Των εκπρόσωποι της Επιτροπής Δημοτών Κραυσίνδωνα που πατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών
Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της “Επιτροπής Δημοτών Κραυσίδωνα”, του διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, κ. Στ. Βαρβάρη και της υποδιοικητή κ. Φιλοκώστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε πλέον της μίας ώρας, κατατέθηκαν προτάσεις για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών από την πλευρά των εκπροσώπων της τροχαίας. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής των “Φίλων του Κραυσίδωνα” ενημέρωσαν για την δική τους προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του χειμάρρου Κραυσίδωνα.
Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται ειδικότερα:
Αναφορά δημοτών σχετικά με την κυκλοφοριακή κατάσταση στις οδούς Α. Ζάχου και Καραμπατζάκη
κ. Διοικητά,
όπως γνωρίζετε από τον Σεπτέμβριο του 2020 η οδός Καραμπατζάκη που βρίσκεται στην πλευρά της Ν. Ιωνίας-Βόλου στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, έχει πάψει να λειτουργεί ως οδός ήπιας μη διαμπερούς κυκλοφορίας. Αυτή η διαμόρφωση είχε υλοποιηθεί το 1993-94 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE. Η οδός Καραμπατζάκη πλέον λειτουργεί ως κάθοδος διαμπερούς κυκλοφορίας συνδέοντας την περιφερειακή οδό Βόλου με την οδό Λαρίσης.
Το αντίστοιχο κατασκευάστηκε και στην οδό Α. Ζάχου που βρίσκεται από την πλευρά του Βόλου και παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιανουάριου του 2022, με κατεύθυνση από την Λεωφόρο Αθηνών προς την περιφερειακή οδό Βόλου, επίσης διαμπερούς κυκλοφορίας.
Την υφιστάμενη διαμόρφωση των οδών Α. Ζάχου και Καραμπατζάκη υλοποίησε ο Δήμος Βόλου.
Αυτοί οι δύο δρόμοι – παρόχθιοι του χειμάρρου Κραυσίδωνα – φέρουν ως κύρια σήμανση την πινακίδα Π-92 δηλαδή χαρακτηρίζονται ως οδοί ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ με ανώτερο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα. Από τα περίπου 3500 μέτρα του συνολικού μήκους της διαμόρφωσης, τα 2000 και πλέον μέτρα δρόμου έχουν μικτή χρήση [ποδήλατο – αυτοκίνητο ] και φέρουν σήμανση Ρ-66α, πλέον των άλλων σημάνσεων που έχουν τοποθετηθεί στις δύο οδούς.
Μετά την παράδοση αυτών των δύο δρόμων στην κυκλοφορία και με δεδομένο τον χαρακτηρισμό τους ως οδοί ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, σας αναφέρουμε -προφανώς γνωστά και σε εσάς- τα παρακάτω:
- Αυτοί οι δύο ευθύγραμμοι διαμπερείς δρόμοι αποτελούν πλέον δρόμους εσωτερικού δακτυλίου κυκλοφορίας αφού από τον σχεδιασμό τους [ διαμπερής κυκλοφορία, μονής κατεύθυνσης, ευθύγραμμη πορεία, κάθετη σύνδεση κυκλοφοριακών αρτηριών, έλλειψή εμποδίων και σχεδιασμού ανάσχεσης ταχύτητας κ.λπ.] δημιουργούν αρνητικές καταστάσεις για την ασφάλεια αλλά και για τον υποτιθέμενο χαρακτήρα των οδών.
- Οι πινακίδες Π-92, όπως και οι Ρ-66α έχουν ένα ξεκάθαρο από το Κ.Ο.Κ. περιεχόμενο το οποίο σε απειροελάχιστες περιπτώσεις μηχανοκίνητων χρηστών των οδών τηρείται, δηλαδή:
α. Το όριο των 30 χιλιομέτρων που αναγράφεται στις πινακίδες σήμανσης [σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. και την πινακίδα Π-92 θα πρέπει να είναι 20 χιλιόμετρα] δεν τηρείται ενώ υπερβολικές ταχύτητες θα διαπιστώσετε όταν τα φανάρια επι των οδών Α. Ζάχου και Καραμπατζάκη έχουν ανάψει πράσινο ακόμα και αν βρίσκονται στο πορτοκαλί, για να προλάβουν να περάσουν!
β. Δεν παραχωρείται προτεραιότητα στους πεζούς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις κατέρχονται υποχρεωτικά στον δρόμο λόγω περιορισμένου πλάτους πεζοδρομίων ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου δέχονται κορναρίσματα και προπηλακισμούς.
γ. Στους ποδηλάτες ασκείται πίεση. Στα τμήματα μικτής χρήσης [ποδήλατο-αυτοκίνητο] οι ποδηλατιστές είναι μονίμως αγχωμένοι.
δ. Οι αμιγείς ποδηλατοδρόμοι – στα τμήματα που υφίστανται επί των οδών Α. Ζάχου και Καραμπατζάκη- σε τακτά διαστήματα χρησιμοποιούνται από μηχανάκια και μηχανές, ιδιαίτερα με αντίθετη φορά προς την κατεύθυνση των αυτοκινήτων. Έχουμε περίπτωση όπου το ποδήλατο βγήκε από τον αμιγή ποδηλατοδρόμο για να περάσει η μηχανή που διέσχιζε με ταχύτητα τον ποδηλατοδρόμο επί της οδού Α. Ζάχου!
ε. Η ήπια κυκλοφορία στην περιοχή είναι προσδιορισμένη τελικά μόνο ως σήμανση. Η ύπαρξη των διαβάσεων πεζών και ποδηλατιστών [ζέβρα] που συνοδεύεται από την σήμανση Π-21γ ουδόλως λαμβάνεται υπόψη από τους οδηγούς, όπως εξάλλου και σε όλη την πόλη.
ζ. Η διέλευση φορτηγών μεγαλύτερου τονάζ από τους 6 τόνους που επιτρέπεται είναι ένα άλλο γεγονός.
η. Παρκάρισμα επί των πεζοδρομίων και σε ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ.
- Τα παραπάνω όπως εν συντομία σας αναφέραμε έχουν σαν αποτέλεσμα:
α. Την δραματική αλλαγή των κυκλοφοριακών συνθηκών και της ποιότητας ζωής, λόγω και του γεγονότος της ύπαρξης του χειμάρρου Κραυσίδωνα ως περιβαλλοντικού διαδρόμου. Ως υπηρεσία αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως δεν σας αφορά, είναι όμως σημαντικό να σας το αναφέρουμε μιας και όλοι σ΄ αυτή την πόλη ζούμε.
β. Εκνευρισμός, προπηλακισμοί και οι κλασικές καταστάσεις που πολλές φορές δημιουργούνται με πρωταγωνιστές εκνευρισμένους οδηγούς, διαβάτες και ποδηλάτες.
γ. Ατυχήματα με υλικές ζημιές και τραυματισμούς τα οποία έχουν και έχουμε καταγράψει και που γνωρίζετε.
δ. Θανάτους ζώων
κ. Διοικητά,
τα παραπάνω αποτελούν καταγραφή και διαπιστώσεις για το διάστημα που οι δύο οδοί Α. Ζάχου και Καραμπατζάκη παραδόθηκαν στην κυκλοφορία, κυρίως των αυτοκινήτων και τελικά δευτερευόντως στον άνθρωπο, ΑΜΕΑ και στο ποδήλατο. Η πλειονότητά τους έχει επισημανθεί ή έχει καταγραφεί και στον τοπικό τύπο και αποτελούν κοινή διαπίστωση των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών – περιπατητών.