πρόληψη σώζει ζωές και είναι σημαντικό, όλος ο κόσμος να γνωρίζει τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να τις κάνει έτσι ώστε να πετυχαίνουμε την σωστή πρόληψη. Έδωσε τέλος, ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ακόμη και οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο θα πρέπει να γνωρίζουν πως πλέον υπάρχουν όλα εκείνα τα μέσα για να μετατρέψουμε τον καρκίνο σε μία απλή χρόνια νόσο.
Ο χειρουργός – ουρολόγος, κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στον καρκίνο του προστάτη, μία μορφή καρκίνου, που όπως είπε, όταν υπάρχει προληπτικός έλεγχος μπορεί να προληφθεί.
Η μία και μοναδική ογκολόγος του Νοσοκομείου Βόλου ,κ. Ισιδώρα Ελένη Περδικούρη, είπε ότι, συγκλονίζουν τα στοιχεία για την πορεία του καρκίνου στην Ελλάδα αλλά και στη Μαγνησία, καθώς όπως επεσήμανε στον νομό μας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο πάνω από 1000 περιστατικά καρκίνου κάθε είδους, ενώ το Νοσοκομείο Βόλου δέχεται κάθε μήνα 25-30 νέους καρκινοπαθείς.
Ο κ. Αθανάσιος Λιούπης – Χειρουργός,τέως Βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε την ανάγκη για την αναβάθμιση του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου σε Κλινική με 4 ογκολόγους και υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Αχιλλοπούλειο. Επεσήμανε δε ότι από τις αναφορές των ομιλητών και τις στατιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και το περιβάλλον κατέχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη.
Ο πρόεδρος της AHEPA HJ-13 “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” Βόλου κ. Βασίλης Πανουτσόπουλος κατά τη λήξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε τους ομιλητές, το κοινό, τα μέλη του τμήματος, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης και τόνισε πως επειδή ο καρκίνος δεν περιμένει κανέναν, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη και ενημέρωσε το κοινό για την συνεισφορά της ΑΧΕΠΑ στο ερευνητικό έργο του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου για τη δημιουργία του Τεστ ΠΑΠ.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
