Στο φώς το περιεχόμενο της μήνυσης της Αντιπεριφερειάρχη – Ζητούνται πειστικές απαντήσεις από όλους: Περιφέρεια – Χαλυβουργία – Υπουργείο

Στο ρεπορτάζ της “Θεσσαλίας” σήμερα περιελαμβάνεται σε εισαγωγικά δηλ, αυτολεξή, τμήμα της μήνυσης που κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης κ.Κολυνδρίνη με την οποία έβαζε στο κάδρο της συζητησης για την αέρια ρύπανση και την Χαλυβουργία. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα η κα Κολυνδρίνη βασιζόμενη στα αποτελέσματα των ελέγχων των υπηρεσιών της περιγράφει τη Χαλυβουργία (μιλά για χαλυβουργείο) ως φερόμενο ρυπαντή, υπεύθυνη για την διαφυγή μεγάλης ποσότητας καπναερίων στην ατμόσφαιρα συνδέοντας ευθέως αυτή την κατάσταση εντός του χαλυβουργείου με τη παρόμοια δυσοσμία στη πόλη.

Σε σχόλιο του στο Ράδιο ΒΕΡΑ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλογου ζήτησε απαντήσεις για το θέμα, τόσο από την Περιφερεια Θεσσαλιας και την Χαλυβουργία, αλλά και από τον υπουργό Περιβάλλοντος ο οποίος σύμφωνα με δήλωση της κας Κολυνδρίνη έχει λάβει από την ίδια τα αποτελέσματα των ελέγχων των ΚΕΠΕ βάση των οποίων έγραψε όσα έγραψε στην μήνυση της. Εχουν προκυψει νέα ερωτηματα στην υποθεση. “Πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση με τον υπουργό” επεσήμανε.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημεριδας εδώ: https://e-thessalia.gr/prokatarktiki-gia-tin-aeria-rypansi-apo-tin-eisaggelia-meta-apo-minysi-tis-dorotheas-kolyndrini/

Προκαταρκτική για την αέρια ρύπανση από την Εισαγγελία μετά από  μήνυση της Δωροθέας Κολυνδρίνη 

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη τον περασμένο Αύγουστο για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, παράγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η προκαταρκτική διερευνά την πιθανή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή του Δήμου Βόλου.
Στη μήνυση που είχε καταθέσει η κ. Κολυνδρίνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι
«κατά την τήξη του παλαιοσιδήρου στον ηλεκτρικό κλίβανο, καθώς και κατά τη φάση της απόχυσης, διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου του χαλυβουργείου (όπου βρίσκεται ο κλίβανος), οι οποίες δεν απορροφούνταν πλήρως από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας των αερίων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των ανοιγμάτων του κτιρίου, προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επίσης, διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία κυρίως εντός του χώρου του χαλυβουργείου. Ομοίως, διαπιστώθηκε διαφυγή μέρους των καπναερίων και από τον φούρνο – κάδο στον οποίο παραμένει ο ρευστός χάλυβας πριν τη διαδικασία της συνεχούς χύτευσης. Η οσμή αυτών των καπναερίων που διαφεύγουν του κλιβάνου τήξης και του φούρνου – κάδου, διαπιστώθηκε ότι προσομοίαζε με την οσμή που υπάρχει πολλές φορές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τις μεταμεσονύκτιες και τις πρωινές κυρίως ώρες (τις καθημερινές περίπου έως τις 8.00 π.μ. και τα Σαββατοκύριακα περίπου έως τις 10.00 π.μ.)».

Και προστίθεται: «Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα, με σκοπό την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθηνών, που προκύπτουν από τα παραπάνω έγγραφα. Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 3 Ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του Ν. 4042/2012, ΦΕΚ Α 24/13/2/2012: «2. Όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 3.000,00 έως 60.000,00 ευρώ. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή. Αν οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης ή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης περιορισμένες, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή».

Προηγούμενο άρθροΚόκκινο Ποτάμι: 1,6 εκ θεατές στο πρώτο επεισόδιο
Επόμενο άρθροΑμείλικτα τα ΓΙΑΤΙ… Οι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται απαντήσεις