Στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή

Πρόταση για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές σε κάθε ενδιαφερόμενο, είτε είναι πολίτης πλημμυροπαθής, πυροπαθής ή σεισμοπαθής, είτε επιχειρηματίας που καταστράφηκε η επιχείρησή του, είτε αγρότης που έχασε την παραγωγή και τα μηχανήματά του, κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Mπουκώρος στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της πρότασής του, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνησή μας τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο αποζημιώσεων μέσω του οποίου, μετά από φυσικές καταστροφές κατά τόπους ανά την Ελλάδα, καταβάλλονται ποσά, είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι δεδομένο ότι για συμβάντα τόσο μεγάλης κλίμακας υπάρχουν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρχουν διαμαρτυρίες μεταξύ πολιτών, αλλά και ανάμεσα σε περιοχές που έχουν πληγεί, για τον χρόνο καταβολής και το ύψος των αποζημιώσεων».
Ο Χρ. Μπουκώρος πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα της Διαύγειας δεν αρκεί για την απαιτούμενη διαφάνεια, διότι κανένας πλημμυροπαθής ή σεισμοπαθής δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να παρακολουθεί σε ένα χρονικό εύρος ενός ή και περισσοτέρων ετών, ποιος και για ποιον λόγο αποζημιώνεται.
«Μία πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων θα έδινε δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο, και κυρίως στους πληγέντες, να έχουν γνώση για την πορεία των αποζημιώσεων. Να μπορούν να δουν οι φορολογούμενοι πολίτες, πόσο μάλλον αν είναι πληγέντες, ποιος πληρώνεται, σε ποια περιοχή βρίσκεται, το ύψος της αποζημίωσης και για ποια καταστροφή. Στοιχεία που θα αναρτώνται ανά Δήμο, ανά Δημοτικό Διαμέρισμα και ανά φυσική καταστροφή (π.χ. Ιανός, Daniel, Elias, πυρκαγιά στον Έβρο κ.α.) για πρακτικούς και ευνόητους λόγους)», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε την άποψή του ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος προστασίας προσωπικών δεδομένων, εφόσον πρόκειται για δημόσιο χρήμα και για τη διαχείρισή του, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να έχουν γνώση όλοι οι φορολογούμενοι ανά πάσα στιγμή.
«Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος προηγούνται και ούτως η άλλως τα γεγονότα για τα οποία δίνονται οι αποζημιώσεις είναι απόλυτα εμφανή και δημόσια στις τοπικές κοινότητες. Άλλωστε, ανάλογη πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων υπάρχει και στον ΟΠΕΚΕΠΕ που χορηγεί τις επιδοτήσεις στους αγρότες.
Στον σύγχρονο κόσμο, τα ανοιχτά δεδομένα είναι βασικό στοιχείο διαφάνειας και δημοκρατίας. Με την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, θα εκμηδενίζονταν τα παράπονα για αδικίες και η όποια καχυποψία των πολιτών για τη διαχείριση κονδυλίων, ιδιαίτερα μετά από τόσο δύσκολες καταστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές. Η ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου για λόγους διαφάνειας είναι πάντα επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης είναι κοινοτική και δημοκρατική μας υποχρέωση. Το απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η δημιουργία ενημερωτικής πλατφόρμας για τις αποζημιώσεις θα ακύρωνε στην πράξη κάθε υπαρκτή ή φημολογούμενη πολιτική παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε:
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πάρα πολλά για το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει τους πολίτες που πλήττονται από τα ολοένα έντονα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Ως σύγχρονη κυβέρνηση, προσανατολισμένη στην ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας, είμαι βέβαιος ότι θα θωρακίσει με εξίσου ισχυρή διαφάνεια, αυτά τα πρωτόγνωρα ποσά. Ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης δικαιούται να γνωρίζει ποιος, σε τι ύψος ποσού, για ποιο λόγο, και τον ακριβή χρόνο που αποζημιώνεται.
Τέλος, είμαι επίσης βέβαιος ότι ο παριστάμενος αρμόδιος συντοπίτης υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος θα αναλάβει τις απαιτούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ώστε μετά τη σπουδαία κατάκτηση της Κρατικής Αρωγής να κατακτήσουμε και το απαιτούμενο επίπεδο διαφάνειας, σ’ αυτό το κρίσιμης σημασίας ζήτημα».

Προηγούμενο άρθροΝέο κείμενο-βόμβα στην ΚΕ: Οι 87 ζητούν δημοψήφισμα για ενιαία κεντροαριστερά και «νέο ΣΥΡΙΖΑ»
Επόμενο άρθροΑλ.Μεϊκόπουλος:«Δεν χωρούν επικοινωνιακές φιέστες για το ζήτημα του LNG στον Παγασητικό»