Του Μάρκου Βαξεβανόπουλου
Αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Journal of Archaeological Science η εργασία της ομάδας μας στο SILVER project της Λυών για τα αρχαία μεταλλεία αργύρου της Ελλάδας και την ισοτοπική τους σύσταση. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι η ανακάλυψη μιας νέας μεταλλευτικής περιοχής εκμετάλλευσης αργύρου που ίσως είναι αυτή που περιγράφει ο Ηρόδοτος, από όπου ο Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς των Μακεδόνων, εξόρυσσε ένα τάλαντο την ημέρα, δηλαδή περίπου 26 κιλά ασημιού.
Το αρχαίο Δύσωρον.
Επίσης μπαίνουν στο προσκήνιο, εκτός από τις γνωστές μεταλλευτικές περιοχές, το Πήλιο και η Εύβοια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Τους συνοδοιπόρους μου στα μεταλλεία, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, αυτούς που μου εμπιστεύθηκαν αυτήν την έρευνα και φυσικά τους επιστήμονες και συναδέλφους που συνέβαλλαν στη συγκέντρωση και στη διάχυση αυτής της γνώσης.
Σήμερα έχω ένα τριπλό μίγμα συναισθημάτων. Πρώτα και κύρια χαρά λόγω της δημοσίευσης. Δεύτερον ανακούφιση διότι για να γίνει κάτι τέτοιο που αφορά τόσες διαφορετικές περιοχές και έχεις να κάνεις με τόσους ανθρώπους, ερευνητικά πεδία, υπηρεσίες και πανεπιστήμια πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες και να γίνουν και πολλές υποχωρήσεις, ειδικά εκ μέρους μου. Και τρίτον και τελευταίο, μια μικρή απογοήτευση όταν για δύο φορές ελληνικό ίδρυμα μας έχει απορρίψει πρόταση συνέχισης αυτής της έρευνας και μεταφορά της τεχνογνωσίας από το πανεπιστήμιο της Λυών σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Ίσως όλα γίνονται για κάποιο σκοπό που δεν θα τον μάθουμε ποτέ!!! Συνεχίζουμε με χαρά και όρεξη για νέες ανακαλύψεις!!!
Την εργασία μπορείτε να την κατεβάσετε από αυτόν τον σύνδεσμο:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440321001448
Πηγή: facebook