«…Πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει όταν αχεί…»
Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico

Σήμερα Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, ώρα 20.00, στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico, η 2η Καλοκαιρινή έκθεση της πόλης «Η θάλασσά ΜΟΥ / MY Sea» 2 «…Πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει όταν αχεί…»
Η πρωτοβουλία για την επαναφορά της Έκθεσης «Η θάλασσά ΜΟΥ» ανήκει στην Χρύσα Δραντάκη, Δρ Κοινωνιολόγο Τέχνη – τελευταία Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, νέο μέλος του Δ.Σ. του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή 25 εικαστικών και έχοντας την όλη επιμέλεια της Έκθεσης, την προτείνει ως ευκαιρία μιας ακόμη μορφής συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Η πρώτη Έκθεση με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε με το ξεκίνημα της «Μαγνήτων Κιβωτού», το καλοκαίρι του 2015, με θαυμαστά αποτελέσματα.
Πλέον επαναλαμβάνεται, με σκοπό να μονιμοποιηθεί στα επόμενα καλοκαίρια, αφού θεωρείται ως η λειτουργία ακόμη ενός θεσμού πολιτισμού, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα προσφέρει στους φιλότεχνους της πόλης αλλά και στους επισκέπτες της, ένα ποιοτικό δείγμα της σημερινής εικαστικής δημιουργίας, συμβάλλοντας στην τόνωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Βόλου.
Στην έκθεση προσκλήθηκαν και λαμβάνουν μέρος επαγγελματίες καλλιτέχνες, απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, Βολιώτες που δημιουργούν στην πόλη αλλά και πολλοί εκτός Βόλου, ακόμη και Βολιώτες της διασποράς.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που ανταποκριθήκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση και στον χαρακτήρα της διοργάνωσης είναι οι:
Όλγα Μαρία (Αγγελίδου), Κατερίνα Αναστασίου, Δωροθέα Βαρελλά – Γκόκα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Έρρικα Γκουτενσβάγκερ, Felix Delandre
Δήμητρα Εξάρχου, Ευάγγελος Ζάχος, Νίκη Καμόσου, Βασίλης Καποδίστριας, Κατερίνα Κασσαβέτη, Ιωάννα Καφίδα, Κατερίνα Ξανθά, Μαρία Παναγιώτου, Αγγελική Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βούλα Πριοβόλου, Κατερίνα Σαμαρά, Ζωή Σεϊτάνη, Αναστασία-Ζωή Σουλιώτη, Άρτεμη Ταμβάκη, Αντιγόνη Τέκα και το δίδυμο Λευτέρης Πλαβός – Δημήτρης Τσιουβάκας.
Η Θάλασσα, που συνοδεύεται στην παρούσα έκθεση με το κτητικό ΜΟΥ –γιατί τι άλλο θα μπορούσε να ήταν το θέμα της έκθεσης είναι η θάλασσα της πόλης αλλά και γενικότερα η θάλασσά μας, και η θάλασσα του καθενός, η θάλασσα μέσα μας, γύρω μας, οι όψεις της μέσα από τα μάτια και τη σκοπιά του κάθε καλλιτέχνη, ιδωμένη μέσα από τα βιώματά του, τις μνήμες και τους συνειρμούς.
Η σύγκρουση Ανθρώπου και Φύσης και το αποτέλεσμα των καταστρεπτικών συνεπειών της θεομηνίας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή ακόμη και τη θάλασσά μας, γίνεται η αφορμή για μια καλλιτεχνική συνομιλία και αναστοχασμό πάνω στο αποτύπωμα και στο κρίσιμο ερώτημα της σχέσης μας με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.


Ειδικότερα ο τίτλος της δεύτερης έκθεσης είναι «…Πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει όταν αχεί…», τον οποίο η Επιμελήτριά της Χρύσα Δραντάκη δανείστηκε από το ποίημα του Νίκου Καββαδία, “Η πλώρη μας”.
Ο αχός της θάλασσας, το μουγκρητό και ο πόνος της ως τόπου που κινδυνεύει να γίνει νεκρό από κάθε μορφή ζωής λόγω των απόβλητων της άναρχης εκβιομηχάνισης και του μη σεβασμού της ανθρώπινης δραστηριότητας προς στο μεγαλείο της ύπαρξής της και τα δώρα της, είναι το σημείο εκκίνησης αυτής της πρότασης.
Η μυθολογία της, ιστορία της, η τελετουργική της διάσταση, η ανάπτυξη και η εξέλιξη της βρίσκονται στα όρια πια μιας ανεξέλεγκτης διαχείρισης και ανθρώπινης επέμβασης και παραδίνονται στις καταστροφικές επιδρομές και στις αλώσεις ανθρώπων και της μανιασμένης φύσης, όπως πρόσφατα βιώσαμε.
Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αναδείξουν τις κρίσιμες και σύνθετες καταστάσεις που προκαλούνται από τις δραματικές αλλαγές που επήλθαν και επέρχονται και να αξιοποιήσουν με τα μέσα της σύγχρονης τέχνης προτείνοντας τη δίκη τους αφήγηση για να αφυπνίσουν κρούοντας τον κώδωνα των επερχόμενων κινδύνων με μεθόδους και μορφές της εικαστικής γλώσσας.
Σήμερα Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 20.00, θα την εγκαινιάσει ο Σεβ Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. Ώρες λειτουργίας, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής: 11.00 έως 14.00
Τρίτη & Πέμπτη: 19.00 έως 21.00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421031701.
Στη σχεδόν τρίμηνη διάρκειά της θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, που έγκαιρα θα ανακοινωθούν.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Μουσείων, Έλενας Αντωνοπούλου, στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου Κουρέτα στον Βόλο με Χατζηχριστοδούλου – Δημάρχους
Επόμενο άρθροΟ κ. Μπέος και η «κωλοτούμπα»