OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανακοίνωση ΔΣ Διδασκόντων Πανεπιστημίου σχετικά με την επάνοδο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων ΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τον τρόπο που δρομολογείται η επάνοδος φοιτητών/τριών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Βάσει της εξαιρετικά κρίσιμης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα, βρίσκει ακατανόητη την επιμονή της Πολιτείας για επάνοδο σε διδασκαλία μόνο με φυσική παρουσία στα Πανεπιστήμια. Επισημαίνονται τα εξής:

 Είναι γεγονός ότι στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας είναι εξαιρετικά υψηλό, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την απραξία και εφησυχασμό που επιδεικνύει.

 Οι συνθήκες με τις οποίες λειτουργούσαν έως τώρα τα Πανεπιστήμια έχουν αλλάξει.

Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας μπορούν να είναι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον πολύ πιο εύκολα από ότι της μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και η μετάλλαξη Όμικρον που φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων, οδηγεί μέχρι τα έως τώρα στοιχεία σε ήπια συμπτώματα, εν τούτοις αυτό αφορά κυρίως αυτούς που έχουν προλάβει να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Είναι μη πλήρως χαρτογραφημένες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις πουμπορεί να έχει, ενώ παρουσιάζει και αυξημένες εισαγωγές στονοσοκομείο σε νέους ανθρώπους.

Τα rapid test είναι πλέον πολύ λιγότερο αξιόπιστα με την Όμικρον απόότι με τη Δέλτα.

Η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από ότι η Δέλτα.o Η ραγδαία διασπορά του covid19 στην κοινότητα στη διάρκεια τωνεορτών είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός όπως μαρτυρεί η εκρηκτικήαύξηση των κρουσμάτων.

 Η επάνοδος των φοιτητών/τριών καθώς και η καθημερινή τους δια ζώσηςσυμμετοχή θα επιτείνει έτι περαιτέρω τη διασπορά που συμβαίνει στα μέσαμαζικής μεταφοράς υπεραστικά και αστικά.

 Δεν μπορούμε συνεπώς να διασφαλίσουμε την υγεία των φοιτητών, τωνεργαζομένων και κυρίως των ευπαθών ομάδων και των δύο παραπάνωκατηγοριών.

 Θα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών που δεν θα μπορέσει ναπαρακολουθήσει επειδή θα νοσεί. Αντίστοιχα μεγάλος θα είναι και ο αριθμόςκαθηγητών που δεν θα μπορέσει να διδάξει επειδή θα νοσεί. Αποτέλεσμα θαείναι η πλήρης αδυναμία ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 Με τη διαφαινόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων εντός του Πανεπιστημίουαναπόφευκτα φοιτητές/τριες θα χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους σεεξετάσεις μαθημάτων λόγω νόσησης.Για τους παραπάνω λόγουςΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ,

 Η απόσυρση της ΚΥΑ που βασιζόταν στις προηγούμενες συνθήκες καιπροέβλεπε μαθήματα υποχρεωτικά και αποκλειστικά με φυσική παρουσία σεαίθουσες με μέγιστη πληρότητα.

 Η άμεση υιοθέτηση υβριδικής επαναλειτουργίας των Πανεπιστημίων μετά τιςδιακοπές, κατά την οποία η απόφαση για εξ’ αποστάσεως ή με φυσική παρουσίαδιδασκαλία θα λαμβάνεται σε επίπεδο Τμήματος, κατά περίπτωση για κάθεμάθημα του προγράμματος σπουδών, έπειτα από εισήγηση του/τηςδιδάσκοντος/ουσας.

 Δωρεάν rapid test σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για όλους και συνταγογράφηση μοριακών test για την ασφαλή διάγνωση των κρουσμάτων. Ως επιστήμονες και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την κοινωνία από αντιεπιστημονικές εμμονές. Καλούμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να ολοκληρώσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης δόσης, πράττοντας το μέγιστο δυνατό στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης. Καλούμε όμως, πρωτίστως, την Πολιτεία να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα με τα προαναφερθέντα, προτού τα νέα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάδοση της πανδημίας στο Πανεπιστήμιο, για την οποία αποκλειστική ευθύνη θα φέρει ο παραλογισμός της δια ζώσης επανόδου, γίνουν αντικείμενο postmortem στατιστικών αναλύσεων. Καλούμε τις Πρυτανικές αρχές να πάρουν άμεσα τις πρωτοβουλίες που τους επιτρέπει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και να ενσκήψουν πάνω στις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις, πράττοντας κατά τις δυνάμεις τους για την αποφυγή τους.