Δικαστική διαμάχη για την κοπή ενός πλατάνου 200 χρόνων
Στις δικαστικές αίθουσες θα λυθεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιερέα του ναού Αναλήψεως του Χριστού Αγίου Ιωάννη και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, με αφορμή την κοπή ενός πλατάνου στο προαύλιο της εκκλησίας ηλικίας 200 ετών.
Έχει ήδη υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου και υπηρεσιακών παραγόντων, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράνομη υλοτομία, πλημμεληματικού χαρακτήρα, από τον συνήγορο του ιερέα στα τέλη Ιουνίου.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης σημείωσε ότι η κοπή του δένδρου ήταν καθόλα σύννομη, από τη στιγμή που υπήρχε άδεια του αρμόδιου Δασαρχείου, κατά τη διαδικασία της κοπής ήταν παρών εκπρόσωπος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ υφίσταται και έκθεση δασολόγου. Ο Δήμος αρχικά έλαβε άδεια για κοπή κλαδιών του δέντρου, αλλά και τη διαδικασία διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα και στον κορμό, εξαιτίας ασθένειας, με αποτέλεσμα να κοπεί από τη βάση του. «Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή του πλατάνου, γιατί ήταν άρρωστος, άδεια από το Δασαρχείο και έκθεση δασολόγου. Όλα έγιναν καθόλα νόμιμα» σημειώνει ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο ιερέας του ναού της Αναλήψεως στο προαύλιο της οποίας βρισκόταν το πλατάνι αναφέρει πως το Σάββατο του Λαζάρου συνεργείο του Δήμου προχώρησε στο κόψιμο του υπεραιωνόβιου δέντρου ηλικίας 200 ετών, με τα κλαδιά του να φτάνουν σε ύψος 30 μέτρων, προσφέροντας φυσική δροσιά στον ναό. Υποστηρίζει πως το συνεργείο είχε άδεια από το Δασαρχείο μόνο για αποκλάδωση του δέντρου και απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ήταν άρρωστο. «Το πλατάνι βρισκόταν σε μέρος που είναι ιδιοκτησία του ναού. Μου είπαν ότι μόνο θα το κλάδευαν, αλλά όταν πήγα εκεί διαπίστωσα ότι το είχαν κόψει από τη ρίζα ισχυριζόμενοι πως ήταν άρρωστο το δέντρο. Ο πλάτανος όμως ήταν υγιέστατος, έχοντας φουντωτά κλωνάρια, ενώ πριν από 10 χρόνια είχε κλαδευτεί. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εγκάρσιες τομές στη βάση του, για να μαζεύει νερό και να σαπίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιερέας. Ο συνήγορός του λέει πως το θέμα άρχισε όταν περίοικος ενημέρωσε την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου πως τον ενοχλούν τα κλαδιά και στη συνέχεια το Δασαρχείο έδωσε άδεια μόνο για την κοπή τους, με το σημείο πλέον να θυμίζει «κρανίου τόπο».