Δεν ανησυχούμε για τη βουτιά του χρηματιστηρίου, oύτε το ιππικό έρχεται να σας σώσει από τους δασμούς. Αυτό φέρεται να είναι το μήνυμα αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ προς τις αγορές, όπως εκτιμά δημοσίευμα του Axios, παραθέτοντας δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει, οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές βυθίστηκαν λόγω των δασμών του Τραμπ.

Ισχυροί επενδυτές όπως ο δισεκατομμυριούχος του hedge fund Μπιλ Άκμαν φοβούνται ότι οι αγορές θα μπορούσαν να είναι σε δίνη τη Δευτέρα, αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάνει κάτι προηγουμένως για να χαλαρώσει τις εμπορικές εισφορές

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το Axios, η οικονομική ομάδα του Τραμπ κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να υπολογίζει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση της τελευταίας στιγμής από τους δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν.

«Οι δασμοί έρχονται. Το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν. Οι δασμοί έρχονται, φυσικά και έρχονται», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ στην εκπομπή Face the Nation

Μπέσεντ: Οι Αμερικανοί που είναι έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν δεν ανησυχούν για τις καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έδωσε τον ίδιο τόνο στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς.

«Όχι, όχι, όχι, όχι. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε την πορεία προς τα εμπρός. Διότι, ξέρετε, μετά από 20, 30, 40, 50 χρόνια κακής διαχείρισης, δεν μπορείτε απλώς να σβήσετε την περγαμηνη», δήλωσε ο Μπέσεντ.

Όπως υποστήριξε, «οι Αμερικανοί που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν τώρα, οι Αμερικανοί που έχουν βάλει χρήματα για χρόνια στους αποταμιευτικούς τους λογαριασμούς, νομίζω ότι δεν ανησυχούν για τις καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς».

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ, από την πλευρά του, απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η πτώση της αγοράς αποτελούσε μέρος κάποιου ευρύτερου σχεδίου για την πτώση των μετοχών. «Δεν αποτελεί στρατηγική η κατάρρευση των αγορών. Είναι μια στρατηγική για τη δημιουργία μιας χρυσής εποχής για τον Αμερικανό εργαζόμενο«, δήλωσε στην εκπομπή This Week του ABC.

Το Axios αναφέρει ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αν δεν αρθούν οι δασμοί, θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού και πτώση της ανάπτυξης και θα οδηγήσουν τελικά σε ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Αλλά ο Λούτνικ, από την πλευρά του, κοίταξε πέρα από αυτές τις επιπτώσεις και περιέγραψε τους δασμούς ως τον μόνο τρόπο για την αποκατάσταση της αμερικανικής παραγωγής ως θέμα εθνικής ασφάλειας. «Δεν υπάρχει αναβολή», είπε. «Ο πρόεδρος πρέπει να επαναφέρει το παγκόσμιο εμπόριο».

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό θεματικό πάρκο από Επιμελητήριο Μαγνησίας-Δήμο Βόλου και ΕΣΒ
Επόμενο άρθροΧιόνια στο Πήλιο – Πτώση της θερμοκρασίας