Ζευγάρι αρχαιολόγων, ο Μπεν Κοστέλλο και η Γιώτα Πάντου, φέρνουν στο προσκήνιο το homebrewing, ενώ παράλληλα λειτουργούν e-shop με ενδύματα και δώρα, εμπνευσμένα από την αρχαιότητα
Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπεν Κοστέλλο, ένας Αμερικανός που ζει στην Αγριά Βόλου από το 2015, ανακηρύχθηκε νικητής στο «Tinos Homebrew Challenge 2022», έναν από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς οικιακής ζυθοποίησης στην Ελλάδα. Αρχαιολόγος στο επάγγελμα, όπως και η σύζυγός του, Γιώτα Πάντου, ασχολείται με το homebrewing εδώ και τρία χρόνια. Παράλληλα, το ζευγάρι λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα ενδυμάτων και δώρων, με σχέδια εμπνευσμένα από την τέχνη αρχαίων λαών, έχοντας αναπτύξει διεθνές πελατολόγιο από τρεις ηπείρους. Οι δύο αρχαιολόγοι και ιστορικοί, μίλησαν στο SkiathosLife.gr για τις δραστηριότητές τους, αλλά και την κοινή αγάπη τους για την αρχαιότητα.
Το 2015 ήταν η χρονιά που άφησαν τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Ο Μπεν Κοστέλλο, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, αλλά πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο Κολοράντο και την Αριζόνα, βρέθηκε έτσι στην πατρίδα της συζύγου του. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών τους στη Μεσογειακή Αρχαιολογία στο State University of New York at Buffalo. «Τα χρόνια που σπουδάζαμε, κάθε καλοκαίρι ερχόμασταν στην Ελλάδα για ανασκαφές και έρευνα, ενώ ο Μπεν κερδίζοντας μία υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright πέρασε έναν χρόνο και στην Κύπρο. Πριν ακόμη γνωριστούμε, είχε βρεθεί επίσης στην Ιταλία, συμμετέχοντας σε ανασκαφές.
Ήταν εξοικειωμένος με τον μεσογειακό τρόπο ζωής. Όταν τελειώσαμε τα διδακτορικά μας, εκείνος δίδαξε σε κάποια αμερικανικά κολλέγια, αλλά επειδή τα πράγματα στις ΗΠΑ όσον αφορά το δικό μας πεδίο δεν είναι και τόσο εύκολα και οι κλασικές σπουδές συνεχώς συρρικνώνονται, πήραμε την απόφαση να έρθουμε στην Ελλάδα», είπε η κ. Πάντου, η οποία ασχολείται επίσης με τις ξεναγήσεις, όπως και με τη συγγραφή, έχοντας προχωρήσει μέχρι στιγμής στην έκδοση δύο προσεγμένων βιβλίων (το πρώτο φέρει τον τίτλο «Αρχαιόπολη / Βόλος, Πήλιο» και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κοντύλι, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το «Βόλος / Πήλιο – Παιδικές ιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης» που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»).
Στην ερώτηση, πάντως, για το πώς κυλά η καθημερινότητα δύο ανθρώπων, οι οποίοι μοιράζονται τα ίδια επιστημονικά ενδιαφέροντα, η Γιώτα Πάντου εκμυστηρεύθηκε με χαμόγελο: «Είναι υπέροχο, γιατί μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για την αρχαιολογία και να λύνει ο ένας τις απορίες του άλλου. Ο Μπεν ασχολείται με τη Ρωμαϊκή Αρχαιολογία κυρίως, ενώ εγώ με τα μυκηναϊκά, την προϊστορία του Αιγαίου. Μας αρέσει να ταξιδεύουμε στα μουσεία όλης της χώρας και είναι ωραίο να έχεις δίπλα σου κάποιον, ο οποίος βλέπει τα εκθέματα με την ίδια ματιά και ενίοτε να σε συμπληρώνει. Δεν υπάρχει καλύτερη παρέα από τον άντρα μου, για να κάνω αυτό το πράγμα».
