
Του Σπύρου Κουρια (υποψήφιος Διδάκτωρ Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών, Συντονιστικός υπέυθυνος ομάδας Εκπ.Ρομποτικής TALOS, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Βόλου με την παράταξη “Βόλος-Ανατροπή-Δημιουργία” του Απ. Παπαδούλη
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έμμεσα έχουν αναδείξει σε σημαντικό βαθμό ελλείψεις και μοτίβα κακοδιοίκησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής Μπέου. Εμμονές με συγκεκριμένο πεδίο δραστηριοτήτων (φιέστες, “διακόσμηση” της πόλης με αμφίβολη αισθητική κι αποτελέσματα κ.α.), επαναλαμβανόμενη υπερπροβολή συγκεκριμένων έργων (π.χ. κόμβοι, μιας και δεν υπήρξαν και πολλά εξάλλου), ένδεια πολιτικής κουλτούρας συναίνεσης, μηδενική ενασχόληση με κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών κι εθνικών προσκλήσεων (άρα και “εκούσιος” αποκλεισμός του Δήμου από μελλοντικές ευκαιρίες και προοπτικές) και πολλές άλλες “αστοχίες” που στην καλύτερη περίπτωση -μάλλον (;)- οφείλονται σε απειρία διοίκησης και ερασιτεχνική προσέγγιση κομβικών διαδικασιών. Μεταξύ των άλλων, υπήρξαν τομείς που μάλλον δεν αφορούσαν (προφανώς κάκιστα) την απερχόμενη διοίκηση μιας και μη αποτελώντας βιτρίνα και ψηφοθηρικό δέλεαρ για τη μάζα των ψηφοφόρων, εγκαταλείφθηκαν στον ”αυτόματο πιλότο”..…όπως για παράδειγμα, το ευρύτατο πεδίο της εκπαίδευσης.
Η παράταξη μας “Βόλος-Ανατροπή-Δημιουργία” με επικεφαλής τον Απ.Παπαδούλη, έχει συντάξει και δημοσιοποιήσει πρώτη απ’όλους ένα πλήρες πρόγραμμα παρεμβάσεων με ξεχωριστή μνεία και στον τομέα της εκπαίδευσης, διαβλέποντας τις πολλαπλασιαστικές ευκαιρίες που αναδύονται από μια τέτοιου είδους “επένδυση” στα σημερινά παιδιά και αυριανούς συνδημότες και ρυθμιστές της λειτουργίας και της ζωής της πόλης του Βόλου. Η μέριμνα αφορά τέσσερις βασικούς πυλώνες:
• Τους βρεφικούς σταθμούς και τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ)
• Τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι και το Λύκειο
• Την Δια βίου μάθηση κι επιμόρφωση των πολιτών
• Συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Όσον αφορά τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, βασική πρόθεση είναι, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Γραφεία Πρακτικής Άσκησης, να οριστεί μόνιμο σύστημα υποδοχής πρακτικών φοιτητών παιδαγωγικών τμημάτων και με σαφές οργανόγραμμα να δίνεται η ευκαιρία σε μελλοντικούς εκπαιδευτικούς να συνεισφέρουν ουσιαστικά, να αισθάνονται ότι εξυπηρετούν ρεαλιστικές ανάγκες και σε ανταπόδοση να εξασφαλίζουν ουσιαστική εμπειρία κι ενδεχόμενη αμοιβή στο πλαίσιο προγραμμάτων απόκτησης εμπειρίας. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα, οι πιλοτικές δράσεις και η καινοτομία των νέων παιδαγωγικών πρακτικών θα διαχέεται απευθείας στους παιδικούς σταθμούς και κατ’επέκταση σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης. Παράλληλα, με αφορμή την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης όλων των παιδιών σε τάξεις προνηπίων, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ανακτηθεί το δικαίωμα κατάρτισης ανάλογων τάξεων στο πλαίσιο των παιδικών σταθμών του Δήμου, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ήδη σημαντικός ρόλος και η βιωσιμότητα τους.
