
Η χθεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), στο ΤΕΕ Μαγνησίας αποδείχτηκε περίτρανα ότι επιτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο έγινε: Να φέρει στο προσκήνιο τον καθοριστικό ρόλο του παράνομου Τύπου στην Εθνική Αντίσταση αφενός, αφετέρου να αποτελέσει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίτσα Κολιού, προκειμένου να τιμηθεί για το σπουδαίο έργο που κληροδότησε με θέμα την Εθνική Αντίσταση.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας παρουσιάζοντας ο καθένας από τη σκοπιά του τον ρόλο του Τύπου στην περίοδο της Αντίστασης, αλλά και τη συμβολή που είχε η Νίτσα Κολιού, ώστε να αποτυπωθούν όλα αυτά μέσω του δημοσιογραφικού και συγγραφικού της έργου.

Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα είναι ότι ο Τύπος υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του αγώνα και της αντίστασης και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ενημερώνοντας, διαφωτίζοντας και εμψυχώνοντας τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας Γιώργος Τσιγκλιφύσης ανακοίνωσε πως στον Βόλο στο πλαίσιο του Μουσείου Τύπου που δημιουργείται, θα υπάρχει ξεχωριστή έκθεση για τον Τύπο της Αντίστασης, ενώ επίσης έκανε γνωστό ότι το 2023 προγραμματίζεται εκδήλωση στη μνήμη της Νίτσας Κολιού.

Αναφερόμενος στην αείμνηστη δημοσιογράφο και συγγραφέα ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς περιέγραψε μία γυναίκα ασυμβίβαστη, ανιδιοτελή, φλεγματική, που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και την πόλη με μαχητικότητα και σθένος.

Τη χαρακτήρισε «ερωμένη» της δημοσιογραφίας και συνεχίζοντας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Νίτσα Κολιού δεν χαριζόταν, δεν έκρυβε τη γνώμη και την άποψή της ως δημοσιογράφος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και στη «Θεσσαλία». Δεν έχω γνωρίσει άλλον τέτοιον δημοσιογράφο. Ερευνητικό πνεύμα. Αδούλωτη ψυχή, με αντιστασιακή ιδιοσυγκρασία. Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη» τόνισε, απαριθμώντας γεγονότα που «μοιράστηκε» στη δημοσιογραφία, αλλά και στην Ενωση Συντακτών μαζί της, τα οποία θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του. Ο κ. Σαμαράς έκανε επίσης αναφορά στον Τάκη Οικονομάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «γίγαντα» της δημοσιογραφίας και πρότεινε στην Ενωση Συντακτών να τιμήσει τη μνήμη του.
Στην εκδήλωση επίσης μίλησε η διδάκτωρ Ιστορίας Ελένη Πασχαλούδη, η οποία αναφέρθηκε στη λογοκρισία που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 1936, αλλά και στο ότι κατά την περίοδο της κατοχής οι κατακτητές επιχείρησαν να κάνουν τις εφημερίδες όργανα προπαγάνδας, αλλά αντιστάθηκαν εκδότες και δημοσιογράφοι και αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος ώστε στην πορεία να «γεννηθεί» ο παράνομος Τύπος ως ανάγκη να ενημερώνονται και να ενθαρρύνονται οι πολίτες να αντισταθούν στους κατακτητές.
Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «φαινόμενο» στον χώρο του παράνομου Τύπου ήταν η ΕΠΟΝ, με την εφημερίδα Νέα Γενιά. Τα κείμενα δεν τα έγραφαν άνθρωποι μορφωμένοι ή δημοσιογράφοι, αλλά φοιτητές.
Ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλλής, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ανέλαβε να μιλήσει για το πώς λειτουργούσε ο παράνομος Τύπος, κάνοντας μία μεγάλη αναδρομή σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στον Βόλο είχαν διατεθεί και λειτουργούσαν έξι παράνομα τυπογραφεία.
«Ο παράνομος μυστικός Τύπος της Εθνικής Αντίστασης (έντυπα, εφημερίδες, ενημερωτικά δελτία, προκηρύξεις με πατριωτικά μηνύματα) τυπωνόταν με κινδύνους και κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι με την απειλή του θανάτου, καθώς όχι μόνο η εκτύπωση, αλλά και η κατοχή του σήμαινε εκτελεστικό απόσπασμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλλής.

Την περίοδο της Αντίστασης κυκλοφορούσαν περίπου 15 τίτλοι εφημερίδων όπως «ΕΑΜ», «Ριζοσπάστης», «Ρήγας», «Λαοκράτης» κ.ά. οι οποίες εκδίδονταν σε τυπογραφεία σε σπίτια Βολιωτών με πολλές προφυλάξεις, καθώς αποτελούσαν παράνομο υλικό. Οι Γερμανοί πολλές φορές έκαναν επιδρομές ψάχνοντας για παράνομα μηχανήματα, ενώ ήταν σκληρές οι τιμωρίες αυτών που τις τύπωναν και αυτών που τις διάβαζαν. Οι εφημερίδες εκείνες φιλοξενούσαν την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, κατέγραφαν την καθημερινή ζωή της πόλης, πόσοι φυλακίστηκαν, πόσοι σκοτώθηκαν, κρεμάστηκαν, ενώ επίσης δεν έλειπαν και τα άρθρα «αφύπνισης» του λαού.
Άξιος οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο Απόστολος Αποστολάκης από τον ΣΙΜΕΑ, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Πηγή: Ταχυδρόμος , Φώτο: Φροσω Παύλου
