Πρόσκληση για συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα
(εξ αποστάσεως και δια ζώσης εργαστήρια) και παρουσίαση του

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» προσκαλεί τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος».
Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει δημιουργηθεί από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» με την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη συμβολή 70 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Διαθέτει την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. (ΑΠ. 151706/ΓΔ4/23-1-2021) για την αξιοποίησή του στις σχολικές μονάδες και συμπεριλαμβάνεται στο υλικό του ΙΕΠ για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων (Άξονας Φροντίζω το Περιβάλλον / Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά). Τέλος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει την αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821 και την στήριξη της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μαθήματα όπως Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ιστορία, κ.ά. (διαθεματική προσέγγιση), Εργαστήρια Δεξιοτήτων / Άξονας Φροντίζω το Περιβάλλον / Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο) σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα της Προσχολικής Αγωγής, καθώς και σε Ερευνητικές Εργασίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο), Πολιτιστικά Προγράμματα και άλλες σχολικές δραστηριότητες (Erasmus+, eTwinning).
Το πακέτο συμπεριλαμβάνει έξι (6) θεματικές ενότητες που η καθεμία εξ αυτών απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ειδικότερα, απευθύνονται σε τάξεις Προσχολικής Εκπαίδευσης, στους τρεις κύκλους τάξεων Δημοτικής εκπαίδευσης (Α΄-Β΄, Γ΄-Δ΄, Ε΄-ΣΤ΄)και στις τάξεις του Γυμνασίου (Α΄-Β΄-Γ΄).
Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Βόλου (Κύπρου 48, Βόλος).
Στα θέματα της εκδήλωσης συμπεριλαμβάνονται:
α) Παρουσίαση του επιμορφωτικού προγράμματος «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» το οποίο απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Προσχολικής και Δημοτικής εκπαίδευσης) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Μαγνησίας.
β) Ενημέρωση για το επιμορφωτικό (εξ αποστάσεως και δια ζώσης εργαστήρια) που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2022-23 και στη συνέχεια η προαιρετική συμμετοχή στον Διαγωνισμό Καλών Πρακτικών που θα ανακοινωθεί, καθώς και η προαιρετική ανάρτηση των εργασιών – καλών πρακτικών στο Αποθετήριο Καλών Πρακτικών που θα δημιουργηθεί για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
γ) Παρουσίαση της διαδικασίας συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο επιμορφωτικό πρόγραμμα
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τη δυνατότητα κατά το ερχόμενο σχολικό έτος να συνεργαστούν και να συμπράξουν με τις αρχικές ομάδες των εκπαιδευτικών που δημιούργησαν το υλικό του εκπαιδευτικού πακέτου.
Για τον έγκαιρο προγραμματισμό για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και θεματικών ενοτήτων για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα προσφερθεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Που πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;» το οποίο αποτελείται από δυο φάσεις (α) ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση μέσω της πλατφόρμας Moodle (διάρκειας 10 ωρών) από 31-08-2022 μέχρι 20-09-2022 και (β) σύγχρονη επιμόρφωση με βιωματικά εργαστήρια εκ του σύνεγγυς και δια ζώσης διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών) από 1-10-2022 μέχρι 23-10-2022. Προϋπόθεση για την παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων της β΄ φάσης αποτελεί η συμμετοχή στην α΄ φάση (ασύγχρονη εξ αποστάσεως).
Στην α΄ φάση από το υλικό που είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιλέξουν και να μελετήσουν τουλάχιστον μια εκ των έξι διαθέσιμων θεματικών ενοτήτων στην εκπαιδευτική βαθμίδα που τους ενδιαφέρει και να απαντήσουν στο σχετικό κουίζ. Εφόσον επιθυμούν μπορούν να μελετήσουν περισσότερες θεματικές ενότητες.
Στη β΄ φάση οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε δυο δίωρα βιωματικά εργαστήρια μιας τουλάχιστον θεματικής ενότητας της επιλογής τους. Η συμμετοχή στα εργαστήρια περισσότερων θεματικών ενοτήτων είναι προαιρετική, αλλά ευπρόσδεκτη. Επισημαίνεται ότι η παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων περισσότερων θεματικών ενοτήτων προσαυξάνει τον χρόνο επιμόρφωσης κατά τη διάρκεια της β΄ φάσης η οποία θα δηλωθεί στη βεβαίωση παρακολούθησης. Ο χρόνος συμμετοχής στα βιωματικά εργαστήρια της β΄ φάσης δύναται να υπερβαίνει το ελάχιστο απαιτούμενο των τεσσάρων ωρών και ως εκ τούτου αναλόγως του αριθμού των επιπλέον θεματικών ενοτήτων που επέλεξε ο/η κάθε εκπαιδευτικός προσαυξάνεται ο χρόνος επιμόρφωσης που θα υπολογιστεί στη βεβαίωση. Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών σε κάθε βιωματικό εργαστήριο ανέρχεται σε 25 άτομα. Τα βιωματικά εργαστήρια θα διεξαχθούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους εντός του αστικού ιστού του Δήμου Βόλου, και θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι θεματικές ενότητες που συμπεριλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πακέτο και οι τίτλοι των βιωματικών εργαστηρίων της β΄ φάσης ανά θεματική ενότητα.
