Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άσπα Γοσποδίνη, Υποψήφια Βουλευτής,επισκέφτηκε την Δευτέρα 15 Μαΐου τητην Ανάβρα, το ‘ακριτικό’ ορεινό χωριό της Μαγνησίας. Συνάντησε τους κατοίκους στο καφενείο και συζήτησε τα προβλήματα του χωριού. Μαζί της ήταν ο φίλος της υποψήφιας,Κώστας Πάντζιος, από τα αρχαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Μαγνησία, ο οποίος κατάγεται από την Ανάβρα, και ως συνταξιούχος ζει εκεί έξι μήνες το χρόνο. Τα βασικά προβλήματα της Ανάβρας που ανέφεραν είναι τα εξής:

Έλλειψη νέων αγροτών κτηνοτρόφων. Οι κάτοικοι είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι (αγελάδων, χοίρων, αιγοπροβάτων). Τα τελευταία χρόνια, έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά από την ακρίβεια στην ενέργεια και ζωοτροφές, και κινδυνεύουν να κλείσουν κτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης, δυστυχώς, δεν υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητα της κτηνοτροφίας.

Το χωριό συρρικνώνεται δημογραφικάεδώ και δεκαετίες. Πλέον έχει μόνον 160 μόνιμους κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους. Το Δημοτικό σχολείο του χωριού κινδυνεύει να κλείσει. Σήμερα έχει περίπου 20 παιδιά διαφόρων ηλικιών, μία τάξη και μία μόνον δασκάλα για όλα τα παιδιά. Εκτός της μείωσης του πληθυσμού, η συρρίκνωση του Δημοτικού Σχολείου οφείλεται και στο γεγονός ότι οι γονείς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά στο Γυμνάσιο-Λύκειο, τα οποία μεταφέρουν με ΙΧ σε γειτονικές πόλεις (Δομοκός, Λαμία), επιλέγουν να εγγράψουν σε Δημοτικό Σχολείο των γειτονικών πόλεων και τα μικρότερα παιδιά με στόχο την καλύτερη εκπαίδευσή τους.

Η συγκοινωνία του χωριού είναι περιορισμένη και δεν εξυπηρετεί.Το λεωφορείο που συνδέει την Ανάβρα με τον Αλμυρό λειτουργεί καθημερινά με 2 δρομολόγια (πρωί και μεσημέρι) ώστε να μεταφέρει τους μαθητές του Γυμνασίου Λυκείου. Αλλά μετά το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, από τον Ιούλιο και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα δρομολόγια του λεωφορείου μειώνονται δραματικά σε 2 μέρες την εβδομάδα. Έτσι, οι κάτοικοι της Ανάβρας δεν εξυπηρετούνται το καλοκαίρι για την κάλυψη αναγκών σε ιατρική περίθαλψη, διοικητικές συναλλαγές με το δημόσιο, και επικοινωνία με συγγενείς και φίλους στον Αλμυρό.

Επέκταση του αιολικού Πάρκου της Ανάβρας.Πρόσφατα μπήκε στη διαβούλευση το έργο της επέκτασης του αιολικού Πάρκου της Ανάβρας. Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι θετικοί και προβληματισμένοιταυτόχρονα, παρά την οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας από το νέο έργο. Επιθυμούν να διασφαλίσουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην περιοχή της Ανάβρας.

Η Άσπα Γοσποδίνη παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αγροτική ανάπτυξη: (α) Ο μικρομεσαίος αγρότης-κτηνοτρόφοςπρέπει να διασωθείαπό τα σημερινά χρέη του, και (β) Να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τη διαβίωσή τουκαι ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σύμφωνα με το σύγχρονο τρόπο ζωής:

  • Τα χρέη των αγροτώνστις τράπεζες και τον ΕΦΚΑ θα ρυθμιστούν με «κούρεμα» 30% στους συνεπείς και 120 δόσεις για όλους. Η αγροτική γη του υπερχρεωμένου μικρομεσαίου αγρότη θα διασωθεί με νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
  • Για τη χωροθέτηση Αιολικών Πάρκωνπρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις του νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο χωροταξικό Σχέδιο έχει ανατεθεί, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Και είναι απορίας άξιο, γιατί και με ποια κριτήρια, προχωρά η κυβέρνηση στην κατασκευή νέων Πάρκων ΑΠΕσε ορεινές περιοχές, σε δάση, στα νησιά μας, μέσα στη θάλασσα με τα υπερπόντια πάρκα!!!
  • Αγροτουρισμός, Περιπατητικός και Ορειβατικός Τουρισμός.

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του περιπατητικού τουρισμού, και του ορειβατικού τουρισμού, μπορούν να συμβάλουν στη δημογραφική και οικονομική αναζωογόνηση ημιορεινών και ορεινών χωριών, όπως η Ανάβραστο όρος Όθρυς.

  • ‘Ευφυή χωριά’ (Smart villages).Γρήγορο δωρεάν internet για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο.Η δύσκολη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πολιτιστικές δραστηριότητες, και ψυχαγωγία στους απομακρυσμένους αγροτικούς οικισμούς έχουν οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού. Οι νέες τεχνολογίες και το δωρεάν γρήγορο internet μπορούν να εξασφαλίσουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, και να αναγεννήσουν δημογραφικά τα απομακρυσμένα χωριά της Μαγνησίας, όπως η Ανάβρα.
Προηγούμενο άρθροΔωρεάν διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δίκυκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους,λόγω διεξαγωγής των εκλογών, στις 21/5/2023
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΖΗΣΕ” ΤΟΥ Π. ΛΙΒΥΟΥ