Σε επιστολή του προς τους δημότες ο Αντιδήμαρχος Αλμυρού Λεωνίδας Βούλγαρης αναφέρει:

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Αγαπητοί Δημότες,

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Ο Δήμος Αλμυρού, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, υλοποιεί δράσεις και μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματικότερη προστασία από τους κινδύνους πυρκαγιάς.
Παράλληλα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αρμονική συνεργασία όλων μας, Πολιτείας – Δήμου – Πολιτών.
​Ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει για την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιών, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που ευρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές και μέχρι αποστάσεως εκατό (100) μέτρων να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό τους από ξερά χόρτα κι απορρίμματα και στην απομάκρυνση τυχόν εύφλεκτων υλικών.
Η υποχρέωσή τους αυτή απορρέει από την υπ’ αριθμόν 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301 τ. Β΄ /18-3-2022)
Ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:
• υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
• κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος, εξασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, την απόσταση του φυλλώματος από το έδαφος στο 1,50μ. περίπου. Σε περίπτωση κλίσης στο έδαφος, το ύψος του κλαδέματος (περίπου 1,50μ.) πρέπει να υπολογίζεται στην κοντινότερη θέση του φυλλώματος ως προς το έδαφος.
Ειδικότερα, πρέπει να προβλέπεται κλάδεμα του φυλλώματος, σε περίπτωση που εμπλέκονται τα κλαδιά των δένδρων και κλάδεμα κόμης όταν υπάρχει ξερή βλάστηση (ξερά κλαδιά) και περιορισμός της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του
εδάφους, ώστε να δημιουργούνται ζώνες προσπέλασης και διάδρομοι κίνησης αν απαιτηθεί για την ανάπτυξη πυροσβεστικού εξοπλισμού για την κατάσβεση.
• απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων και
• συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι εργασίες να υλοποιούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 9/2021Πυροσβεστική Διάταξη (Β ́1923) ‘’Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους.
Ζητούμε επίσης την ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ σας, γνωστοποιώντας στον Πρόεδρο της Δημοτικής ή της Τοπικής Κοινότητας, τους ιδιοκτήτες (όνομα, τηλέφωνο κ.λ.π.) των εφαπτόμενων στις κατοικίες σας οικοπέδων, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθούν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.
ΟΛΟΙ θα πρέπει να φροντίσουμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων μας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΠΟΛ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

            ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Προηγούμενο άρθροΡευματοκλοπή στο σπίτι της 14χρονης – Δεν την σκότωσε όμως το ρεύμα
Επόμενο άρθροΤα αντιικά φάρμακα σώζουν ζωές – Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα – Το σχέδιο για το ΕΣΥ