Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη σε Πλεύρη γεμάτη απορίες…

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ.Σερέτης

Την ώρα που η Αντιπεριφερειάρχης Δ Κολυνδρίνη στέλνει επιστολη στον Υπουργό Υγείας γεματη έκπληξη γιατί δεν έχει τελεσφορησει ακόμη η υλοποίηση του έργου της στέγης του Κ.Υ Ζαγοράς, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το istigmes.com, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αρνήθηκε να εκτελέσει το έργο της στέγης του Κ.Υ της Ζαγοράς όταν της ζητήθηκε απο τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ.Σερέτη. Ο κ.Σερέτης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς που είχαν γίνει για την επισκευή της στέγης, ζήτησε συμφωνα και με την αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ των δύο υπηρεσιών από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να επισκευάσει η ίδια την στέγη του Κ.Υ, εισπράττοντας αρνητική απάντηση από την κ.Κολυνδρίνη, η οποία έκανε λόγω για μη επάρκεια του έργου. Μετα την άρνηση της κας Κολυνδρίνη ο Διοικητής της ΥΠΕ απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου το οποίο ένα χρόνο μετά έχει πλέον ολοκληρώσει τη μελέτη του έργου της στέγης, για το οποίο ωστόσο απαιτούνται περισσότερα χρήματα για την επισκευή της από αυτά που υπάρχουν στην 5η ΥΠΕ, τα οποία και αναζητούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ 5ης ΥΠΕ και Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ενώ μεταξύ τους εί ε υπάρξει προγραμματική σύμβαση αρωγής, έχει καθυστερήσει έναν και πλέον ακομη χρόνο το έργο αποκατάστασης τουλάχιστον της σκεπή του Κέντρου Υγείας, το οποίο προχθές πλημμύρισε.

Η Επιστολή Κολυνδρίνη

Η επιστολή της κας Κολυνδρίνη στον Υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

“Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες προ ολίγων ημερών στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου αναδείχθηκε εκ νέου το μείζον κτιριακό πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Το Υπουργείο Υγείας μετά από αυτοψία που διενήργησε το 2018 κατέγραψε λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο με σημαντικότερα τις εκτεταμένες βλάβες στις στέγες, τις φθορές στα κουφώματα, την οξείδωση οπλισμών υποστυλωμάτων και πολλά άλλα. Παράλληλα το κτίριο χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης και έχει άμεση ανάγκη εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών. Εξ όσων γνωρίζουμε ορισμένες εργασίες αποκατάστασης εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την χρηματοδότηση αυτών. Πλην όμως οι εν λόγω εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Παράλληλα, σύμφωνα με τη με αρ. 148/Πρακτικό 11/03.08.20.20 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την επίβλεψη εργασιών από τις Π.Ε.Μ.Σ. για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, στην προσπάθειά μας να καλύψουμε λειτουργικές αδυναμίες της 5ης Υ.Π.Ε. χωρίς να έχουμε σχετική αρμοδιότητα. Με επιστολές μου, εδώ και ένα ακριβώς χρόνο, προς την 5η Υ.Π.Ε., αρμόδια για το Κ.Υ. Ζαγοράς, επεσήμανα την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και την ολοκλήρωση της Μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης. Τις εν λόγω επιστολές σας συγκοινοποιώ με την παρούσα.

Παρόλ’ αυτά και παρά το διάστημα που μεσολάβησε παρατηρούμε δυστυχώς ακριβώς τις ίδιες άθλιες συνθήκες στο Κ.Υ. Ζαγοράς και δεχόμαστε πληθώρα παραπόνων από τους κατοίκους της περιοχής για την απαράδεκτη κατάσταση η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το Κέντρο σήμερα. Σας υποβάλλω σχετικά άρθρα τοπικών εφημερίδων, όπου γίνεται εκτενής αναφορά για την κατάσταση του Κέντρου κάθε φορά που επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας προς επίρρωση των όσων σας αναφέρω. Από τότε έως και σήμερα δεν έχει επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα χρόνο μετά το Κ.Υ. Ζαγοράς μπάζει από παντού νερά και η εικόνα παραμένει ντροπιαστική για το χώρο της υγείας. Οι όποιες, ενδεχομένως, ενέργειες έχουν γίνει και τις αγνοούμε, μετά βεβαιότητας δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα τουλάχιστον της αποκατάστασης της στέγης. Κύριε Υπουργέ, μετά από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την αυτοψία των Υπηρεσιών του Υπουργείου έως και σήμερα, είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες αποκατάστασης του Κ.Υ. Ζαγοράς και δεν έχει επέλθει η στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία αυτού . Με την παρούσα επιστολή γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε ανάλογα θέματα και θέλοντας να σας ενημερώσω για θέμα που ενδεχομένως δεν έχετε ιδία αντίληψη, παρακαλώ όπως κατανοήσετε το σοβαρό και κατεπείγον του θέματος για τους κατοίκους και επισκέπτες μίας μεγάλης περιοχής του Πηλίου και να προβείτε το συντομότερο δυνατό στις δέουσες ενέργειες προς την 5η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την αναβάθμιση και επισκευή του Κ.Υ. Ζαγοράς (έστω και προσωρινά).»