Επιπλέον, σημαντική πτυχή είναι οι ευκαιρίες για εξωστρέφεια του Οργανισμού Εκπαίδευσης του Δήμου με συχνή συμμετοχή του ως εταίρου σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με αντικέιμενο τόσο την επιμόρφωση του προσωπικού όσο και τη πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών με παράπλευρο οικονομικό, άρα και λειτουργικό όφελος. Για τον λόγο αυτό, θα οριστούν ομάδες εργασίας (αποτελούμενες και από εξωτερικούς συνεργάτες-ερευνητές και μέλη ΔΕΠ του ΠΘ) για διερεύνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων συμμετοχής του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Erasmus+, Horizon2020 κ.α.) τα οποία αφενός δημιουργούν προοπτικές οικονομικής ενίσχυσης του Οργανισμού αφετέρου διασφαλίζουν την εξωστρέφεια δίνοντας, παράλληλα, πρόσβαση σε καινοτόμες πρακτικές, μεθόδους και εργαλεία με ανταποδοτικό όφελος για τα ίδια τα παιδιά.
Ακόμα μία από τις προθέσεις της παράταξής μας, είναι η εκκίνηση του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς. Στο πλαίσιο αυτού, θα αξιοποιηθούν χώροι σχολείων μετά το πέρας του ωραρίου και σε διαφορετικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος θα δημιουργηθούν σταδιακά μικρές κοιτίδες στοχευμένης δημιουργικής απασχόλησης με ανοιχτά καινοτόμα προγράμματα μικρής κλίμακας για παιδιά ηλικίας 5-16 ετών. Επιπλέον επιδίωξή μας η ανάπτυξη, διαχείριση και διασύνδεση των Δημοτικών βιβλιοθηκών με όλες τις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου και αξιοποίηση τους από τους εκπαιδευόμενους όλων των σχολείων και των εκπαιδευτικών φορέων του Δήμου Βόλου. Σχεδιάζουμε επίσης αναβάθμιση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών στο πρότυπο επιτυχημένων μοντέλων (π.χ. Καλαμπάκα, Βέροια κλπ) και σε συνεργασία με Ιδρύματα π.χ. Νιάρχου, Ευγενίδειο κλπ. Στο ίδιο πλαίσιο θα επιδιωχθεί η συστηματοποίηση του εθελοντισμού των γονέων σε δράσεις που αφορούν τα σχολεία, με βάση το γνωστικό αντικείμενο και την εμπειρία του καθενός μέσω ανοίγματος των σχολείων στις οικογένειες. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης αξιοποιώντας ανενεργά δημοτικά ακίνητα αλλά και ενεργειακής αναβάθμισής των υπαρχόντων κτιρίων διεκδικώντας σχετικές χρηματοδοτήσεις.
Επιπλέον, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα του ΤΗΜΜΥ (πρώην Δίκτυα) θα προχωρήσουμε σε πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιότερων υπολογιστών κι εξοπλισμού με την προοπτική της εκπαιδευτικής επανάχρησης. Θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή ιδιωτών και εταιρειών (σε εθελοντική βάση) και η δημιουργία πρωτοκόλλου συνεργασίας με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα ως προς την αξιοποίηση υπολογιστών που είναι σε αχρηστία αλλά θα μπορούσαν να εξοπλίσουν δωρεάν εργαστήρια τεχνολογίας και να καλύψουν βασικές ανάγκες των σχολείων με χρήση Linux και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών λογισμικών ανοιχτής αρχιτεκτονικής χωρίς κανένα κόστος για τα ίδια τα σχολεία και τον Δήμο.
Ως προς το ζήτημα της Δια Βίου Μάθησης, πρόθεσή μας είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μονάδες όπως το Κέντρο Επιμόρφωσης και ΔΒΜ, η ΜΟΚΕ κ.α. σε σχέση με την:
· Δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης κι επικαιροποίησης γνώσεων για όλα τα στελέχη του Δήμου
· Δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για επαγγελματίες του τουρισμού, της μεταποίησης και των τεχνικών έργων
· Δημιουργία προγραμμάτων δωρεάν εκμάθησης απλών χρήσιμων εφαρμογών πληροφορικής ανοικτά στους πολίτες δεύτερης και τρίτης ηλικίας
· Καθιέρωση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και συμπερίληψης ΑμεΑ
