Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας το θέμα του υπέρογκου αντιτίμου που επιβάλλεται στους επαγγελματίες αλιείς, για την είσοδο στο Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖα του νομού Α.Μεϊκόουλος και Κ.Παπανάτσιου.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση ο κλάδος της αλιείας επλήγη ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και προσφάτως, από τη Πανδημία του Covid – 19. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι επαγγελματίες αλιείς καλούνται να επιβιώσουν δίνοντας μια μόνιμη μάχη, αφού ασκούν ένα επάγγελμα που εκ των πραγμάτων επηρεάζεται βαθιά από τις συνθήκες – καιρικές, κοινωνικές, οικονομικές – σεβόμενοι παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Με την ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 3832/9-9-2020, ενώ ορθώς εξαιρούνται από την καταβολή αντιτίμου οι επαγγελματίες αλιείς – μόνιμοι κάτοικοι του νησιού της Αλοννήσου – δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη μειωμένου αντιτίμου για τους επαγγελματίες αλιείς του Νομού Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο εξής παράδοξο – επαγγελματίας αλιεύς κάτοικος Σκοπέλου να καταβάλλει 67,00 ευρώ αντίτιμο για τη διέλευση ή παραμονή σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας του!

Τέλος, η ερώτηση εστιάζει και στη θέσπιση αντιτίμου για τις ερευνητικές δραστηριότητες, με τους Βουλευτές να τονίζουν ότι ο ευρύτερος σκοπός της έρευνας είναι η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, και ως εκ τούτου δεν συνάδει η επιβολή εισιτηρίου.Ως εκ τούτων η Αν. Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Παπανάτσιου και ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Μεϊκόπουλος, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, προτίθενται να προβούν σε μείωση του συγκεκριμένου – ιδιαιτέρως υψηλού αντιτίμου – που καθορίστηκε για τους επαγγελματίες αλιείς, δεδομένης και της αναγκαίας στήριξης στον πρωτογενή τομέα που συχνά ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, προτίθενται να προβούν σε δραστική μείωση του σχετικού αντιτίμου για τους επαγγελματίες αλιείς του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν ένα δυσανάλογα υψηλό ποσό για τη διέλευση και παραμονή σε περιοχή όπου δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα, στα όρια του ίδιου τους του Νομού και ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλεται εισιτήριο για δραστηριότητες που αφορούν τον τομέα της έρευνας, ιδιαίτερα όταν ο ευρύτερος σκοπός της επίσκεψης είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας;

Προηγούμενο άρθροΣτην ευρωβουλή θα φέρει το ΜεΡΑ 25 το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο
Επόμενο άρθροΗ μοναξιά Βαφίνη… μετά τα ταρατατζούμ