Διαβάζοντας την χορηγούμενο δελτίο τύπου στο FB του Α.Μεϊκόπουλου για τη μετατροπή του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας – Βόλου σε Πειραματικό /Πρότυπο σχολείο, πέραν της αντίθεσης των συμπαθέστατων εκπαιδευτικών για τον αιφνιδιασμό τους… αυτό που αντελήφθη εν τέλει, δεν είναι πως αντιδρούν γιατί δεν θα μπορούν όλα τα παιδιά της Ν. Ιωνίας να φοιτούν σε αυτό (όπως δεν φοιτούν όλα τα παιδιά στο Μουσικό Σχολειο), αλλά γιατί οι ίδιοι ως εκπαιδευτικοί ξεβολεύονται, καθώς δεν εξασφαλιζονται οι οργανικές τους θέσεις, από την στιγμή που συνάδελφοι τους από όλον τον νόμο μπορούν να υποβάλουν αίτηση να διδάξουν στο Πειραματικό Προτυπο-, που σημαίνει πως θα επιλέγουν εκείνοι με τα περισσότερα προσόντα και μόρια βάση αυτών υποθέτουμε.

Γράφει ο Α.Μεϊκόπουλος: “Τέθηκε και το ζήτημα των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών που διακυβεύονται, καθώς για τις θέσεις εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα Πειραματικά σχολεία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκπαιδευτικοί από όλο το Νομό και αυτές θα ισχύουν για ορισμένο χρονικό διάστημα”.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο αντίρρηση των εκπαιδευτικών έχει ως αφετηρία το ξεβόλεμα τους και αυτό σε ένα βαθμό είναι θεμιτό, διότι οι άνθρωποι έχουν κανονίσει τις ζωές τους βάση του σχολείου στο οποίο εργάζονται και κάθε αλλαγή προκαλεί αναστάτωση και αρρυθμίες στην ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έχει βάλει τα πράγματα σε μια σειρά … ωστόσο το Πρότυπο ή Πειραματικο σχολείο μόνον καλό θα κάνει στο σύστημα εκπαίδευσης και μακάρι ως θεσμός να πετύχει- όπως κάποτε είχαν πετύχει τα Πολυκλαδικά Λύκεια και αργότερα τα μουσικά ή αθλητικά-. Μακάρι στο τέλος όλα τα σχολεία να εξελιχθούν σε Πειραματικά & Πρότυπα. Το ξεβολεμα κάποιων εκπαιδευτικών είναι αντικειμενικά μια επίπτωση , η οποία ωστόσο με διάλογο και εναλλακτικές προτάσεις θα μπορούσε να είναι πραγματικά ελάχιστη.

Το δελτίο Τύπου ολόκληρο:

📍Επισκέφθηκα το 1ο Γυμνάσιο & Λύκειο Νέας Ιωνίας και συναντήθηκα με τις Δ/ντριες κ. Χατζηδημητρίου και κ. Παρασκευά, το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ και μέλη του Συλλόγου του 1ου Γυμνασίου για να συζητήσουμε για το ζήτημα της μετατροπής σχολείων σε Πειραματικά και Πρότυπα.

📌 Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας, η Διεύθυνση Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας πρότεινε τέσσερα σχολεία, ανάμεσα στα οποία το 1ο Γυμνάσιο & Λύκειο Νέας Ιωνίας, για να μετατραπούν σε Πειραματικά.

⓵ Έχω καταθέσει σχετική Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό επισημαίνοντας ότι η μετατροπή υφιστάμενων σχολείων σε Πειραματικά, αντί της δημιουργίας νέων, και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα.

⓶ Επεσήμανα ότι πρόκειται για «θεσμικό ατόπημα και όχι απλώς λανθασμένη στρατηγική» όταν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Δ/ντές-ντριες πληροφορούνται σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και της Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τα ΜΜΕ και ακυρώνεται ουσιαστικά ο ρόλος τους.
⓷ Αυτό έγινε σε συνθήκες αιφνιδιασμού φέρνοντας απέναντι Συλλόγους Εκπαιδευτικών, μαθητές και γονείς, ενώ επιχειρείται ταυτόχρονα η δημιουργία εντύπωσης ότι οι εκπαιδευτικοί στέκονται απέναντι στους μαθητές και απέναντι στους γονείς για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

⓸ Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν δε δημιουργείται ένα Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο επί της αρχής, αλλά βαπτίζεται αιφνιδιαστικά ως τέτοιο ένα υφιστάμενο σχολείο.
Όταν δεν ενημερώνεις την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων για τον τρόπο λειτουργίας του Πρότυπου/Πειραματικού σχολείου, το πρόγραμμα σπουδών, τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και αγνοείς ότι τα σχολεία αυτά έχουν τη δική τους φυσιογνωμία, ποιοτικό προσωπικό και μαθητές από συγκεκριμένες περιοχές.

❗️Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου & Λυκείου Νέας Ιωνίας ανέφεραν ότι είναι αντίθετοι στη λογική σχολείων δύο ταχυτήτων και τη διάλυση ενός καλού σχολείου για τη δημιουργία ενός Πειραματικού ή Πρότυπου.
➲ Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν ακούστηκαν, δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις τους και λήφθηκαν τέτοιες σημαντικές αποφάσεις εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία.
➲ Τέθηκε και το ζήτημα των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών που διακυβεύονται, καθώς για τις θέσεις εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα Πειραματικά σχολεία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκπαιδευτικοί από όλο το Νομό και αυτές θα ισχύουν για ορισμένο χρονικό διάστημα.

1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου
Ήμουν κι εγώ στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ !!
https://meikopoulos.gr/synantisi-al-meikopoulou-1o-gymnasio-lykeio-n-iwnias-peiramatiko/