
Οι ελάχιστοι εκδοροσφαγείς, το πλαίσιο των ΚΥΑ και ο μεγάλος αριθμός ζώων συγκριτικά με άλλες περιοχές – Εως τέλος της εβδομάδας θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση
Οι θανατώσεις ζώων που μολύνθηκαν από ευλογιά στη Μαγνησία καθυστερούν σημαντικά, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα.
Όμως γιατί συμβαίνει αυτό στη Μαγνησία και όχι σε άλλες περιοχές; Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάση Κωνσταντινίδη, ο οποίος εξήγησε βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία, παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» ενεργειών από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς σε μία μονάδα, μέχρι τελικά το ζωικό κεφάλαιο μίας εκτροφής να οδηγηθεί στη θανάτωση.
Από όσα ανέφερε ο προϊστάμενος είναι σαφές ότι πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία, η οποία γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική όταν το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα με δυναμική, δηλαδή όταν καθημερινά βγαίνουν και νέα κρούσματα, άρα και επιπλέον ζώα για θανάτωση. «Διότι είναι άλλο πράγμα να έχεις να θανατώσεις 2.000 ζώα και άλλο στην πορεία της εβδομάδας να προκύπτουν επιπλέον 2.000», εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

Το γεγονός επίσης ότι στη Μαγνησία μόνο δύο εκδοροσφαγείς αποδέχτηκαν να συνεργαστούν και να αναλάβουν τη θανάτωση όταν στη γειτονική Λάρισα δήλωσαν διαθέσιμοι 20, είναι ένα επιπλέον «αγκάθι» το οποίο επιτείνει τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με την προϊσταμένη αρχή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Οι εκδοροσφαγείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε σε συνεργασία εάν δεν το επιθυμούν. Δυστυχώς στη Μαγνησία το ενδιαφέρον ήταν και παραμένει ισχνό. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με δύο επαγγελματίες όσες ώρες και να δουλέψουν οι θανατώσεις των ζώων δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμά πως στη Μαγνησία η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πως όσα ζώα βρίσκονται ήδη στις μολυσμένες από ευλογιά μονάδες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα οδηγηθούν στην αποτέφρωση.
Εξώδικα κτηνοτρόφων
Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως σε τουλάχιστον 5 περιπτώσεις στον νομό Μαγνησίας οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έλαβαν εξώδικα από πληγέντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούσαν να επανελεγχθούν τα κοπάδια τους και να μην θανατωθούν τα ζώα τους.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να εξηγηθεί στους επαγγελματίες ότι εμείς δεν ενεργούμε από μόνοι μας και ότι η θανάτωση των ζώων προβλέπεται από συγκεκριμένο ΦΕΚ που εκδόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσαρμοσμένο με ό,τι ισχύει για όλες τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι υποχρεωμένες να τηρούν τις σχετικές οδηγίες και τον ευρωπαϊκό κανονισμό», ανέφερε σχετικά ο ίδιος.
Εξήγησε επίσης ότι από τη στιγμή που η υπηρεσία ειδοποιείται για ένα ύποπτο κρούσμα η «θετικότητα» επιβεβαιώνεται και οριστικοποιείται από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφορών με έδρα την Αθήνα, στο οποίο όμως απευθύνονται όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
«Για παράδειγμα αυτή την περίοδο υπάρχουν δείγματα που πρέπει να εξεταστούν από τις ΠΕ Μαγνησίας, Λάρισας, Χαλκιδικής, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας και Ξάνθης και μόνο από δύο κτηνίατρους. Ακόμη και 24ώρες το 24ωρο να κάνουν αναλύσεις είναι ανέφικτο να υπάρχουν αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν και πέντε ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί η θετικότητα του δείγματος, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου που έχει καθορίσει το αρμόδιο Υπουργείο για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της ευλογιάς».
Τέλος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κτηνίατροι πριν «κλειδώσει» η θανάτωση των ζώων μίας μονάδας, πρέπει προηγουμένως να συνεργαστούν με τους πληγέντες για να αναζητήσουν εάν υπάρχουν χώροι μέσα στις εκτροφές για να γίνει υγειονομική ταφή και αφού δεν υπάρχουν τότε αποφασίζεται εάν θα γίνει υγειονομική ταφή σε άλλους χώρους που θα υποδειχτούν από την Τ.Α. (το προβλέπει το ΦΕΚ) ή θα επιλεγεί η αποτέφρωση.
Τσέτσιλας: «Ως το τέλος της εβδομάδας η θανάτωση»
Την εκτίμηση ότι τα ζώα που βρίσκονται ήδη μέρες μέσα στις μονάδες του δήμου Ρήγα Φεραίου θα θανατωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας έκανε χθες ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας.

«Η κτηνιατρική υπηρεσία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασίες θανάτωσης, όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο κ. Τσέτσιλας και ενημέρωσε πως αφού αναζητήθηκαν χώροι για υγειονομική ταφή, αλλά τελικά δεν υποδείχτηκαν, καθώς στις παρακάρλιες περιοχές αυτό είναι απαγορευτικό, αφού αφενός υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις αφετέρου ο υδροφόρος ορίζοντας ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις πλημμύρες, από την περασμένη Δευτέρα όσα ζώα θανατώνονται οδηγούνται απευθείας για αποτέφρωση στην εταιρεία καύσης με την οποία υπάρχει σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η τωρινή σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά στην αποτέφρωση 5.000 ζώων, ενώ εφόσον χρειαστεί θα γίνει νέα σύμβαση με καθορισμένο αριθμό ζώων, ανάλογα με τις νέες θανατώσεις που θα προκύψουν.
Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε πως έως το τέλος της εβδομάδας όλα τα ζώα που παραμένουν στις «θετικές» από την ευλογιά μονάδες θα θανατωθούν και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στην καύση.
Ακόμη ο κ. Τσέτσιλας υπενθύμισε πως είναι σε ισχύ μέτρα για τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων και των ζωωτροφών, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που έχουν ζωωτροφές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση αλλά και μεγάλες ελεύθερες περιοχές, «που αν εξαπλωθεί κι εκεί η νόσος, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη». Προέτρεψε επίσης σε αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοαφάλειας, ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων ανέφερε πως ο περιφερειάρχης έχει έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό αλλά και με τους ίδιους τους παραγωγούς και έχει ζητήσει εγκαίρως να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις αλλά και να υπάρξει ενίσχυση και για τις ζωοτροφές. «Περιμένουμε να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί τριφυλλιών και μηδικής, κι εγώ να ήμουν στη θέση τους το ίδιο θα έκανα, θα ζητούσα αποζημιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ – taxydromos.gr
