Το σημαντικό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, οδήγησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην απόφαση δημιουργίας ενός νέου προγνωστικού μοντέλου, που θα ενημερώνει νωρίτερα την αύξηση των τιμών, έτσι ώστε να εκδίδεται ανάλογη ενημέρωση προς τους πολίτες.

Το πρωί της Τετάρτης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στις δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα καθώς είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που θα χρειαστεί την συνεργασία όλων των φορέων.

«Οι υψηλές τιμές που μπορεί να βρει κάποιος σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας δεν είναι κάτι που μπορεί να σχολιαστεί συνολικά. Προτείνονται κάποιες δράσεις, αλλά χρειάζεται μία συνεργασία όλων των φορέων, κάτι που δεν είναι απλό. Το κύριο πρόβλημα μοιράζεται στα οχήματα, την εστία και την βιομηχανία», σχολίασε ο κ. Κουρέτας.

«Εμείς θέλουμε να εντοπίζουμε νωρίτερα μέσα από ένα προγνωστικό μοντέλο που θα μας δείχνει πότε θα υπάρχει αύξηση», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σαχαρίδης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα του στην πόλη τη Βόλου. «Πραγματοποιούνται στιγμιαίες μετρήσεις από δώδεκα διαφορετικά σημεία κι έχουμε προχωρήσει στην ανάπτυξη του μοντέλου από το περασμένο καλοκαίρι κι συγκεντρώνοντας υλικό από τότε».

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στην υπόλοιπη Θεσσαλία, όπως στην πόλη του Βόλου, ενώ ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες και για μόλυνση στο έδαφος, χωρίς όμως να έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία.

Στην ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου για την ατμοσφαιρική ρύπανση προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως όχι μόνο τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά το σύνολο του πληθυσμού για τη λήψη μέτρων προστασίας.
Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτα, έχοντας στο πλευρό του τον Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Σαχαρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Φώτη Λαμπρινίδη και τον σύμβουλο σε θέματα Περιβάλλοντος Ζήση Αργυρόπουλο, με αφορμή το πρόβλημα με τα αυξημένα αιωρούμενα μικροσωματίδια που αντιμετωπίζει ο Βόλος.
Αφού διευκρινίστηκε ότι αντίστοιχο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει στην υπόλοιπη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις μετρήσεις, τονίστηκαν «τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.

Δημ. Κουρέτας
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «με το προγνωστικό μοντέλο καταγραφής της ρύπανσης, θα μπορούμε να προβλέπουμε πιθανά συμβάντα ρύπανσης βραχυπρόθεσμα και με αυτό τον τρόπο να προστατεύουμε τον πληθυσμό. Η ανάπτυξη του μοντέλου περιλαμβάνει μεγάλους όγκους μετρήσεων, τα οποία προκύπτουν από δεδομένα που έχουν καταγραφεί για ένα μεγάλο διάστημα. Η κατάσταση το 2024 ήταν σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, είναι η καύση επικίνδυνων υλικών στα τζάκια, λόγο πιθανών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιοι συμπολίτες, καθώς και η συνεχής χρήση του αυτοκινήτου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας και ενεργοποίησης όλων των εμπλεκομένων φορέων με βάση τις αρμοδιότητες τους, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου. «Το πρόβλημα είναι σύνθετο, χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, επαγγελματιών εστίασης και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική ζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Σαχαρίδης
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Επιστημονικά Υπεύθυνος της ομάδας GreenYourAir του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σαχαρίδης δήλωσε πως «με βάση τις μετρήσεις των σταθμών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στον Βόλο δεν καταγράφεται πρόβλημα με υπερβάσεις στο μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του θείου. Ο Βόλος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρύπανσης με υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, ένα πρόβλημα που είναι πολυπαραγοντικό και απαιτεί πολυπαραγοντικές λύσεις, γιατί οι αιτίες που το προκαλούν είναι η βιομηχανία, το κυκλοφοριακό, η θέρμανση και η εστίαση. Η γεωμορφολογία της περιοχής, η κίνηση των οχημάτων, τα εργοστάσια, οι καυστήρες θέρμανσης, το λιμάνι και οι κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν τις συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας. Ήδη είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου για να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για περισσότερη χρήση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς. Η Επιστημονική Oμάδα GreenYourAir επίσης συζητά με τις βιομηχανίες της περιοχής και όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος θα ενημερώσουμε την Περιφέρεια για τις κοινές δράσεις που θα βοηθούσαν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Είναι σημαντική η βούληση του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα να λυθεί αποτελεσματικά και άμεσα το πρόβλημα».
Ο κ. Σαχαρίδης έδωσε απαντήσεις και για τον λόγο που διαφορετικές μετρήσεις στα μικροσωματίδια καταγράφουν οι σταθμοί της Περιφέρειας και διαφορετικές οι σταθμοί του Πανεπιστήμιου: Αυτό συμβαίνει γιατί οι Σταθμοί είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικά σημεία. Για εμάς έχει σημασία να βλέπουμε τους ημερήσιους μέσους όρους και όχι στιγμιαίες τιμές», ανέφερε ο αναπληρωτής Καθηγητής και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι όλοι μπουν να βοηθήσουν για τον περιορισμό του προβλήματος.

Πηγή: larissanet.gr

Προηγούμενο άρθρο“Central Greece Forum Θεσσαλία 2025”
Επόμενο άρθροΔ. Κουρέτας: Την Παρασκευή στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών το ετήσιο μνημόσυνο