Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ. ν.π.ι.δ.), www.omed.gr διοργανώνει σεμινάριο με θέμα την «Επίλυση εργατικών διαφορών στον Ο.ΜΕ.Δ.» απευθυνόμενο στον κόσμο της εργασίας της Θεσσαλίας, την Κυριακή 21 Απριλίου, στο ΤΕΕ Μαγνησίας στο Βόλο, 2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος (Στοά Ηλία Καραπατή), 1oς όροφος.
Ο Πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ., καθηγητής Νομικής κ. Κώστας Παπαδημητρίου, και τρεις Μεσολαβητές & Διαιτητές του Οργανισμού, θα αναπτύξουν τις διαδικασίες επίλυσης εργασιακών διαφορών εντός του πλαισίου του Οργανισμού, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις ερωτήσεις και στη συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Πέραν των συμμετεχόντων εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών, στην ημερίδα μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων των νομών της Θεσσαλίας καθώς και λοιποί ενδιαφερόμενοι, εργαζόμενοι, στελέχη διοίκησης, και στελέχη διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού, λογιστές, δικηγόροι, ερευνητές κ.ά. εφόσον αποστείλουν σχετική δήλωση συμμετοχής με την ιδιότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας τούς δηλώσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ο.ΜΕ.Δ. info@omed.gr.
Η προσέλευση και εγγραφή στο σεμινάριο θα γίνει από τις 9:30 έως τις 10:00 κι έπειτα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Σεμιναρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο παραπάνω email καθώς και στα τηλέφωνα 2310 517 128 και 210 88 14 922.
Σκοπός του Ο.ΜΕ.Δ. είναι η υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών ή μεμονωμένους εργοδότες, με την παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης, συμφιλίωσης, και διαιτησίας, ως των αποτελεσματικότερων μέσων κοινωνικού διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων, που εγγενώς υπάρχουν στις συλλογικές εργασιακές σχέσεις.
Οι υπηρεσίες του Ο.ΜΕ.Δ. παρέχονται δωρεάν, μετά από αίτημα των ίδιων των ενδιαφερομένων μερών, και όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μόνο εφόσον έχουν αποτύχει οι μεταξύ των μερών απευθείας διαπραγματεύσεις.
Ο Ο.ΜΕ.Δ. λειτουργεί ως ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός (νπιδ), με διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια, και διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), τον Πρόεδρο, που εκλέγεται ομόφωνα από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων καθώς και έναν/μία εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι περισσότερες των αποφάσεων οφείλουν να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία ή – οι πιο σημαντικές – ακόμη και με ομοφωνία.
Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας ιδρύθηκε με το Ν.1876/1990, ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη σύμφωνη γνώμη των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, το 1992, έως και σήμερα, ο Ο.ΜΕ.Δ.. αποτελεί ένα μοναδικό μοντέλο λειτουργίας, ιδιαιτέρως προωθημένο, τόσο για τα ελληνικά δεδομένα, όσο και για τα διεθνή.
Ο Ο.ΜΕ.Δ. στελεχώνεται από Ειδικό Σώμα Μεσολαβητών και Ειδικό Σώμα Διαιτητών, στα οποία συμμετέχουν, αντιστοίχως, Μεσολαβητές & Διαιτητές, νομικοί επιστήμονες ή οικονομολόγοι, μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και σχετική αξιολόγησή τους από το Δ.Σ. του Ο.ΜΕ.Δ., με σύμβαση παροχής έργου, με χρονικώς προσδιορισμένη θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης. Οι Μεσολαβητές & Διαιτητές του Ο.ΜΕ.Δ. από την αρχή της θητείας τους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της, εκπαιδεύονται σε θέματα διαπραγματεύσεων, συμφιλίωσης, μεσολάβησης, διαιτησίας και σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και εργατικής νομοθεσίας. Η λειτουργία και το έργο των Μεσολαβητών & των Διαιτητών καθορίζεται αυστηρά από τον σχετικό Κανονισμό Καταστάσεως και υποχρεούνται να τηρούν τόσο τον κώδικα δεοντολογίας όσο και τα σχετικά ασυμβίβαστα που τούς τίθενται.
Τα Ειδικά Σώματα Μεσολαβητών και Διαιτητών του Ο.ΜΕ.Δ. διέπονται από τις αρχές της ανεξαρτησίας απέναντι στην κρατική εξουσία και κάθε τρίτο, της αμεροληψίας και της ουδετερότητας απέναντι στα αντισυμβαλλόμενα μέρη, της διαφάνειας στον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων και της αντικειμενικότητας τόσο στον όλον χειρισμό των υποθέσεων, όσο και στις προτάσεις των Μεσολαβητών και στις αποφάσεις των Διαιτητών.