Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος στέφθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, όπου ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Συνδέσμου υποδέχθηκαν στο ξενοδοχείο Park στο Βόλο, τον αξιότιμο Πρέσβη του Βιετνάμ κ. Le Hong Truong.

Τον Πρέσβη συνόδευαν επίσης ο κ. Γαβριήλ Πετρίδης, Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ στον Πειραιά & C.O.O της ΑRIES Energy & Transport, ο κ. Νικόλαος Σαμαράς, Πρόεδρος του Ελληνο-Ελβετικού Επιμελητηρίου, ο κ. Θεόδωρος Κλιάρης, Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και οι εκπρόσωποι βιετναμέζικων εταιρειών κα Lê Ngọc Mai, Πρόεδρος της εταιρείας, «Imexport and Human resource CIP.CO» και κα Tran Thi Lan, Πρόεδρος της εταιρείας «FUTURELINK STAR INTERNATIONAL COMPANY LIMITED».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με το Βιετνάμ και η συζήτηση εστιάστηκε στις δυνατότητες ανεύρεσης του αναγκαίου και κατάλληλα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, μέσω της διαδικασίας μετάκλησης εργαζομένων που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες από το Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Συριανός, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος, ως ένας καθιερωμένος εταίρος στο περιφερειακό και εθνικό οικοσύστημα, επιτελεί πολύ σημαντικό έργο στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, στηρίζοντας διαχρονικά τις επιχειρήσεις-μέλη του στην αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν στην καθημερινή τους λειτουργία.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο της περιφέρειας, και όχι μόνο, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε διάφορους τομείς και επίπεδα δεξιοτήτων, γεγονός που συχνά αντιμετωπίζεται με διαδικασίες πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες. Κατά συνέπεια, η συνάντηση δικτύωσης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση τρόπων προσέλκυσης και πρόσληψης εργαζομένων από το Βιετνάμ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε να προκύψουν χρήσιμα αποτελέσματα για τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο αξιότιμος Πρέσβης του Βιετνάμ κ. Le Hong Truong, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την πρόσκληση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Το Βιετνάμ έχει μια οικονομία με ραγδαία αναπτυσσόμενη πορεία και αρκετές δυνατότητες.
Αν και η βιετναμέζικη οικονομία, όπως και άλλες οικονομίες, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία του Covid, το 2022 το Βιετνάμ κατάφερε να ολοκληρώσει πολλά σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα, ούσα μία από τις λίγες χώρες που πέτυχαν υψηλή ανάπτυξη, έλεγξαν τον πληθωρισμό, διατήρησαν τη μακροοικονομική σταθερότητα και διασφάλισαν σημαντικές ισορροπίες της οικονομίας.
Όσον αφορά τις ελληνοβιετναμικές σχέσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι αυτές αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας να σημειώνουν καλή ανάπτυξη.
……….
Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες το Βιετνάμ και η Ελλάδα θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για την εργασιακή συνεργασία. Και με αυτό το μνημόνιο, πιστεύουμε ότι οι επιμελείς, σκληρά εργαζόμενοι και πειθαρχημένοι Βιετναμέζοι εργάτες θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν με την εργασία τους στην ανάπτυξη της γεωργίας και της βιομηχανίας της χώρας. Μέσω της εργασίας στην Ελλάδα, μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο ξένο συνάλλαγμα για τις οικογένειές τους στο Βιετνάμ.
Σήμερα μαζί μου βρίσκονται δύο κορυφαίες βιετναμέζικες επιχειρήσεις στον τομέα των εξαγωγών εργατικού δυναμικού και εκτιμώ ότι αυτές οι δύο επιχειρήσεις μπορούν να είναι οι δύο κορυφαίες επιχειρήσεις στην παροχή βιετναμέζικης εργασίας σε εργοστάσια και αγροκτήματα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.»

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γαβριήλ Πετρίδης C.O.O της ΑRIES Energy & Transport, Επίτιμος Πρόξενος του S.R. του Βιετνάμ, ανέπτυξε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του βιετναμέζικου λαού και τους χαρακτήρισε ως: εργατικούς, φιλότιμους, ήρεμους, ευγενικούς, με βαθιά ενσυναίσθηση, που παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν, καταφέρνουν πάντα με χαρά, αισιοδοξία και προθυμία να ανταποδίδουν το καλό που βλέπουν στους άλλους. Αυτά τα εν γένει χαρακτηριστικά του λαού τόνισε, τον καθιστούν ευπροσάρμοστο και ιδανικό συνεργάτη για την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τις δύο κορυφαίες βιετναμέζικες επιχειρήσεις στον τομέα των εξαγωγών εργατικού δυναμικού, οι οποίες περιέγραψαν τις υπηρεσίες που προσφέρουν ως προς την ανεύρεση και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στο Βιετνάμ για την παροχή βιετναμέζικης εργασίας σε εργοστάσια και αγροκτήματα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η κα. Lê Ngọc Mai, Πρόεδρος της εταιρείας, «Imexport and Human resource CIP.CO» ανέφερε ότι η εταιρεία της, ήδη εξάγει εργατικό δυναμικό προς τις χώρες της Ασίας, Αυστραλίας, Ευρώπης και εν δυνάμει της Ελλάδας. Ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία υποστηρίζει την εύρεση έμπιστων συνεργατών, και τις δραστηριότητες προετοιμασίας πριν από τη μεταφορά του εργατικού δυναμικού προς την εκάστοτε χώρα, την εκπαίδευση σε περιβάλλον εργαστηρίων, τη γλωσσική εκπαίδευση και την ενημέρωση των υποψηφίων για την πολιτιστική αξία της κάθε χώρας.

Στη συνέχεια, η κα. Tran Thi Lan, Πρόεδρος της εταιρείας «FUTURELINK STAR INTERNATIONAL COMPANY LIMITED», ανέπτυξε το μότο της εταιρείας της που λέει: ότι «η ευθύνη ανήκει στην εταιρεία, τα δικαιώματα ανήκουν στους εργαζομένους. Η δέσμευση στην ικανοποίηση των πελατών και η επιτυχία των εργαζομένων είναι το κυριότερο μέτρο για την επιτυχία της εταιρείας μας». Συνεργάζονται ήδη με την Ασία (Ιαπωνία, Ταιβάν, Σιγκαπούρη, Κορέα) και την Ευρώπη (Ουγγαρία, Γερμανία, Ρωσία, Πολωνία) και ευελπιστούν σε μια μελλοντική συνεργασία και με την Ελλάδα. Κλείνοντας αναφέρθηκε εκτενώς στις διαδικασίες των προσλήψεων, της υπογραφής των συμβάσεων, και την εντατική προετοιμασία των υποψηφίων, μέχρι και την τελική ανάληψη ολοκληρωμένων διαδικασιών μετανάστευσης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο κ. Νικόλαος Σαμαράς, Πρόεδρος του Ελληνο-Ελβετικού Επιμελητηρίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μηχανισμούς μεγιστοποίησης του ποιοτικού και οικονομικού αποτελέσματος των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της δυνατότητας εξασφάλισης επενδύσεων από Ελβετικό Lobby (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που εκπροσωπεί. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσω της αξιολόγησης του προφίλ υγειών επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια επιλέγονται προς χρηματοδότηση για την ανάπτυξη παγκόσμιων συνεργασιών. Ολοκληρώνοντας παρέθεσε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να δρομολογηθούν συνέργειες με τον ΣΒΘΣΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών και των συμμετεχόντων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Προηγούμενο άρθροΕπιτακτική η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΠαραλία Βόλου: Κρύο μουσική… ΟΧΙ LNG (φώτο)