Β΄ φάση επιμορφωτικού προγράμματος: Βιωματικά εργαστήρια Οκτωβρίου 2022
Θεματικές ενότητες εκπ/κού πακέτου Τίτλοι δίωρων βιωματικών εργαστηρίων
Αργοναυτική εκστρατεία
Συντονίστρια: Σοφία Τσαρδακά Α) Διδασκαλία του μύθου μέσω αποστολών …του Ιάσονα
Β) Μελέτη έργων τέχνης: Δημόσια γλυπτά της Αργούς στον Βόλο
Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Β. Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα
Συντονίστρια: Ελένη Χατζηδημητρίου Α) Δημιουργία αφήγησης ως έναυσμα για τη μελέτη του θέματος
Β) Η μέθοδος της Ιστοεξερεύνησης (WebQuest)
Μες του Αιγαίου τα νερά: Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου
Συντονιστής: Νικόλαος Φιλάρετος Α) Ενεργός μάθηση: Ανάθεση ρόλου-αποστολής σε ομάδες μαθητών/τριών
Β) Ψηφιακή αφήγηση
Βίρα τις άγκυρες: Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (λιμάνι Βόλου, Τρίκερι, Β. Σποράδες, Α. Πήλιο, Αμαλιάπολη)
Συντονίστρια: Βάσω Βούλγαρη Α) Ακολουθώντας τα ίχνη: το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ως διδακτική πρακτική επίλυσης προβλήματος
Β) Περιπλανήσεις παρά θιν αλός: ο ηχητικός περίπατος ως βιωματική πρακτική
Αλιείς και αλιεία στη Μαγνησία: Η παράδοση των αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες)
Συντονιστής: Γεράσιμος Τσιμπλούλης Α) Λίμνη Κάρλα: μελέτη φωτογραφιών ως ιστορικών τεκμηρίων
Β) Ποίηση και δημιουργική γραφή
Μαγνήτων γη και θάλασσα στον χώρο και στον χρόνο: Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα
Συντονίστρια: Σοφία Κανταράκη Α) Θαλασσινά ταξίδια: λογοτεχνικές ιχνηλατήσεις
Β) Θεατρικά απεικάσματα με θαλασσινούς κυματισμούς
Όσες/Όσοι εκπαιδευτικοί (κάθε βαθμίδας) ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού πακέτου «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή από σήμερα μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 μέσω της διαδικτυακής φόρμας στην ακόλουθη διεύθυνση https://forms.gle/rVSYa1h7kPNBZFqMA .
Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν εγγραφή για το εξ αποστάσεως μάθημα «Πού πάς καραβάκι με τέτοιον καιρό;» στην πλατφόρμα moodle http://learn.cultureacademy.gr/login/index.php . Μετά την εγγραφή θα τους σταλεί μέσω ηλεκτρονικού μαθήματος το κλειδί για την τελική εγγραφή τους. Σας εφιστούμε την προσοχή να διατηρήσετε τους κωδικούς (user name και password) κατά την εγγραφή στην πλατφόρμα moodle για την έναρξη στο πρόγραμμα. Επίσης όσοι εγγραφούν στην Google form και στη συνέχεια στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης moodle θα ειδοποιηθούν για την έναρξη του προγράμματος με σχετικό μήνυμα.
Οι δηλώσεις της β΄ φάσης στα βιωματικά εργαστήρια μιας ή περισσοτέρων θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου παρακαλούμε να υποβληθούν από 10 έως 20 Σεπτεμβρίου 2022 μέσω της διαδικτυακής φόρμας στην ακόλουθη διεύθυνση https://forms.gle/dnXkd4ccGXkffUUUA .
Να επισημανθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της εξ αποστάσεως (μέσω moodle) αλλά και της δια ζώσης (βιωματικά εργαστήρια) θα δοθούν αντίστοιχες βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιμόρφωση μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη του Επιμορφωτικού Προγράμματος, Δρ Αναστασία Φακίδου (anfakidou@gmail.com) και για ζητήματα που αφορούν τις εγγραφές στην πλατφόρμα Moodle Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη (kapaniaris@gmail.com).
