Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Εκτός από τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο του 19ου αιώνα Θεόδωρο Βρυζάκη, αλλά και άλλων σημαντικών κι επιφανών ζωγράφων, ο εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος του ΄21 και η Παλιγγενεσία των Ελλήνων ήταν το αγαπημένο θέμα και του αυθεντικού «λαϊκού» ζωγράφου, του «σαλού» με τις φουστανέλες Θεόφιλου Χατζή Μιχαήλ (1870-1934).

Ο ίδιος ο Θεόφιλος ομολογούσε: «Δεν ξέρω την ιστορία όπως οι δάσκαλοι από τα βιβλία, την ξέρω όπως τη λέει ο τόπος και τα τραγούδια του. Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις». Ενώ ο καταξιωμένος στα Παρίσια τεχνοκρατικός Teriade – Στρατής Ελευθεριάδης έλεγε γι’ αυτόν: «Όταν ο Θεόφιλος ζωγραφίζει ήρωες του ΄21, οι φουστανέλες γίνονται λουλούδια στους αγρούς». Για να συμπληρώσει ένας νεώτερος ζωγράφος, ο Αλέκος Φασιανός, για την ελληνικότητα του Θεόφιλου: «Το έργο του μας εμπνέει και μας γεμίζει ελληνικό φως και μεγάλη ζωγραφική. Είναι σαν γραφή. Και βλέποντάς τον με τη φουστανέλα και το σπαθί του να ποζάρει στη φωτογραφία, δεν μπορείς να μην τον φανταστείς ότι είναι φίλος του Θεού, του ελληνικού».

Το ερώτημα είναι αν η αμφιλεγόμενη επιτροπή «Ελλάδα 2021» της κας Αγγελοπούλου – με τη γνωστή εθνομηδενιστική της σύνθεση – θα αξιοποιήσει ένα ζωγράφο που ύμνησε η Γενιά του ΄30, Σεφέρης, Ελύτης κ.α. κυρίως για την ελληνικότητά του όπως φαίνεται και στα 19 έργα του με θέμα το 1821.

Ρήγας & Κοραής.
“Ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαίαν της ελευθερίας το 1821”.
“Ο Παναγιώτης Κεφάλας επί των τειχών της Τριπόλεως υψώνει την σημαίαν της ελευθερίας.”
Ο στρατηγός της Πελοποννήσου Θόδωρος Κολοκοτρώνης.
«Ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ προσφέρον την ζωήν του διά τον βωμόν της πατρίδος»
Ο χορός του Ζαλόγγου
Αθανάσιος Διάκος
Μάρκος Μπότσαρης
«Ο ήρως Αθανάσιος Διάκος συλλαμβάνεται υπό των Τούρκων το 1821»
«Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη το 1823»
Οδυσσέας Ανδρούτσος
«Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταδιώκει τον Ρεσίτ πασά ή Κιουταχή εν ξιφήρες το 1826»
Αθανάσιος Διάκος
Οι γιγαντομάχοι ήρωες Σταμάτης Νικηταράς, Ιωάννης Γκούρας και Οδυσσέας Ανδρούτσος
«Ο Χρήστος Αναγνωσταράς νικά τους Τούρκους στο Βαλτέτσι το 1821»
Ο Καραϊσκάκης στη μάχη του Φαλήρου.
«Ο Μάρκος Βότσαρης, η μάχη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, χάνι του Ρήγγα»
«Ο Ιάκωβος Τομπάζης πυρπολεί το τουρκικό τρίκροτον»
Μάρκος Μπότσαρης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αθανάσιος Διάκος.
Θεόφιλος Χατζή Μιχαήλ διά χειρός Αλέκου Φασιανού
Βασίλης Στοϊλόπουλος

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Γεννήθηκε το 1956 στην Κρηνίδα Σερρών. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1984 και συνέχισε με μαθήματα στην Οργάνωση Επιχειρήσεων και τον Προγραμματισμό. Το 1990, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές του με θέμα “Προστασία του περιβάλλοντος και τεχνικές για τη προστασία του” στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Το 1992 – 1995ολοκλήρωσε το Προδίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 έως σήμερα, εργάζεται στη ΜΟΔ Α.Ε. αποσπασμένος στην ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ με αρμοδιότητα στη ΔΣΑ: Χρηματοδότηση – παρακολούθηση έργων Ταμείου Συνοχής, Ομάδες εργασίας, Πολιτική Προστασία, Θεσμοί, Καταγγελίες, Εκπόνηση και παρακολούθηση δεκάδων μελετών–οδηγών-εκθέσεων σε θέματα ΔΣΑ.

Υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου Μονάχου, εκδότης του περιοδικού «ΟΙΣΤΡΟΣ» Μονάχου και Πρόεδρος του Συλλόγου για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού Μονάχου. Από το 1997 έως σήμερα, είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΆΡΔΗΝ.Διετέλεσε για πέντε χρόνια μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΔΣΑ. Από το 1995 ως σήμερα, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ. για θέματα ΔΣΑ. Από το 1992, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα μεταξύ των οποίων πολλά για περιβαλλοντικά θέματα. Τέλος, από το 2016 έως σήμερα, είναι μέλος του Κινήματος ΑΡΔΗΝ.

Πηγή: https://ardin-rixi.gr/archives/231143

Προηγούμενο άρθροΗ υποδοχή των επίσημων προσκεκλημένων από τον πρωθυπουργό στην Εθνική Πινακοθήκη
Επόμενο άρθροΝεκρός βρέθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας Ζαχαρίας Λαμπρινός