Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι ουσιαστικά υγροπιημένο μεθάνιο (CH4), ένα ιδιαίτερα πτητικό υγρό, που σε θερμοκρασία περιβάλλοντος φυσικά αεροποιείται και αποκτά όγκο 600 φορές μεγαλύτερο της υγρής φάσης του. (Το 1m3 LNG γίνεται 600m3 μεθάνιο).Η υγροποίηση του μεθανίου γίνεται καθαρά για λόγους μεταφοράς του με ψύξη του στους -162ο C.Η πλωτή εξέδρα αποθήκευσης και επαναεροποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU LNG) αν γίνει οπουδήποτε εντός του πανέμορφου Παγασητικού κόλπου θα βλάψει, πέραν όλων των άλλων,το περιβάλλον και την υγεία της περιοχής μας. Σε όλους τους τερματικούς σταθμούς αλλά και κατά τη μεταφορά του LNG, 1% πε ρίπου τού όγκου του αεροποιείται και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα χωρίς ατύχημα. Αν έρχονται πχ 5 πλοία το μήνα μεταφέροντας 200.000 m3 το ένα, δηλαδή 1.000.000 m3, θα αεροποιηθούν 10.000m3 LNG που θα απελευθερώσουν 6,000.000 m3 μεθανίου στην ατμπόσφαιρα.1.Το CH4 (μεθάνιο) είναι ερεθιστικό και τοξικό για το αναπνευστικό επιθήλιο.2.Το CH4 (μεθάνιο) είναι ισχυρό αέριο θερμοκηπίου 80 φορές πιο ισχυρό από το CO2. Στην περιοχή μας και σε απόσταση 3 και 10 Km από την πόλη του Βόλου υπάρχουν αντίστοιχα η τσιμεντοβιομηχανία και η χαλυβουργία, δυο βαριά ρυπογόνες βιομηχανίες που εκτός των άλλων εκπέμπουν και μεγάλες ποσότητες CO2. Άρα το κλίμα της περιοχής μας με μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα κύρια αέρια θερμοκηπίου θα επηρρεαστεί. Θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

  1. Οι ρύποι, άρα και ένα πιθανό εύφλεκτο νέφος μεθανίου, λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής μπορεί να εγκλωβιστούν πάνω από την πόλη του Βόλου. Οι υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα του Παγασητικού και οι χαμηλές του Πηλίου είναι αυτές που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό.
    4.Η ατμόσφαιρα της περιοχής μας θα επιβαρυνθεί και από ΝΟ2, pm 2,5 και TVOCs που παράγονται από τη διαδικασία της ελεγχόμενης καύσης (flaring) του φυσικού αερίου. Όλα αυτά σχετίζονται με αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων,των πνευμονοπαθειών και της καρκινογένεσης.
  2. Θα υπάρχει μόνιμος και αυξημένος θόρυβος από τη λειτουργία της μονάδας FSRU LNG. Η ηχορύπανση αποδεδειγμένα μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης και πέρα από την ακοή βλάπτει και την ψυχική υγεία.
    6.Η χλωρίωση του θαλασσινού νερού που χρησιμοποιείται για την επαναεριοποίηση του LNG και η ψύξη του από αυτή τη διαδικασία θα επηρρεάσει και το κλίμα του βυθού και επομένως τη χλωρίδα και πανίδα του.
  3. Η οπτική όχληση με τη θέα των ιδιαίτερα ογκωδών πλοίων FSRU LNG και ενός βιομηχανικού περιβάλλοντος αντί των γραφικών κολπίσκων και οικισμών θα έχει επίπτωση και στην ψυχική υγεία μειώνοντας την ευεξία.
    8.Ο μόνιμος φόβος για ατύχημα που θα καταστρέψει ολοσχερώς την περιοχή, επίσης επιδρά στον ψυχισμό των κατοίκων.
  4. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την απομείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας με τη μετατροπή της περιοχής μας από τουριστική σε βιομηχανική, θα επιδράσουν και στην υγεία καθότι η ευμάρεια και το όμορφο και υγιές περιβάλλον συνδέονται με αυτήν.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΧΙ LNG ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ που είναι η πηγή ζωής για το Βόλο μας.


Προηγούμενο άρθροΕν πλω διαμαρτυρία στο λιμάνι για το LNG-«Να κρατήσουμε τον Παγασητικό καθαρό, ασφαλή και ελεύθερο»