Ανακοίνωση της ΟΕΒΕΜ και του Συλλόγου Εστίασης – Καφέ Μπαρ

Εδώ και 16 μήνες οι κλειστοί χώροι της εστίασης, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου, βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Τη στιγμή που αναμένουν το «πράσινο φως» η Κυβέρνηση ανακοινώνει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και απαιτεί από τους ιδιοκτήτες της εστίασης να επιλέξουν την κατηγορία αμιγούς ή μεικτής επιχείρησης, με κριτήριο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και μη-εμβολιασμένους με τεστ.
Το ποσοστό των εμβολιασμένων σήμερα αγγίζει μόλις το 36% , ενώ στις ηλικιακές ομάδες 22-45 που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών της εστίασης , μόλις το 30% έχει εμβολιαστεί. Γίνεται αντιληπτό πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι ο επιθυμητός. Όμως, είναι ανήθικο η εστίαση να αποτελεί μέσο εκβιασμού για την παρακίνηση του κόσμου να προβεί σε εμβολιασμό.
Εκπρόσωποι της εστίασης δηλώνουν πως είναι κατά του διαχωρισμού και είναι αδύνατο να γίνουν οι «αστυνόμοι – ελεγκτές» στην ίδια τους την επιχείρηση. Ανέφικτο είναι επίσης, να αναγκάσουν το προσωπικό τους να εμβολιαστεί, ενώ σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν θα πρέπει προβούν σε απολύσεις. Δημιουργείται επίσης η ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού που θα αναλάβει τον έλεγχο των εισερχομένων κατά την είσοδό τους. Πρέπει να σημειωθεί πως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δείξει έγγραφα που σχετίζονται με το ιατρικό απόρρητο.
Με την επιλογή αμιγούς ή μεικτής κατηγορίας δημιουργείται αυτομάτως η υποχρέωση εμβολιασμού ή διενέργειας rapid test, το οποίο έχει κόστος. Και φυσικά πόσες φορές θα προβεί ένας πολίτης στην πραγματοποίησή του, εντός μίας εβδομάδας για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να βγει 4 φορές θα πληρώσει 4 τεστ; Οι ιδιοκτήτες θα έρθουν σε αντιπαράθεση και διαπληκτισμό με τους πελάτες τους. Ενώ ταυτόχρονα, σε περίπτωση που επιλέξει μια επιχείρηση εστίασης την μεικτή κατηγορία έχει το δικαίωμα εξυπηρέτησης πελατών έως 50% πληρότητα. Ενώ, πρέπει να σημειωθεί πως όσον αφορά τα Κέντρα Διασκέδασης που θα επιλέξουν την κατηγορία «μεικτά» το ποσοστό πληρότητας είναι μόνο 25%. Αρκούν αυτά τα ποσοστά για την κάλυψη των εξόδων και την επιβίωση μιας επιχείρησης; Δεν μπορεί άλλωστε, κανείς να εγγυηθεί πως κάθε μέρα θα υπάρχει πληρότητα.
Με αυτές τις ανακοινώσεις είναι σαφές πως η ευθύνη του εμβολιασμού μετατίθεται στους επιχειρηματίες, τη στιγμή που το ποσοστό των δυνητικών πελατών είναι ήδη πολύ χαμηλό. Ο κλάδος της εστίασης αναμένει την επιδότηση του 7% και χρειάζεται επιπλέον στήριξη, τη στιγμή που και ο τουρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Με αυτή την τακτική και υπό αυτές τις συνθήκες είναι αναμενόμενες οι απολύσεις και τα λουκέτα, μπροστά σε έναν ακόμα δύσκολο και αβέβαιο χειμώνα που θα ακολουθήσει.
«Οι τελευταίες ανακοινώσεις, δυστυχώς, δείχνουν αστοχία των αρμοδίων και πλήρη έλλειψη ειδικών συμβούλων για το πώς λειτουργεί ο κλάδος της Εστίασης» τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης Ν.Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου.

Προηγούμενο άρθροΝίκη Βόλου: Κόντρα Τουτουντζόγλου – Φάτση λίγο πριν τις εκλογές στον Ερασιτέχνη
Επόμενο άρθροΙσλανδία: Με επιτυχία το πρόγραμμα για 4ημερη εργασία, μειωμένο ωράριο και ίδιο μισθό