ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Γ. ΣΟΥΡΛΑ
«ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ. ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ. Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ»

Ο Κομμητάς λόγιος και κληρικός γεννήθηκε το 1762 σε ένα κτηνοτροφικό χωριό στους Κωφούς στην περιοχή Αλμυρού της Μαγνησίας.
Υπήρξε μια φωτισμένη, πνευματώδης και ανήσυχη προσωπικότητα, που ανέπτυξε πολυσχιδή δράση, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία της ελληνορθόδοξης παράδοσης και της ελληνικής παιδείας, στον άνθρωπο και στην πατρίδα.
Μέσα από αντίξοες συνθήκες στη σκλαβωμένη πατρίδα ξεκίνησε ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο από τους ταπεινούς Κωφούς μέχρι την Πέστη της Ουγγαρίας, με ενδιάμεσους σταθμούς αξιόλογα πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης.
Αλλά με σχέδιο, κόπους και μεθοδικότητα διήνυσε έναν ανηφορικό δρόμο σπουδών, κατάρτισης, γνώσεων επιστημονικών και ολοκληρωμένης παιδείας και στη συνέχεια συγγραφικής και διδακτικής δράσεως για την παιδεία και την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων.
Ο Κομμητάς πίστευε, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, ότι προϋπόθεση για την εξέγερση και την επιτυχή έκβαση της επανάστασης ήταν η αποτίναξη του πνευματικού ζυγού. Ενεπλάκη έντονα στη διένεξη του γλωσσικού ζητήματος και υποστήριξε τις απόψεις του και τις θέσεις του μέχρι τέλος.
Τίμησε τη μικρή γενέτειρά του και την μεγάλη πατρίδα του με όλα τα μέσα, πνευματικά και οικονομικά που διέθετε, μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτός ήταν ο Στέφανος Κομμητάς. Κι όμως η ιστορία δεν στάθηκε αντικειμενική απέναντι στην προσωπικότητα και την προσφορά του σπουδαίου αυτού άνδρα. Οι ιστορικοί, οι ιστοριογράφοι και ιστοριοδίφες, δεν έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν, να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τους δεκάδες τόμους και τις χιλιάδες σελίδες του πλουσιότατου έργου του.
Η Πολιτεία δεν τον συμπεριέλαβε στα σχολικά βιβλία μεταξύ των λογίων. Όμως έστω και αργά οφείλουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την ιστορική αδικία και παραγνώριση και να αναδείξουμε τον Κομμητά ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που εκ των πραγμάτων ανήκει στο πάνθεον των λογίων και των μεγάλων δασκάλων του έθνους. Γι αυτό συνέγραψα το βιβλίο αυτό.
Αν αυτό το βιβλίο συμβάλλει, έστω και ελάχιστα, ως ερέθισμα προς την κατεύθυνση αυτή, θα είναι μεγάλη η ικανοποίηση για τον συγγραφέα.

Προηγούμενο άρθροΚ. Μαραβέγιας: Ο καθένας από εμάς να εκτελέσει τον ρόλο του, στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και της δυσοσμίας
Επόμενο άρθροΣύμβαση με το Αριστοτέλειο για μετρήσεις αέριων ρύπων προανήγγειλε η Δ.Κολυνδρίνη