Η είδηση για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς χθες βράδυ προκάλεσε πανηγυρισμούς και σκηνές χαράς τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ, παρόλο το φόβο και των δυο πλευρών ότι η συμφωνία μπορεί ανα πάσα στιγμή να καταρρεύσει όπως τις προηγούμενες δυο φορές. Εντωμεταξύ, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ αργά την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ και η Χαμάς υπέγραψαν την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων σε μια συμφωνημένη γραμμή, σύμφωνα με τον Τραμπ.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με κρίσιμα ζητήματα, όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς, η μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας καθώς και το αν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την αποτροπή νέων εχθροπραξιών.

Πανηγυρισμοί σε Ισραήλ και Γάζα
Πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ για να γιορτάσουν τη συμφωνία, με πολλούς να εκφράζουν τη χαρά τους που οι όμηροι της Χαμάς ίσως επιτέλους επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πρώην όμηροι που είχαν απελευθερωθεί σε προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και οικογένειες εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται, ενώθηκαν με το πλήθος που αγκαλιαζόταν, τραγουδούσε και ύψωνε ποτήρια.

«Οι καρδιές μας είναι γεμάτες χαρά, δεν μπορώ καν να την κρατήσω μέσα μου», είπε ο κάτοικος του Τελ Αβίβ Χίλελ Μάγιερ στο CNN από την πλατεία.

Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν τη συμφωνία με συγκρατημένη ελπίδα ότι θα σημάνει το τέλος της καταστροφικής ισραηλινής επίθεσης στον πολιορκημένο θύλακα, που πλέον βρίσκεται σε ερείπια. Πλήθη συγκεντρώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις για να γιορτάσουν μέσα στο σκοτάδι, χειροκροτώντας και ζητωκραυγάζοντας.

«Αυτές είναι στιγμές που θεωρούνται ιστορικές, πολυαναμενόμενες από τους Παλαιστίνιους πολίτες μετά από δύο χρόνια σφαγής και γενοκτονίας», είπε ο κάτοικος της Χαν Γιούνις Χάλεντ Σαάτ, σύμφωνα με το Reuters.

Πριν ακόμη ανατείλει ο ήλιος στη Γάζα Σίτι, ένα μικρό κορίτσι είπε σε δημοσιογράφο πόσο χαρούμενη ήταν για τη συμφωνία γιατί θα μπορούσε να επιστρέψει σπίτι. «Περάσαμε δύο χρόνια, και τώρα ξεκινάμε τον τρίτο, ζώντας σε πόλεμο. Έχουμε κουραστεί πολύ από αυτή τη ζωή», είπε σε βίντεο που εξασφάλισε το CNN.

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη φύση τέτοιων συμφωνιών, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στους στρατιώτες του «να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος στα αραβικά, Αβιχάι Αντράε, προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να μην επιστρέψουν προς τον βορρά ή να πλησιάσουν περιοχές όπου σταθμεύουν στρατιώτες των IDF.

Ακόμη και την ώρα των πανηγυρισμών, δημοσιογράφοι στη Γάζα ανέφεραν στο CNN ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, κυρίως στη Γάζα Σίτι.

Οι οικογένειες των ομήρων χαίρονται, αλλά παραμένουν επιφυλακτικές
Στο Ισραήλ, οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και όσοι είχαν απελευθερωθεί παλαιότερα, γιόρτασαν τα νέα της συμφωνίας – πολλοί ευχαριστώντας προσωπικά τον Τραμπ.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο απελευθερωμένος όμηρος Οχάντ Μπεν Αμί σε βίντεο στο Instagram.

«Επιστρέφετε σπίτι», είπε ο Λιράν Μπέρμαν, του οποίου οι δίδυμοι αδελφοί Γκάλι και Ζιβ εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Κφαρ Άζα στο νότιο Ισραήλ. «Γκάλι και Ζίβι, σας αγαπώ τόσο πολύ».

Τα δίδυμα είχαν θεαθεί ζωντανά τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, όταν η τελευταία απελευθέρωση ομήρων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εύθραυστης εκεχειρίας που κατέρρευσε όταν το Ισραήλ επανέλαβε τους βομβαρδισμούς.

