Η ομιλία του Βουλευτή της ΝΔ για τον προϋπολογισμό

«Η συζήτηση που γίνεται συνήθως στον προϋπολογισμό είναι αν πράγματι υπάρχει πιθανότητα να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να ευημερούν οι άνθρωποι χωρίς να ευημερούν οι αριθμοί» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ο βουλευτής εστίασε στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης, στην μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, στη ραγδαία αποκλιμάκωση του Δημόσιου χρέους, στην επιβεβλημένη αντιμετώπιση του δημογραφικού, στην σταδιακή αύξηση μισθών, συντάξεων και στην βελτίωση του ρυθμού απονομής συντάξεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους σημαντικούς τομείς της οικονομίας που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην Εθνική Οικονομία όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο κατασκευαστικός κλάδος, η οικοδομή, τονίζοντας τις πολλές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας έμφαση στην εξαιρετικά σημαντική εξαγγελία για τα κόκκινα δάνεια στον Αγροτικό τομέα.Πιο συγκεκριμένα ο Χρήστος Μπουκώρος, επισήμανε πως η γενική εικόνα της πορείας της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και των διεθνών οργανισμών, μιλούν για μια βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που μάλιστα την κατατάσσουν στις πέντε περισσότερο αναπτυσσόμενες της Ευρώπης. Παράλληλα οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο βουλευτής, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης της ανεργίας και την συνεχή τόνωση της εργασίας, καθώς ο βραχνάς της ανεργίας της κρίσης και των μνημονίων μειώθηκε από το 19% στο 9,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έδωσε έμφαση, στη ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2025, όχι σε απόλυτο μέγεθος αλλά υπενθύμισε πως το δημόσιο χρέος πλησίαζε το 200% του ΑΕΠ στις εποχές των μνημονίων, σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Επίσης, αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος, τόνισε πως έχουν ρυθμιστεί δεκαπλάσια κόκκινα δάνεια σε σύγκριση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηριστικά σημείωσε πως: «Προσωπική μου επιθυμία είναι να ρυθμιστούν εκατονταπλάσια κόκκινα δάνεια και οι servicers θα πρέπει να σεβαστούν επιτέλους τον νόμο που έχουμε ψηφίσει. Εκεί για την τήρηση της νομοθεσίας έχουν ευθύνη τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία. Κρατώ όμως τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών ότι αυτός ο νόμος θα βελτιώνεται διαρκώς, ώστε να ενταχθούν στο οικονομικό γίγνεσθαι όσο περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τόνισε το σημαντικό ζήτημα της επίσπευσης απονομής συντάξεων, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, που μπορεί να μην αλλάζουν άρδην την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, αλλά βελτιώνουν την κατάσταση και θύμισε πως μόλις πριν λίγα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ήταν αιχμάλωτοι, χωρίς κανένα εισόδημα, περίμεναν για να λάβουν τη σύνταξή τους από δύο έως τέσσερα χρόνια καθώς είχαν σωρευτεί περισσότερες από 400.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης. Σήμερα, ο μέσος χρόνος έκδοσης κύριας σύνταξης όταν πρόκειται για ένα ταμείο έχει φθάσει στους τρεις μήνες, ενώ επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να φτάσουμε στο σημείο να εκδίδεται αυθημερόν η σύνταξη.

Επιπλέον ακολουθεί η βελτίωση σύντομης παροχής του εφάπαξ και όλων των άλλων παροχών. Στη συνέχεια, ο βουλευτής επεσήμανε πως η καλή κατάσταση της οικονομίας, οι βελτιωμένοι όροι δανεισμού της χώρας και οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και των διεθνών οργανισμών, επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αποδεσμεύσει κονδύλια για την αντιμετώπιση του πολύ κρίσιμου δημογραφικού ζητήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν η κατάσταση της οικονομίας και η γενική της εικόνα δεν ήταν καλή, με ποιους όρους θα δανειζόταν η χώρα; Κι αν δεν έχουν σημασία οι αριθμοί, όπως ακούμε εδώ σήμερα, θα μπορούσε η κυρία Ζαχαράκη να βγει χθες και να πει ότι την επόμενη δεκαετία θα δαπανήσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός 20 δισεκατομμύρια, δύο δισεκατομμύρια ετησίως, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού; Άραγε αν τα ελλείμματά μας ήταν τεράστια, αν το δημόσιο χρέος δεν αποκλιμακωνόταν, αν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και των διεθνών οργανισμών ήταν χάλια για την οικονομία, θα μπορούσε ή θα τίναζε μια τέτοια εξαγγελία την οικονομία της χώρας στον αέρα; Γι’ αυτό λέμε ότι η σημασία των αριθμών είναι σημαντική. Βεβαίως, καθείς τους αξιολογεί σύμφωνα με την οπτική γωνία που τους βλέπει».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος, εστίασε στους βασικούς τομείς της οικονομίας μας που αποδίδουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η οικοδομή και αναφέρθηκε τόσο στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στον πρωτογενή τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα σημαντικά προβλήματα, όσο και στα πρωτοφανή μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα τόνισε «Θεσμοθετήσαμε με νόμο την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με τιμολόγιο, όχι κατά κεφαλήν ένα πάγιο αίτημα για την ολόκληρη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Με νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση μας παρέχουμε φθηνό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι θα πληρώνουν ρεύμα 9 έως 11 λεπτά, την στιγμή που τα νοικοκυριά πληρώνουν 14 ως 19 λεπτά» και συνέχισε «εξαγγείλαμε τη ρύθμιση 21.000 κόκκινων δανείων για αγρότες και κτηνοτρόφους και θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν το νέο έτος και αφορά και συνεταιρισμούς, κυρίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάναμε τους δασικούς χάρτες.

Οι αγρότες μας, για ενενήντα και πλέον χρόνια, είχαν κεχαγιά στο κεφάλι τους τον δασικό υπάλληλο. Δεν μπορούσαν να πάνε στα κτήματά τους. Είχαν υποστεί διοικητικές αποβολές και συλλήψεις. Και δεν λέει κανένας ότι ξεκαθαρίσαμε τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων με αυτόν τον νόμο και αυτό είναι πολύ σπουδαίο επίτευγμα. Καμία κυβέρνηση δεν είχε αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, οι κατά τα άλλα φιλαγροτικές κυβερνήσεις και φιλαγροτικά κόμματα».

Κλείνοντας την ομιλία ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος αναφέρθηκε στη μεγάλη έμφαση που οφείλουμε να δώσουμε στα αρδευτικά έργα επισημαίνοντας: «Ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε 4 δισεκατομμύρια για αρδευτικά έργα, ένα μείζον ζήτημα για την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα» και συνέχισε « για τους νέους αγρότες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν 70-80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ η σημερινή Κυβέρνηση θα δώσει 420 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Όλα αυτά λοιπόν συνιστούν δομικές αλλαγές. Βεβαίως τα προβλήματα, που αφήσαμε να διογκωθούν, τα μικρά εξανθήματα που έγιναν καρκινώματα, απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, την οποία θα συνεχίσουμε. Γι’ αυτό και υπερψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2025» κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΠροβλήματα με έναν άξονα που έφυγε εκτός γραμμής για τον Μουτζούρη
Επόμενο άρθροΜεϊκόπουλος:«Να εξαιρεθούν τα διόδια μεταξύ Βόλου–Λάρισας από τις επικείμενες αυξήσεις»