Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση και μετατροπή της Κίτρινης Αποθήκης, σε κτίριο της «Τechnopolis Ιάσων» Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο που αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση σε 24 μήνες υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας & συνολικό προϋπολογισμό 10.500.000 ευρώ.

Εδώ και ημέρες έχει εγκατασταθεί ένας μεγάλος γερανός, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.Η Κίτρινη Αποθήκη που κατασκευάσθηκε λίγο μετά το 1930 βρίσκεται επί των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασσάνη. Τα σχέδια που είχαν συνταχθεί το 1926 από την εταιρεία καπνών «America Tobacco» για να χρησιμοποιηθεί ως καπναποθήκη και αργότερα περιήλθε στη ΣΕΚΕ.
Σημαντικό στοιχείο της πρότασης επανάχρησης του κτιρίου είναι και η μετατροπή τμήματος του ισογείου και του υπογείου του σε χώρο έκθεσης για την ιστορία του κτιρίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος βασανιστηρίων και ως κτίριο καπνού στην περιοχή καθώς ο Βόλος ήταν ένα από τα 5 Ελληνικά καπνικά κέντρα

Οι εργασίες
Οι οικοδομικές εργασίες που θα γίνουν είναι μεταξύ άλλων:
– Κατασκευή των νέων μεταλλικών κλιμακοστασίων.
– Αντικατάσταση των κουφωμάτων (παραθύρων), με νέα από διατομές αλουμινίου, σε απόχρωση που θα είναι σε αρμονία με τις εξωτερικές όψεις (γκρι μεταλλικό), η μορφή των οποίων θα ακολουθεί το σχέδιο των υπαρχόντων. Τα νέα παράθυρα θα έχουν τριπλά υαλοστάσια, που εξασφαλίζουν μέγιστη μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Θα διατηρηθούν τα εξωτερικά μεταλλικά παντζούρια καθώς και οι σιδεριές ασφαλείας στα ανοίγματα του ισογείου, τα οποία θα συντηρηθούν και επισκευαστούν.
– Διαμόρφωση χώρων υγιεινής. Ουσιαστικά θα είναι τα μόνα σημεία του κτιρίου όπου θα απαιτηθούν μόνιμες δομικές κατασκευές.
-Δάπεδα: Θα τοποθετηθεί δάπεδο από Linoleum στους χώρους κύριας χρήσης (ισόγειο ως τέταρτο όροφο), το οποίο διαστρώνεται απευθείας πάνω στην πλάκα σκυροδέματος (με την παρεμβολή τσιμεντοκονίας 2-3 εκ.) και έχει πολύ μικρό πάχος, ούτως ώστε να μην μειωθεί το ελεύθερο ύψος των ορόφων.
– Αντικατάσταση των φύλλων επικάλυψης της στέγης με νέα τύπου «sandwich» τιτανιούχου ψευδάργυρου (zinc), εξυπηρετώντας απολύτως τις απαιτήσεις για υγρομόνωση και θερμομόνωση του κτιρίου.
– Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Διευθετείται η είσοδος προς το κτίριο, μεταφέρεται στο πίσω μέρος και διαμορφώνεται ο υπόλοιπος αύλειος χώρος για να εξυπηρετήσει τις χρήσεις που προτείνονται.
Η αλλαγή χρήσης του κτιρίου από καπναποθήκη σε κτίριο γραφείων και εργαστηρίων, προϋποθέτει και τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτησή του. Δημιουργούνται 11 θέσεις στο ισόγειο, 24 θέσεις στο υπόγειο και 10-15 επιπλέον θέσεων σε εσοχή στα πεζοδρόμια της οδού Βασσάνη και της οδού Γαζή (μετά από ειδική άδεια από τον Δήμο Βόλου).

Τα οφέλη
Με την κατασκευή της «Κίτρινης Αποθήκης» επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:
– Αξιοποιείται άμεσα ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά διατηρητέα κτίρια που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Βόλου.
– Εξασφαλίζεται η ιστορική μνήμη του χώρου με τη διατήρηση και προσαρμογή στις νέες χρήσεις των ιστορικών στοιχείων του και με τη μετατροπή τμήματος του ισογείου και του υπογείου σε χώρο έκθεσης για την ιστορία του κτιρίου και του καπνού στην περιοχή.
– Διασφαλίζονται οι κτιριακές ανάγκες του ΠΘ στον Βόλο .
– Συνδέεται η αρχική χρήση (καπναποθήκη) με τις νέες καινοτομικές δράσεις του ΠΘ.
– Δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή (παραγωγή ανταγωνιστικών καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών).

Προηγούμενο άρθροΗ Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στη Σκιάθο
Επόμενο άρθροΗ Τουρκία στέλνει διαρκώς μετανάστες στα σύνορα με Ελλάδα -Τουλάχιστον 1.500 στον Έβρο