
Για πάνω από 3,5 ώρες κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου.
– Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως υπήρξαν βελτιώσεις. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε για συνάντηση με κτηνοτρόφους την άλλη εβδομάδα για το θέμα της ευλογιάς.
– Συνολικά 25 άτομα συμμετείχαν στη συνάντηση, με παρουσία και αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τις Μικροθήβες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι αγρότες θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη. Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση και επί ένα χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς. Επίσης, δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο, ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης. Ακόμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επιτάχυνση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ενώ θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.Play Video
Η πλειοψηφία των μπλόκων απείχε από τη συνάντηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό και «στημένο» παιχνίδι, ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις αναμένεται να ληφθούν το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00), στη νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας.
«Το μπαλάκι στο γήπεδο της κυβέρνησης»
Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 25 εκπροσώπους από 14 μπλόκα κράτησε περίπου 3,5 ώρες. «Νομίζω ότι από την πλευρά μας το καθήκον μας το κάναμε, αναφέραμε όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο Μανώλης Ορφανουδάκης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου δήμου Φαιστού και αντιπρόεδρος του συντονιστικού του νομού Ηρακλείου.
«Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης να δείξει έμπρακτα ότι αυτά που συζητήσαμε θα γίνουν πράξη», δήλωσε και όταν ρωτήθηκε εάν σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέψουν στον δρόμο, απάντησε: «Σίγουρα, η ύπαιθρος στενάζει. Νομίζω ότι κάτι θετικό θα βγει».
Ο Μανώλης Ορφανουδάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «άκουσαν με μεγάλη προσοχή» τα θέματα που τους έθεσαν και τις «αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να μας πει συγκεκριμένα πράγματα για το κόστος παραγωγής, τους εργάτες γης, την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα».
Πού εντοπίζονται οι βελτιώσεις
Στο ενεργειακό κόστος εντοπίζονται οι βελτιώσεις που αποφασίστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναμένονται σε λίγο δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα ωστόσο με δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών, συμφωνήθηκε να γίνουν κινήσεις ώστε να περάσει σε όλους τους αγρότες – και σε εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές – η μείωση του ρεύματος στα 8,5 λεπτά η MWh, όπως και η αύξηση των αφορολόγητων ποσοτήτων πετρελαίου που δικαιούνται , ανάλογα με την καλλιέργεια.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι από τον Νοέμβριο θα υπάρξει εφαρμογή για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης απευθείας στην αντλία.
«Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη. Τώρα στο ίδιο καθεστώς, εντάσσονται και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση και επί ένα χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς. Επίσης, δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο. Και από σήμερα ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης.
Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ επιταχύνονται.
Ενώ θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Στην αποζημίωση de minimis θα υπαχθούν και οι καλλιεργητές μηδικής (τριφύλλια).
Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας:
Σήμερα γίνεται αρχή διαλόγου που θα δώσει λύση
Βρεθήκαμε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για διάλογο, είναι μονό η αρχή καθώς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για το θέμα της ευλογιάς, μόνο με εμάς τους κτηνοτρόφους, δήλωσε ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
«Είναι πλέον απαίτηση η επιτροπή να πάει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί το κομμάτι του εμβολίου και να δούμε διαφορετικά το θέμα της ευλογιάς», τόνσε μεταξύ άλλων.
«Θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και τα χρήματα θα κατατεθούν στους πραγματικούς παραγωγούς. Για να δηλώσουμε ικανοποιημένοι θα περιμένουμε τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας όπου θα έχουμε ξεκάθαρα πράγματα να πουμέ. Σήμερα γίνεται αρχή διαλόγου που θα δώσει λύση, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ζητάμε πίσω τις δουλειές μας και τις ζωές μας», επισήμανε ο κ. Μπαλούκας.
Δέσμευση πρωθυπουργού για νέα συνάντηση την άλλη εβδομάδα για την ευλογιά
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με τους αγρότες την άλλη εβδομάδα για το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Παράλληλα, η συνάντηση θα αφορά και στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου όσων θανάτωσαν ζώα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σημερινή συζήτηση για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν θα συνεχιστεί με συνάντηση των εκπροσώπων με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
















