
Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μ.Μιτζικος το Φράγμα Παναγιώτικο, το οποίο κινδυνεύει να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά λόγω των ρηγμάτων που υπάρχουν και να καταστεί επικίνδυνο.
Δήμαρχος και αντιδημάρχοι, ξενάγησαν τους τοπικούς βουλευτές στο Φράγμα, επισημαίνοντας τα προβληματα και ενημερώνοντάς τους για τις ενέργειες που πρέπει να γινουν σε όλα τα επίπεδα
Η απώλεια νερού από το φράγμα ανέρχεται στα 300 κυβικά μέτρα την ώρα και το νερό που χάνεται σε ημερήσια βάση ξεπερνά την ποσότητα που απαιτείται για την υδροδότηση των χωριών.
Να σημειωθεί οτι το Φράγμα Παναγιώτικο υδροδοτεί το μισό Πήλιο, αφού από εκεί παίρνει νερό η Άφησσος, το Λεφόκαστρο, η Κορόπη, τα Καλά Νερά, το Τρίκερι, ο Κάλαμος και η Πάου.
Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, το φράγμα συνεχώς υποχωρεί, ενώ οι διαρροές είναι μεγάλες για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Στην αυτοψία και στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Μαραβέγιας, Αθανάσιος Λιούπης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεικόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί, στο φράγμα υπάρχει μεγάλη απώλεια νερού ενώ ο εξοπλισμός του δικτύου υπολειτουργεί και είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Εμφανής είναι και ο κίνδυνος ατυχήματος με τον δήμαρχο να τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και μετά η επάρκεια νερού. Ο κ. Μιτζικός ζήτησε έργα για την αποκατάσταση της ζημιάς του φράγματος με 1,5 εκ. ευρώ, του δικτύου αγωγών μεταφοράς του νερού με περίπου 300.000 ευρώ αλλά και έργο προστασίας των δύο ταχυδιυλιστηρίων.
Από τι στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, ένα από τα ζητήματα που αποτελούσαν «καυτή πατάτα» ήταν το Παναγιώτικο τόνισε στους βουλευτές ο δήμαρχο Μιχάλης Μιτζικός.
Στη δημοσιότητα, όπως είπε, έχουν έρθει τα αιτήματα και οι επιστολές προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Υπουργεία όσον αφορά το πρόβλημα και το αίτημα χρηματοδότησης με 1,5 εκ. ευρώ για το φράγμα και 250.000-300.000 για το δίκτυο αγωγών.
«Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη δημοτική αρχή. Στελεχωνόμαστε από επιστήμονες μηχανολόγους και η ενημέρωση που έγινε είναι τεχνοκρατική, σωστή και αντικειμενική. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να πράξει τα δέοντα για την ασφάλεια των κατοίκων και την αποκατάσταση του φράγματος. Μετά την ασφάλεια των κατοίκων, είναι η ασφάλεια και η επάρκεια του νερού. Χωρίς το Παναγιώτικο το μισό Πήλιο δεν θα έχει νερό».

Ο κ. Μιτζικός επισήμανε πως έχουν περάσει πέντε μήνες και αναμένει συγκροτημένες απαντήσεις από την πολιτεία. «Με την ασφάλεια των πολιτών δεν παίζουμε. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει κληρονομήσει ο Δήμος και χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συμπαράσταση της πολιτείας. Με τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη των έργων που πρέπει να γίνουν τάχιστα».
Πρόσθεσε επίσης πως έχει ζητήσει να δει τις αρχικές μελέτες που προέβλεπαν τον ορεινό άξονα. «Όταν έχεις ορεινό πλάνο για το νερό μηδενίζεις το κόστος της κατάσβεσης καθώς αυξάνεται η πυρασφάλεια. Αυτό είναι εφικτό καθώς το προέβλεπε η αρχική μελέτη. Αλλά αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της ζημίας».
«Το Παναγιώτικο τρώει τις οικονομικές σάρκες του Δήμου»
Ο κ. Μιτζικός αναφέρθηκε και στο κόστος της ενέργειας και στις βλάβες για το φράγμα που πληρώνει ο Δήμος Ν.Πηλίου.
«Το Παναγιώτικο τρώει τις οικονομικές σάρκες του Δήμου» είπε καλώντας τους βουλευτές να βοηθήσουν επισημαίνοντας ότι το φράγμα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Μαγνησίας. «Ξεφεύγει από τα όρια του Δήμου» είπε χαρακτηριστικά.

Εξοπλισμοί που έπρεπε να είναι προφυλαγμένοι, είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Χαλασμένα είναι τα μανόμετρα όπως και οι φλάτζες, όπως εξήγησαν οι μηχανικοί.
«Ερχόμαστε και βλέπουμε τους αεροσυμπιεστές να δουλεύουν συνέχεια γιατί το δίκτυο χάνει αέρα και μπορεί να γίνει πλημμύρα ή να προκληθεί φωτιά» ανέφερε κατά την αυτοψία μηχανικός του Δήμου. Ακόμη, εξήγησε ότι τα σωληνάκια χάνουν αέρα. «Από τύχη μπορεί να σταματήσει να δουλεύει ή θα πάρει φωτιά» πρόσθεσε ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα σύστημα συναγερμού με κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες και ίντερνετ. Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει επίβλεψη ακόμα και για ενδεχόμενη δολιοφθορά.

«Είναι δύο κλάδοι. Οι υπάλληλοι βάζουμε εξοπλισμό από τον ένα κλάδο στον άλλο για να μπορέσει να λειτουργήσει το μισό δίκτυο. Σαπίζουν οι σωλήνες από τη συνεχή βροχή. Επίσης παρατηρούμε μετατόπιση των δεξαμενών που είναι κάτω από τα φίλτρα» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καλόγερος τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η επικινδυνότητα του φράγματος. «Όταν έγινε ρωγμή, η προηγούμενη δημοτική αρχή απευθύνθηκε στο συμβούλιο φραγμάτων. Το πόρισμα έγραφε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης αλλά για να το βεβαιώσουν έπρεπε να αδειάσει το φράγμα και δουν τη βάση» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την κατάσταση του φράγματος μηχανολόγος στον Δήμο Ν. Πηλίου πρόσθεσε ότι η αρχική μελέτη προέβλεπε άλλου είδους φράγματος και σε άλλο σημείο που δεν είναι τόσο σεισμογενές. «Αυτό το σημείο στους χάρτες είναι κόκκινο. Όταν ένα φαινόμενο είναι μη εξηγήσιμο και δεν είναι ένας στεγνός τοίχος, ως παλαιός κατασκευαστής έργων καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος απώλειας είναι περίπου 300 κυβικά μέτρα την ώρα, η οποία εξαρτάται με την πληρότητα του φράγματος σε νερό.