Όταν η αρχαία τέχνη μετατρέπεται σε έμπνευση
Στα χρόνια της κρίσης, επήλθαν εργασιακές αλλαγές. Ο Μπεν Κοστέλλο έκανε τηλεργασία στην επιχείρηση του πατέρα του, ο οποίος στις ΗΠΑ ασκεί το επάγγελμα του υδρολόγου (σ.σ. υδρολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος, που μελετά τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του νερού της γης, καθώς και την κυκλοφορία του).
Παράλληλα, όμως, στον δεύτερο χρόνο παρουσίας του στην Ελλάδα – στην Αγριά για την ακρίβεια – ξεκίνησε τη λειτουργία ενός e-shop, με την επωνυμία «Ancient Impressions» (https://ancient-impressions.com/collections). «Με βάση την εμπειρία μας, το 2017 ιδρύσαμε την εταιρεία ενδυμάτων και δώρων με αρχαία θέματα. Βασιζόμενοι στην τέχνη και τον πολιτισμό των αρχαίων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, δημιουργούμε σχέδια που γιορτάζουν την αρχαιότητα και έχουν μια ιστορία να πουν. Ως αρχαιολόγοι, κλασικιστές και ιστορικοί, σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε πέρα από τα σχέδια που είναι απλώς αισθητικά ευχάριστα. Φιλοδοξούμε να εκπαιδεύσουμε διακριτικά και ίσως να εμπνεύσουμε την περιέργεια για συνεχή διερεύνηση της ιστορίας και της τέχνης που χρησιμοποιούμε ως έμπνευσή μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κοστέλο στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει.
Διανύοντας, πλέον, τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της, σήμερα η «Ancient Impressions» έχει πελάτες από δεκαπέντε χώρες σε τρεις ηπείρους. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν Αγγλία, Ισπανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νέα Ζηλανδία κ.α..
Μοτίβα από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, τους Ίνκας και τους Αζτέκους, χρησιμοποιήθηκαν από τον Αμερικανό αρχαιολόγο στα σουβενίρ και τα ρούχα που διαθέτει προς πώληση. «Από μία πετσέτα θαλάσσης που έχει τυπωμένη μια τοιχογραφία της Αρχαίας Θήρας στη Σαντορίνη, μέχρι μία τσάντα για την παραλία που έχει τυπωμένα ιερογλυφικά, η ποικιλία είναι μεγάλη», εξήγησε στο SkiathosLife.gr η κ. Πάντου, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο σύζυγός της, είπε: «Μας λένε ότι τα σχέδιά μας ενθαρρύνουν συζητήσεις με φίλους και γνωστούς για την αρχαία τέχνη, τη μυθολογία και την ιστορία. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που μοιραζόμαστε την αγάπη και την εκτίμησή μας για την αρχαιότητα μέσω της «Ancient Impressions» και παρέχουμε ένα μέσο εμπλουτισμού της σύγχρονης ζωής με την ομορφιά και τις αξίες των προηγούμενων πολιτισμών».
Η μύηση στον μαγικό κόσμο της μπύρας
Το 2019, ο Αμερικανός αρχαιολόγος δοκίμασε τις δυνάμεις του και στην οικιακή ζυθοποίηση. Πλέον παράγει τη δική του μπύρα, η οποία τον περασμένο μήνα απέσπασε μία πανελλήνια διάκριση. Για την ακρίβεια, κέρδισε την 1η θέση στον διαγωνισμό «Τinos Ηomebrew Challenge 2022», που διοργανώνεται από τη Ζυθοποιία Νήσος Τήνος. Ο Μπεν Κοστέλλο έδωσε το «παρών» στον τελικό του διαγωνισμού, στον οποίον ανεξάρτητοι ζυθοποιοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κλήθηκαν να παρασκευάσουν ένα άγνωστο στους περισσότερους είδος μπύρας, την British Golden Ale. «Πρόκειται για μία ελαφριά μπύρα, δίχως έντονο άρωμα λυκίσκου, αλλά με αρώματα εσπεριδοειδών. Δεν είναι ιδιαίτερα πικρή, όπως και αεριούχος», αποκάλυψε για την πρότασή του, που εντυπωσίασε τους κριτές και του χάρισε το βραβείο που έχει θεσπίσει η πολυβραβευμένη ζυθοποιία από τις Κυκλάδες, για τον καλύτερο οικιακό ζυθοποιό της χρονιάς.
