Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε τρίτο

H απόλυτη ανατροπή συνέβη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό.

Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε τρίτο.

about:blank

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.650.0_el.html#goog_1309061316
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.650.0_el.html#goog_1309061318

Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν, η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες.

Τέλος, στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής. Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

Τα πρώτα νούμερα

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Η πρώτη αντίδραση Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη αντίδραση Λεπέν

«Η νίκη μας απλώς καθυστερεί», είναι το πρώτο σχόλιο της Μαρίν Λεπέν, για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία. Η Λεπέν, που ηγείται του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε ότι βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα.

Μελανσόν: Η Δημοκρατία είναι ασφαλής

Με το άκουσμα του πρώτου exit poll, πανηγυρισμοί επικράτησαν στο στρατόπεδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Στην πρώτη του δήλωση ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε συγκινημένος. «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.

Πρόσθεσε ακόμη: «Έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».  Κατά την ομιλία του ο Μελανσόν απαίτησε την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μπαρντελά: Η Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας Αριστεράς

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε την «ατιμωτική συμμαχία» που στερεί από τους Γάλλους «μία πολιτική ανάκαμψης».

«Ο Εθνικός Συναγερμός ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ τη μοναδική εναλλακτική λύση», δήλωσε παρά την ανατροπή που έφερε στην τρίτη θέση το ακροδεξιό του κόμμα και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του δεν θα υποπέσει σε κανέναν «πολιτικάντικο συμβιβασμό» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε πάλι να ελπίζει». Συμπλήρωσε πως οι εξελίξεις «βάζουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες

Οι εκτιμήσεις του Ipsos France για τις έδρες που θα καταλάβουν τα μεμονωμένα κόμματα:

Το κόμμα της Λεπέν προβλέπεται να εξασφαλίσει από 120 έως 130 έδρες

Η «Αναγέννηση» του Μακρόν από 107 έως 115 έδρες

Το «Μodem» (της κεντρώας συμμαχίας Μακρόν) από 21 έως 22 έδρες

Οι «Ορίζοντες» (της κεντρώας συμμαχίας Μακρόν) από 23 έως 24 έδρες

Άλλα κόμματα της παράταξης Μακρόν 13 έδρες

Η «Ανυπόταχτη Γαλλία» του Μελανσόν από 85 έως 94 έδρες

Οι Σοσιαλιστές από 55 έως 65 έδρες

Το Κομμουνιστικό Κόμμα από 8 έως 10 έδρες

Οι Οικολόγοι από 32 έως 36 έδρες

Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα από 60 έως 63 έδρες

Οι βουλευτές του Ερίκ Σιοτί, αμφιλεγόμενου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, που θέλει συμμαχία με την ακροδεξιά της Λεπέν από 10 έως 15 έδρες

και άλλα κόμματα 5 έδρες

Προηγούμενο άρθροΓαλλικές εκλογές: Ανατροπή από τα επίσημα exit polls -Νίκη Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν!
Επόμενο άρθροΤσίπρας για Ελλάδα μετά την Γαλλία: “Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα, η συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης”