Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη σκιά της πανδημίας. Το lockdown που υπαγορεύθηκε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της διασποράς του ιού κατέγραψε επιπλέον και ορισμένες προσωρινές μεν, πολύ θετικές δε, συνέπειες για το περιβάλλον.
Οι άνθρωποι έμειναν σπίτι, οι μετακινήσεις περιορίστηκαν, μεγάλα εργοστάσια σε όλο τον πλανήτη ανέστειλαν τη λειτουργία τους, οι μεταφορές αγαθών ελαχιστοποιήθηκαν. Ο θετικός αντίκτυπος των παραπάνω αλλαγών στη φύση ήταν ραγδαίος και αποτυπώθηκε παγκοσμίως στα στοιχεία των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εύλογα σκεπτόμαστε, λοιπόν, πως όταν η δραστηριότητα του ανθρώπου περιορίστηκε, η φύση ξαναπήρε τον έλεγχο και το περιβάλλον επιτέλους «ανάσανε». Η ίδια η φύση μας έδειξε πως η απερίσκεπτη και άπληστη ανθρώπινη δραστηριότητα για την επίτευξη μιας ανάπτυξης χωρίς ορίζοντα «σκοτώνει» το περιβάλλον που απέδειξε στο σύντομο αυτό διάστημα πως είναι ικανό να αυτοθεραπεύεται και να επουλώνει τις πληγές του. Με την «κανονικότητα» να επανέρχεται σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη στάση μας στο περιβάλλον και να δημιουργήσουμε μια ευκαιρία.
Μια ευκαιρία για όλους, πολίτες και κράτη, να αναλάβουμε ουσιαστική δράση και να μη μένουμε σε λόγια ή μέτρα που συχνά δεν υλοποιούνται ή παρακάμπτονται. Το περιβάλλον και η διάσωσή του αποτελούν προτεραιότητα. Η ανακύκλωση, οι δασικές πυρκαγιές και οι αποψιλώσεις δασών, η ρύπανση της θάλασσας και του βυθού, οι βλαπτικές εκπομπές αέριων ρύπων αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ζητήματα που χρήζουν άμεση παρέμβαση. Αχτίδα φωτός και ελπίδα για το μέλλον αποτελούν η υψηλή αντίληψη, το γνήσιο ενδιαφέρον και οι δράσεις των νέων σε θέματα περιβάλλοντος. Αντιλαμβάνονται περισσότερο από όλους ότι τους αφορά και διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν σε ένα «καλύτερο περιβάλλον».
Πρόσφατα στην περιοχή μας βιώσαμε για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μια πρωτοφανής σε σφοδρότητα χαλαζόπτωση κατέστρεψε ολοκληρωτικά την αγροτική παραγωγή των οικισμών του Ανατολικού Πηλίου, προβληματίζοντας για τη συχνότητα και την ένταση που παρουσιάζουν τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα, σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος για την πόλη του Βόλου αποτελεί και η αέρια ρύπανση. Η χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση χρήση εναλλακτικών καυσίμων, η ύπαρξη μεγάλων βιομηχανικών μονάδων εντός αστικού ιστού που κάνουν χρήση αυτών, αλλά και η πρόθεση για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF δημιουργούν εύλογα περιβαλλοντική ανησυχία και βάσιμους φόβους για τη δημόσια υγεία.
Δε χωρούν πλέον οικονομικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Για τον τόπο μας, για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο με σύμβουλο την επιστημονική γνώση πρέπει να ενταχθεί το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας σε ένα πλαίσιο κανόνων που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές.Για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και τους ανθρώπους, για εμάς και τα παιδιά μας.