Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με τον βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 27/01/2020, συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη και την Αντιπρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και η εξίσωση των τίτλων σπουδών των Κολλεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και το ζήτημα της σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Αρχικά από την πλευρά του Πανεπιστημίου εκφράστηκε η ανησυχία αναφορικά με τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 20%, κάτι που είχε επικρίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Η βασική παγίδα του νέου θεσμικού πλαισίου και της υπό σύσταση Εθνικής Αρχής είναι ο τρόπος ορισμού του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης. Το σύνολο, σχεδόν, της χρηματοδότησης των ΑΕΙ καλύπτει ανελαστικά λειτουργικά έξοδά τους και η όποια μείωσή της θα παραλύσει τη λειτουργία τους. Αυτή η μείωση της χρηματοδότησης θα επιφέρει τελικά μείωση της επίδοσης των ΑΕΙ και είναι η πρώτη μεταμνημονιακή μείωση χρηματοδότησης.
Προβληματισμοί εκφράστηκαν και για την αξιολόγηση των Κολλεγίων, όπου πλέον οι τίτλοι σπουδών τους, βάσει του νόμου Κεραμέως τυγχάνουν επαγγελματικής επάρκειας και οι κάτοχοί τους θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Η αναγνώριση αυτή είναι αυθαίρετη και γίνεται χωρίς όρους αξιολόγησης και πιστοποίησης, όπως αντίστοιχα κρίνονται τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ. Παράλληλα, έγινε λόγος για τις επιπτώσεις της ενσωμάτωσης αυτών των αποφοίτων σε ευαίσθητους τομείς όπως η δημόσια υγεία.
Αναφορικά με τη σίτιση των φοιτητών και τις καταγγελίες για μείωση των δικαιούχων, η Διοίκηση του Π.Θ. μας ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός για τη φοιτητική μέριμνα, αφορά οικονομικό και όχι ακαδημαϊκό έτος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, για τα οποία υπήρξε η δέσμευση ότι θα επιλυθούν. Όμως, το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιφέρει μείωση της χρηματοδότησης, θα είναι επιζήμιο αναφορικά με όλα τα ζητήματα που άπτονται των σπουδών, ακόμα και αυτό της φοιτητικής μέριμνας.
Επισημαίνεται ότι η συνάντηση έγινε λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως στη Βουλή που πλήττει άμεσα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανάμεσα στα 38 Πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων μάλιστα η λειτουργία ανεστάλη από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, βρίσκονται τρία που θα υπάγονταν στο Π.Θ. με το ένα, αυτό της Ψυχολογίας, να είχε έδρα την πόλη μας. Αυτό μάλιστα ήρθε σε συνέχεια της επ’ αόριστον αναβολής 60 προγραμμάτων διετούς φοίτησης για αποφοίτους ΕΠΑΛ υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίων εκ των οποίων τα 10 θα λάμβαναν χώρα επίσης στο Π.Θ.