Αναγκαίος ο πειραματισμός, ώστε το τελικό προϊόν να είναι σωστό τεχνικά. Από τη σχεδίαση της συνταγής και την αγορά των αρωματικών λυκίσκων μέχρι τη ζυθοποίηση και την προσμονή του ανοίγματος του μπουκαλιού για την πρώτη δοκιμή, η οικιακή ζυθοποίηση παραμένει μία απόλυτα δημιουργική διαδικασία. «Εξυπακούεται. Είναι μέρος της διαδικασίας να αναμειγνύεις διαφορετικά είδη λυκίσκου, βύνης και μαγιάς, μέχρι να πετύχεις το προφίλ που θέλεις και να αποδίδει το στυλ της μπύρας που θέλεις να βγάλεις. Στα τετράδια που κρατάω τις συνταγές, σημειώνω και την παραμικρή λεπτομέρεια για κάθε συνταγή. Πρέπει να αγαπάς τη λεπτομέρεια. Ο ζυθοποιός θυμίζει σε πολλά έναν ζαχαροπλάστη, ιδίως στην ακρίβεια των συνταγών», σχολίασε ο κ. Κοστέλλο, ενώ έπειτα η κ. Πάντου έκανε λόγο για την κουλτούρα των Αμερικανών γύρω από την craft beer: «Στο Ντένβερ (σ.σ. πρόκειται για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της πολιτείας του Κολοράντο), όπου ζήσαμε για αρκετά χρόνια μαζί, υπάρχει μεγάλη παράδοση στις μικροζυθοποιίες. Εκεί υπάρχουν πολλά taprooms, δηλαδή χώροι που ένα ζυθοποιείο σερβίρει την μπύρα που παράγει στους πελάτες. Κι αυτό ακριβώς είναι το όνειρο του Μπεν, να δημιουργήσει ένα μαγαζί που θα σερβίρει τη μπύρα που θα παρασκευάζει ακριβώς εκεί. Kαι αυτή η λεπτομέρεια είναι που το κάνει να διαφέρει από ένα κλασικό μπαρ. Στο Ντένβερ μπορείς να πας σ’ ένα taproom και να δοκιμάσεις μπύρες craft, δηλαδή χειροποίητες, πολύ φρέσκες και αρωματικές. Και στη γεύση, μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό από μία μπύρα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Έτσι ο Μπεν αποφάσισε να φτιάξει τη δική του μπύρα και να την αρωματίσει με διάφορα συστατικά της περιοχής. Πριν καιρό, έφτιαξε μία μπύρα που χρησιμοποίησε κάστανο. Οι πρώτες ύλες είναι η βάση και το καθετί παίζει ρόλο, π.χ. το νερό το παίρνουμε από τον Άγιο Λαυρέντιο».
Όσο για τις προοπτικές του εγχειρήματος; «Επί του παρόντος, οι μπύρες που φτιάχνουμε, δεν έχουν ετικέτα και τις μοιράζουμε στους φίλους μας. Εάν κάποιος προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, θα πρέπει να πουλάει τουλάχιστον 20.000 φιάλες τον χρόνο, για να πει πως έχει κερδοφόρα η επιχείρηση. Κι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκ των πραγμάτων, ένας μικροζυθοποιός κάνει και άλλα πράγματα, για να συμπληρώνει το εισόδημά του», ανέφερε ο Αμερικανός homebrewer, ενώ μην ξεχνώντας την επαγγελματική του ιδιότητα, έκλεισε με μία αναφορά στη σχέση των αρχαίων πολιτισμών με τη μπύρα: «Έχουν βρεθεί αγγεία με βύνη στην αρχαία Αίγυπτο, που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., κάτι που λέει πολλά. Και οι Μυκηναίοι παρασκεύαζαν μπύρες, υπάρχουν σοβαρές αρχαιολογικές ενδείξεις γι’ αυτό».
ΠΗΓΗ:skiathoslife.gr