
Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλ.Μεϊκόπουλος κατέθεσε νέα Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία καλεί τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην Βουλή να απαντήσει για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης σταθμού LNG στον Παγασητικό Κόλπο, που παραμένει ανοιχτό.
Τον Ιούλιο του 2024, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Αλ.Μεϊκόπουλου στην Βουλή, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, είχε δηλώσει ότι:
- Η επένδυση δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς οι ανάγκες καλύπτονται πλήρως από τη Ρεβυθούσα και τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
- Αφορά κυρίως τροφοδοσία εκτός Ελλάδας.
- Δε θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ την τοπική κοινωνία.
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως έμμεση διαβεβαίωση ότι το έργο δε θα υλοποιηθεί, καθώς προσκρούει τόσο σε ζητήματα ενεργειακής σκοπιμότητας και σε ζητήματα περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Παρά ταύτα, έχει παρέλθει διάστημα άνω του ενός έτους χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.
«Η εκκρεμότητα αυτή τροφοδοτεί την αβεβαιότητα στην κοινωνία της Μαγνησίας. Το ζήτημα της μονάδας LNG επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο, σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, που παρουσιάζουν την επένδυση ως «έργο εν εξελίξει», με άμεσο μάλιστα ορίζοντα λειτουργίας. Δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση, παρά μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις και παραπομπή στις Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες ωστόσο έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι σήμερα θετικά. Στο μεταξύ η ηγεσία του Υπουργείου έχει αλλάξει.» ανέφερε ο Βουλευτής.
Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας καλείται να απαντήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της ΜΠΕ και την έκδοση της σχετικής απόφασης και να τοποθετηθεί θεσμικά και υπεύθυνα για την υλοποίηση ή μη της συγκεκριμένης επένδυσης.
