Ερώτηση στη δημοτική αρχή Βόλου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Γαργάλας και Ριζόπουλος ζητώντας την αξιοποίηση τριών κτηρίων στην Αγριά για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι «σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη λίστα του 2012 της περιουσίας του ενοποιημένου πλέον Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, αποτέλεσμα εργασίας της τότε Εταιρίας του Δήμου, την ΑΝΕΒΟ, συμπεριλαμβάνεται και έκταση 2,886 τ.μ. στην παραλιακή οδό Αγριάς-Σουτραλί. Η έκταση αυτή διαθέτει συμβόλαιο ιδιοκτησίας που έχει μεταγραφεί στον Τόμο 239 (αριθμός 6) των βιβλίων Μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Νηλείας.
Στην έκταση αυτή έχει κατασκευαστεί Παιδική Χαρά από την παρούσα δημοτική αρχή ενώ υπάρχουν τρία κτίρια εντός αυτής που σήμερα είναι περιφραγμένα για λόγους ασφάλειας περιπατητών και επισκεπτών. Τα δυο από αυτά έχουν κριθεί διατηρητέα με το ένα , το διώροφο, να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση με πολύ ιδιαίτερα και εξαιρετικού κάλλους τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Της μεσαίας αποθήκης πρόσφατα κατέρρευσε ολοσχερώς η στέγη ενώ του άλλου Ισογείου κτιρίου διατηρείται απλώς το περίγραμμα με τα μαρμάρινα φορούσια όμως στην πλειοψηφία τους να βρίσκονται στη θέση τους ενώ το ένα βρίσκεται πεσμένο στον παρακείμενο χώρο.
Τα τρία αυτά κτίρια που αποτελούν κάποια από τελευταία και ελάχιστα αποτυπώματα της ιστορίας και της Αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Αγριάς και ευρύτερα της περιοχής, έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων που είτε ζουν στην Αγριά είτε επισκέπτονται αυτή.
Με δεδομένη την έλλειψη χώρων που υπάρχει στον Δήμο μας για στέγαση δραστηριοτήτων που αφορούν στον Πολιτισμό αλλά και την Εκπαίδευση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα τρία κτίρια στην κατεύθυνση αυτή. Το πρώτο ως χώρος ΚΑΠΗ έτσι ώστε οι απόμαχοι της εργασίας να βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον που αρμόζει στην ιστορία τους, το μεσαίο κτίριο, αυτό της «Αποθήκης» θα μπορούσε καθώς μάλιστα βρίσκεται και δίπλα ακριβώς από την Παιδική Χαρά να γίνει ένας εξαιρετικός Παιδικός Σταθμός μέσα σ’ ένα εξαιρετικό περιβάλλον ενώ το τρίτο κτίριο( το διώροφο) να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση δανειστικής και μόνιμης βιβλιοθήκης, χώρων πολιτισμού και δραστηριοτήτων, ανάδειξης της ιστορικότητας της περιοχής και παροχής ταυτόχρονα πληροφοριών στον επισκέπτη της περιοχής για ποικίλα ενδιαφέροντα, μεταξύ των οποίων σημεία ενδιαφέροντος επίσκεψης αλλά και ανάδειξης της ντόπιας αγοράς και μικρών ή οικογενειακών παραδοσιακών επιχειρήσεων. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες αξιοποίησης προς όφελος του λαού της περιοχής αλλά και συνολικά του Βόλου πέρα από τις ενδεικτικές που περιγράφονται παραπάνω.
Καταληκτικά θεωρούμε πως η αξιοποίηση των τριών κτιρίων δεν έχει σαν στόχο μόνο την διάσωση της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και την ενίσχυση της περιοχής με την μεταμόρφωση της συνολικά, καθώς θα αντιστραφεί η θλιβερή σημερινή της εικόνα σε αξιοθέατο, που μάλιστα σε παρόντα χρόνο εξυπηρετεί άμεσα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του λαού.
Ερωτάται η δημοτική αρχή
1) Ποιος ο προγραμματισμός της για τη διάσωση της κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής στην παραλιακή οδό της Αγριάς μέσα από την διάσωση και αναπαλαίωση των κτιρίων;
2) Ποιος ο δικός της σχεδιασμός και ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του;
3) Πώς τοποθετείται στην παραπάνω περιγραφείσα πρόταση αξιοποίησης προς όφελος του λαού της Αγριάς και συνολικά του Βόλου;”
Διάφορα ΛΑΣ Βόλου: Να αξιοποιηθούν τρία κτήρια στην Αγριά για τις ανάγκες των...