Βίντεο από το Forum Οικογενειών Ομήρων έδειξε τον Τραμπ να μιλά τηλεφωνικά με μέλη οικογενειών και επιζώντες αιχμαλωσίας στην Ουάσιγκτον, λέγοντάς τους ότι οι αγαπημένοι τους θα επιστρέψουν τη Δευτέρα.

Η ομάδα, μερικοί εμφανώς συγκινημένοι, ακούγονται να φωνάζουν «ευχαριστούμε» και να ζητωκραυγάζουν.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μία μέρα μετά τη δεύτερη επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που σκότωσαν τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινούς και πήραν 251 ομήρους. Η Χαμάς και οι σύμμαχοί της εξακολουθούν να κρατούν 48 ομήρους στη Γάζα, εκ των οποίων το Ισραήλ πιστεύει ότι τουλάχιστον 20 είναι ζωντανοί.

Η χαρά για την επικείμενη επιστροφή των ομήρων συνοδεύεται από έντονη ανησυχία και δυσπιστία, έπειτα από τόσες ψεύτικες ελπίδες.

«Ακόμα ανησυχούμε αν και πότε ο Ιτάι και οι άλλοι όμηροι που βρίσκονται στη λίστα των νεκρών θα βρεθούν και θα μας επιστραφούν», έγραψε ο Ρούμπι Τσεν, πατέρας του στρατιώτη των IDF Ιτάι Τσεν, του οποίου το σώμα κρατείται από τη Χαμάς.

«Είμαστε χαρούμενοι μέσα μας, πραγματικά, η χαρά είναι βαθιά, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο πρώην όμηρος Ελιά Κοέν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Reuters.

«Μέχρι να μπουν στα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και να συναντήσουν πραγματικά τους στρατιώτες των IDF, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πρέπει να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε».

Ελπίδα μέσα στην καταστροφή της Γάζας
Ήταν τα ξημερώματα στη Γάζα όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία. Λόγω των περιορισμένων συνδέσεων στο διαδίκτυο, πολλοί κάτοικοι δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί, σύμφωνα με δημοσιογράφους στη Γάζα.

Μικρό αλλά χαρούμενο πλήθος συγκεντρώθηκε στη Χαν Γιούνις, τραγουδώντας, χορεύοντας και ζητωκραυγάζοντας, σύμφωνα με βίντεο του Reuters.

Ο κάτοικος Ουάελ Ράντγουαν απέδωσε τα εύσημα στον Τραμπ για τη συμφωνία και ευχαρίστησε «όποιον συνέβαλε, ακόμη και λεκτικά, για να σταματήσει ο πόλεμος και η αιματοχυσία».

Ένας άλλος κάτοικος, Αμπντούλ Ματζίντ Αμπντ Ράμπο, δήλωσε: «Όλη η Λωρίδα της Γάζας είναι χαρούμενη για την ανακοίνωση. Όλοι οι Άραβες, όλος ο κόσμος χαίρεται για την κατάπαυση του πυρός και το τέλος της αιματοχυσίας».

Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε όλη τη Γάζα, με τον θύλακα να βυθίζεται σε θάνατο και πείνα.
Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ οι κάτοικοι αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε συνεχή βομβαρδισμό, μαζικό εκτοπισμό και εξάπλωση ασθενειών.

Τον Σεπτέμβριο, μια ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε για πρώτη φορά ότι το Ισραήλ είχε διαπράξει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα — ένα πόρισμα που συμφωνεί με αυτά άλλων ειδικών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πολλοί κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν τη συμφωνία με επιφυλακτικότητα, φοβούμενοι ότι, όπως και οι προηγούμενες εκεχειρίες, μπορεί να μην οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη.

Η ανακοίνωση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ανέφερε κρίσιμα ζητήματα που πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς και η μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα προειδοποίησε τους πολίτες να «επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή στις μετακινήσεις τους» και να «μην επαναπαυθούν μέχρι να υπάρξει επίσημη, σαφής και επιβεβαιωμένη ανακοίνωση από τις αρμόδιες παλαιστινιακές αρχές».
Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • GAZA
Προηγούμενο άρθροΑυλαία για την Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «ANUGA 2025»-Αξιόλογη η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια ανακοίνωση Ν.Ε ΠΑΣΟΚ για την απώλεια του συντρόφου Σκλιά Κωνσταντίνου