
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας συμμετείχε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, με αντικείμενο ζητήματα ασφαλούς μεταφοράς μαθητών.
Τη ΔΔΕ Μαγνησίας εκπροσώπησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων και στελέχη της Υπηρεσίας. Από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν, πέραν της Αντιπεριφερειάρχη, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ιωάννης Αναστασίου και Απόστολος Καναβός, καθώς και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη. Στη συζήτηση παρενέβη τηλεφωνικά και ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου κ. Νικόλαος Ευαγγελινός.
Η συζήτηση υπήρξε σε ορισμένα σημεία έντονη, αλλά ουσιαστική και εποικοδομητική, με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη να δοθεί άμεσα εφαρμόσιμη λύση με συνεργασία, τεκμηριωμένο διάλογο και απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας υπογράμμισε ότι η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι αδιαπραγμάτευτες. Τεχνικά ζητήματα, τρόποι υλοποίησης, χρόνοι μετακίνησης και οργανωτικές λεπτομέρειες μπορούν να συζητούνται και να βελτιώνονται. Εκείνο που δεν μπορεί να αναμένει είναι η προστασία των παιδιών.
Η ΔΔΕ Μαγνησίας και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων εκπληρώνουν στο ακέραιο τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους. Καταρτίζονται και διαβιβάζονται οι προβλεπόμενες καταστάσεις των δικαιούχων μαθητών, ενώ τα σχετικά στοιχεία καταχωρίζονται και επικαιροποιούνται στο πληροφοριακό σύστημα myschool, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών.
Παράλληλα, ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας βεβαιώνει τους δικαιούχους μεταφοράς ύστερα από εξακρίβωση της απόστασης. Και η νομοθεσία είναι σαφής: δεν αρκεί μία αφηρημένη ή ευθύγραμμη μέτρηση. Λαμβάνεται υπόψη η συντομότερη και ασφαλέστερη ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή από τον τόπο κατοικίας μέχρι την είσοδο του σχολείου.
Πέραν των υποχρεωτικών αυτών στοιχείων, οι Διευθυντές των σχολείων μπορούν, όπου οι πραγματικές συνθήκες το καθιστούν αναγκαίο, να συντάσσουν και συμπληρωματική διαπιστωτική υπηρεσιακή πράξη, στην οποία καταγράφονται συγκεκριμένα πραγματικά δεδομένα της διαδρομής και οι λόγοι για τους οποίους αυτή παρουσιάζει ζητήματα οδικής ασφάλειας. Η πράξη αυτή μπορεί να συνεκτιμά τις γενικές επιταγές και ρυθμίσεις του ισχύοντος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ν. 5209/2025, για την προστασία της ασφαλούς κυκλοφορίας και ιδίως των πεζών μαθητών.
Η πρόσθετη αυτή τεκμηρίωση, όμως, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε νέο γραφειοκρατικό προαπαιτούμενο εκεί όπου η πραγματική κατάσταση είναι ήδη σαφής και αντικειμενικά διαπιστώσιμη. Σε διαδρομές όπως αυτές που αφορούν την οδό Δημηνίου, την Καλλιθέα ή τον Περιφερειακό, το ζήτημα δεν είναι να συσσωρεύονται έγγραφα, αλλά να αξιολογούνται εγκαίρως οι πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες και ο κίνδυνος για τους μαθητές.
Η διοίκηση οφείλει να τεκμηριώνει, αλλά οφείλει και να αποφασίζει. Η γραφειοκρατία δεν μπορεί να προηγείται της ασφάλειας.
Η ΔΔΕ Μαγνησίας επισήμανε ακόμη ότι κάθε πρόσθετη απαίτηση για δικαιολογητικά που δεν προβλέπονται ρητά από το ισχύον πλαίσιο πρέπει να εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκαλεί καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός μέτρου που έχει άμεση σχέση με την προστασία των μαθητών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους περίπου 200 μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου και του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, για τους οποίους ζητήθηκε η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των αναγκαίων ενεργειών. Κατά τη σύσκεψη τέθηκε χρονικός ορίζοντας αντιμετώπισης του ζητήματος εντός των προσεχών 48 ωρών.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης, δήλωσε:
«Υπάρχει ένας στόχος στον οποίο όλοι συμφωνούμε: οι μαθητές μας να φτάνουν με ασφάλεια από το σπίτι στο σχολείο και να επιστρέφουν με την ίδια ασφάλεια. Οι καταστάσεις συντάσσονται, το myschool ενημερώνεται, οι προβλεπόμενες βεβαιώσεις χορηγούνται και, όπου χρειάζεται, προσθέτουμε κάθε νόμιμη και χρήσιμη τεκμηρίωση. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση πρέπει να προχωρά στη λύση. Δεν μπορεί η ασφάλεια ενός παιδιού να περιμένει τη διακίνηση ακόμη ενός εγγράφου. Τα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα λύνονται με συνεργασία και καλή πίστη. Η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, όμως, πρέπει να γίνεται τώρα.»
Η ΔΔΕ Μαγνησίας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους, τους συγκοινωνιακούς φορείς και κάθε συναρμόδια υπηρεσία, με σταθερές αρχές: νομιμότητα, διοικητική αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και, πάνω απ’ όλα, προστασία των μαθητών.
















