Αξιότιμε κύριοι Υπουργέ,
Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της μετάβασης σε ένα περιβάλλον λιγότερο επεμβατικό και φιλικότερο προς τη φύση.
Με βάση το στόχο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού ήδη από το Φεβρουάριο του 2019 για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-ΑΠΕ). Η αξιολόγηση και αναθεώρηση του ΕΧΠ – ΑΠΕ είχε κριθεί επιβεβλημένη λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030, αλλά και επειδή το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ, το οποίο χρονολογείται από το 2008, έχει πλέον ξεπεραστεί από τα τεχνολογικά δεδομένα και τις απαιτήσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νόμο 4685/2020, αποφάσισε να «μεταρρυθμίσει», τις διαδικασίες έκδοσης αδειών παραγωγής, που αποτελούν το πρώτο στάδιο αδειοδότησης έργων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και με πρόφαση την επιτάχυνση των διαδικασιών, να τις αντικαταστήσει από τις βεβαιώσεις παραγωγού, οι οποίες πλέον εκδίδονται χωρίς την απαίτηση να έχει την κυριότητα, την κατοχή ή την χρήση του γηπέδου εγκατάστασης.
Με βάση τα παραπάνω, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε άδειες παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στο Ν. Πήλιο στη δημοτική ενότητα Αφετών, στις θέσεις Παλιομέλισσο και Αντραγάσα συνολικής ισχύος 6 MW.
Ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου συνεδρίασε εκτάκτως στις 10/07/2020, συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκα αυτοπροσώπως, λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης και της λειτουργίας αιολικών πάρκων στην περιοχή. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, η εγκατάσταση θα προκαλέσει οπτικοακουστική επιβάρυνση και επιπλέον κίνδυνο για τα αποδημητικά πουλιά που περνούν από το νότιο άκρο του Νοτίου Πηλίου και από εκεί στη Βόρεια Εύβοια, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός και για τους δύο όμορους και χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς (με προεδρικό διάταγμα), των Αφετών και του Νεοχωρίου, καθώς ενδέχεται να πληγεί και η τουριστική εικόνα του Δήμου.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και την απομάκρυνση ιστού μέτρησης αιολικού δυναμικού που έχει εγκαταστήσει εταιρεία στη θέση Αντραγασά της κοινότητας Αφετών, καθώς η εγκατάσταση αποσκοπεί στην καταμέτρηση στοιχείων των ανέμων και ό,τι άλλο απαιτείται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικού πάρκου.
Κύριε Υπουργέ,
Η διείσδυση των ΑΠΕ οφείλει να μην υποβαθμίζει το ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και ιδίως όταν αφορούν γη υψηλής παραγωγικότητας με ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει στα πλαίσια Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα εγκρίνονται οι νέες άδειες παραγωγής, αλλά και θα επαναξιολογηθούν όσες άδειες έχουν ήδη χορηγηθεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους, τις ιδιαιτερότητες, τις ιδιομορφίες, το χαρακτήρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εκάστοτε περιοχών και θέσεων.
Στη Θεσσαλία η ανεξέλεγκτη χορήγησης Αδειών Παραγωγής από τη Ρ.Α.Ε για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων (ανεμογεννητριών) στα ορεινά της Καρδίτσας, την Πίνδο και τον Ασπροπόταμο, αλλά και στο νότιο Πήλιο και τη νοτιοδυτική Μαγνησία, καθώς και τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων στο Θεσσαλικό κάμπο σε γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΥΠ), δημιουργεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αντιτίθεται όμως κατηγορηματικά στην άναρχη ανάπτυξη ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε ΓΥΠ χωρίς κανένα έλεγχο, κανένα σχέδιο, καμία πολιτική για την πρωτογενή παραγωγή και χωρίς τη δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι επιστημονικές μελέτες, η βούληση της τοπικής κοινωνίας και η άποψη των οικολογικών οργανώσεων και των τοπικών κινημάτων.
Παρακαλείσθε όπως παρέμβετε χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε να εκπονηθεί Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, βάσει του οποίου θα εγκρίνονται οι νέες άδειες παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και θα επαναξιολογηθούν όσες άδειες έχουν ήδη χορηγηθεί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τις ιδιομορφίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εκάστοτε περιοχών και θέσεων, αλλά και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