Την πλούσια εμπειρία από τη λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στην Αλόννησο επιχείρησε να μεταφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης στο πλαίσιο της πρώτης διαπεριφερειακής ημερίδας με θέμα Θαλάσσιος Τουρισμός – Γιώτινγκ – Κατάδυση. Την εξαιρετικά σημαντική ημερίδα που πραγματεύτηκε τις πολύ επίκαιρες αυτές ειδικές μορφές τουρισμού συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Τουρισμού και οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Αξίζει να αναφερθεί πως η σημειολογία της συγκεκριμένης διαδικτυακής ημερίδας είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι η πρώτη που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας διοργάνωσης Δια-περιφερειακών Ημερίδων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης σε συνάρτηση με τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού και με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία σε εθνικό επίπεδο για την επόμενη ημέρα στον Ελληνικό Τουρισμό. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος επαγγελματιών και εκπροσώπων κορυφαίων φορέων και Μέσων σχετικά με την Οικονομία και τον Τουρισμό. 

Στην ενότητα που αφορούσε στην ανάπτυξη του Τουρισμού Καταδύσεων, προηγήθηκε η μεστή εισαγωγή του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού της συν-διοργανωνούσης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ Γιάννη Μπουτίνα και ακολούθησε ως πρώτος εισηγητής ο κ. Βαφίνης. Πρωτίστως, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και δυσκολίες που προέκυψαν σε όλη την μακρόχρονη και επίπονη πορεία από τη γέννηση της ιδέας μέχρι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας να γίνει πραγματικότητα, χάρη στην αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Δήμου Αλοννήσου. Μάλιστα ο Δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά πως το έργο αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ελλάδα είναι ανθεκτική σε κάθε αντιξοότητα και σε κάθε ιό και τελικά είναι ικανή να σπάει τα ταμπού της!

Η εισήγηση  του κ. Βαφίνη εστίασε στη συνέχεια στους πρώτους μήνες λειτουργίας του υποβρυχίου μουσείου που προκάλεσαν την ενθουσιώδη ανταπόκριση των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ και οδήγησαν στην προσέλευση περισσότερων αυτοδυτών. Είναι σημαντικό  πως οι επισκέπτες του νησιού σχετικά με την κατάδυση, αγνόησαν τις δυσκολίες για τις μετακινήσεις κατά το προηγούμενο καλοκαίρι λόγω του Covid-19, επισκέφθηκαν την Αλόννησο και το ναυάγιο της Περιστέρας και δήλωσαν πρόθυμοι να ξαναζήσουν σύντομα τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Ωστόσο εκείνο το τμήμα της ομιλίας που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο ακροατήριο είναι οι ασύλληπτες προοπτικές που παρουσίασε ο Δήμαρχος για το μέλλον της κατάδυσης στο νησί, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα. Έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την αξιοποίηση και λειτουργία και των υπολοίπων έξι ναυαγίων της Αλοννήσου και ενδεχομένως και κάποιων πρόσθετων που δεν  έχουν ακόμη ερευνηθεί, δημιουργώντας το πρώτο και μοναδικό πάρκο αρχαίων ναυαγίων στον κόσμο. «Σε αυτό το μοναδικό καταδυτικό περιβάλλον, οι αυτοδύτες θα μπορούν να απολαύσουν μία υποθαλάσσια πανδαισία ναυαγίων σε ένα γεμάτο πρόγραμμα επτά ως δέκα ημερών, που όμοιο του δεν θα υπάρχει αλλού στον κόσμο. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία το πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου  της Ελλάδας που θα βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης. Ένα όραμα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, μιλώντας για το πρώτο πολύ-επίπεδο, θαλάσσιο & υποβρύχιο πάρκο του κόσμου!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Βαφίνης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμαρχος Αλοννήσου εισηγήθηκε την άμεση δρομολόγηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων με συντονιστή το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα για τη δημιουργία της πρώτης ολοκληρωμένης κοιτίδας ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού, που θα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα στο πεδίο αυτό.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Σκιάθου με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ
Επόμενο άρθροΚ. Αγοραστός: Ταχύτητα και απλές διαδικασίες για να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού στην μετα -covid εποχή