Για την ύπαρξη υψηλού ποσοστού χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό αλάτι) στο νερό του ταμιευτήρα της Λίμνης Κάρλας κατέθεσα Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
⓵ Η άρδευση των παρακάρλιων καλλιεργειών γίνεται από τον ταμιευτήρα. Όπως διαπιστώνουν, όμως, οι καλλιεργητές σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με πιστοποιημένα Ινστιτούτα μετρήσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται και από μελέτες του Φορέα Διαχείρισης στο νερό της Λίμνης παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χλωριούχου νατρίου.
⓶ Κατά τη διαδρομή του νερού από το ποτάμι του Πηνειού, απ’όπου προέρχεται η μεγαλύτερη ποσότητα νερού, μέχρι τον ταμιευτήρα της Κάρλας, το νερό διέρχεται από ανοιχτά αποστραγγιστικά κανάλια, όπου περιέχονται τα ύδατα που στραγγίζουν από τις αγροτικές καλλιέργειες και περιέχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών αλάτων, ενώ στα ίδια κανάλια εισέρχονται και λύματα βιομηχανιών και μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πηνειού στο Νομό Λαρίσης που ενδέχεται να περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλα στοιχεία μόλυνσης του νερού.
❗️Οι αγρότες ανησυχούν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του νερού της Λίμνης σε χλωριούχο νάτριο κρίνεται ακατάλληλη για πλήθος καλλιεργειών, ενώ η μακροχρόνια χρήση νερού με υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα θα επιφέρει συνολική υποβάθμιση του εδάφους των παρακάρλιων περιοχών.
➲ Είναι επιτακτική η σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων για τον προσδιορισμό της πηγής της ρύπανσης του νερού και την τήρηση των κανόνων που θα τεθούν για τη διατήρηση της καλής ποιότητας.
➲ Κάλεσα τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα για την ορθή διαχείριση του αρδευτικού νερού για τις παρακάρλιες καλλιέργειες και την πληρέστερη ενημέρωση των καλλιεργητών.