
Μελετώντας κάποιος προσεκτικά τις αναλύσεις των δειγμάτων από το λιμάνι του Βόλου που πραγματοποιήθηκαν την 05/05/2025, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα 13/05/2025, διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση αφενός σε βαρέα μέταλλα, αφετέρου σε μικροβιακό φορτίο σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα από την περιοχή που ελήφθησαν τα δείγματα από την περιοχή του λιμένα Βόλου.
Συγκεκριμένα από την περιοχή του Τελωνείου τα αποτελέσματα σε μικρόβια είναι E.coli 2.800 (όριο μέχρι 250),τα ολικά κολοβακτηριοειδή 320.000 (δεν αναφέρεται όριο), εντερόκοκκοι εντερικής προέλευσης 1.100 (όριο μέχρι 100). Στην είσοδο Επιβατικού λιμένα τα αποτελέσματα σε μικρόβια E.coli είναι 400 (όριο μέχρι 250),τα ολικά κολοβακτηριοειδή 5.200 (δεν αναφέρεται όριο), εντερόκοκκοι εντερικής προέλευσης (δεν καταγράφονται). Στο τέλος προβλήτα Επιβατικού λιμένα, τα αποτελέσματα σε μικρόβια E.coli είναι 90 (όριο μέχρι 250),τα ολικά κολοβακτηριοειδή 640 (δεν αναφέρεται όριο), εντερόκοκκοι εντερικής προέλευσης 1.100 (όριο μέχρι 100). Στην Πλωτή Εξέδρα (Αργοναυτών με Σόλωνος) τα αποτελέσματα σε μικρόβια E.coli είναι 180.000 (όριο μέχρι 250),τα ολικά κολοβακτηριοειδή 7.000.000 (δεν αναφέρεται όριο), εντερόκοκκοι εντερικής προέλευσης 25.000 (όριο μέχρι 100). Από τις μετρήσεις αυτές διαπιστώνεται ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση σε μικρόβια είναι στην περιοχή του λιμανιού έμπροσθεν του δημαρχείου Βόλου.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα καταγράφεται στην Πλωτή Εξέδρα (Αργοναυτών με Σόλωνος) : Χαλκός 560 (όριο 1,5), Σίδηρος (όριο 1,3),Ψευδάργυρος 720 (όριο 2,3), Μαγγάνιο 2050 (όριο 0,3), Μόλυβδος 168 (όριο 0,3),Νικέλιο 128 (όριο 0,4), Χρώμιο 190 (όριο 0,5),Αρσενικό 108 (όριο 0,03),Υδράργυρος 0,28 (όριο 0,02), Κασίτερος 4,6 (όριο 1) και τέλος ολικό άζωτο 58,9 (όριο 0,9).
Από τα δεδομένα αυτά, ιδίως από το υψηλό μικροβιακό φορτίο που καταγράφεται, επιβάλλεται:
- Να αναζητηθούν όλες οι πιθανές αιτίες μόλυνσης της θάλασσας και όχι μόνο η περίπτωση της λάσπης που αφαιρείται για την εκβάθυνση του λιμανιού.
- Διενέργεια μετρήσεων σε όλο το παραλιακό μέτωπο και πέραν του λιμένα Βόλου και στις υπόλοιπες παραλίες, ιδίως σε αυτές που γειτνιάζουν με την απόρριψη της λάσπης στον Παγασητικό κόλπο, εάν οφείλεται σε αυτήν η καταγραφόμενη επιβάρυνση των θαλασσίων υδάτων.
- Οι μετρήσεις των θαλασσίων υδάτων πρέπει να είναι συνεχόμενες για τους επόμενους μήνες, λόγω της θερινής περιόδου που επίκειται, προκειμένου να προληφθεί η επιβάρυνση της Δημόσιας Υγείας. Πρέπει όλο το παραλιακό μέτωπο να τεθεί υπό συνεχή και μακροχρόνια επιτήρηση με συνεχή ενημέρωση των λουομένων και των κατοίκων των παραθαλάσσιων περιοχών, ακόμη και της ευρύτερης περιοχής.
- Να δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης του προβλήματος με όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής μας με ουσιαστική και πλήρη συνεργασία, που θα εποπτεύει το πρόβλημα και θα λαμβάνει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό και εξάλειψη της μόλυνσης των θαλασσίων υδάτων της περιοχής μας.
- Επιβάλλεται επί τέλους οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι της περιοχής μας να αποδέχονται και να ακούν τις προειδοποιήσεις πολιτών, συλλόγων και επιστημονικών φορέων για επικείμενα ανάλογα προβλήματα που επιβαρύνουν το Περιβάλλον του τόπου μας. Να μην τους απαξιώνουν και να μην ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών τους ο ένας στον άλλον.
Δυστυχώς φαίνεται ότι το πρόβλημα που επιβάρυνε τη περιοχή μας είναι σοβαρό και δεν πρέπει «να κρυφτεί κάτω από το χαλί», διότι προέχει όλων των άλλων η προστασία της Δημόσιας Υγείας με επακόλουθο την προστασία της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας.
Πρέπει επί τέλους να γίνει κατανοητό από όλους ότι μια περιοχή την δυσφημούν τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και οι υπεύθυνοι που τα δημιουργούν και δεν τα λύνουν, και όχι αυτοί που τα αναδεικνύουν
Ευθύμιος Γ.Τσάμης
Ιατρός, δημοτικός σύμβουλος Βόλου.
