
Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Χαλυβουργίας για την κατηγορία της ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος ύστερα από το πόρισμα που συνέταξε το 2020 το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Βορείου Ελλάδος που μετέβησαν για αυτοψία στη Χαλυβουργία στη Β’ ΒΙΠΕ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και αν ευθύνεται για τις οσμές που εκείνη τη περίοδο είχαν κατακλείσει την ατμόσφαιρα της πόλης. Σύμφωνα με το πόρισμα που είχε συνταχθεί και είχε προσκομισθεί από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη ως μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία -μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου για δική του μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου- είχε διαπιστωθεί, διαφυγή σημαντικών ποσοτήτων καπναερίων στην ατμόσφαιρα από κλίβανο του εργοστασίου και έντονη δυσοσμία σαν αυτή που υπήρχε στην πόλη του Βόλου.
Μετά την εν λόγω δικαστική εξέλιξη τίθεται εύλογα το ερώτημα πως μία τόσο σοβαρή υπόθεση που την συνοδεύουν υποτίθεται ως αποδείξεις ρύπανσης, το επίσημο πόρισμα των επιτόπιων ελέγχων που έχουν γίνει από το ΚΕΠΕ της Περιφέρειας, χάνεται.
Σύμφωνα πάντως με τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Ν. Παπαπέτρο, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες μετρήσεις που να δείχνουν υπέρβαση ρύπων και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής. Υπάρχουν αντιθέτως είπε μετρήσεις πως δεν υπάρχει υπέρβαση του ορίου ρύπων και υπέρβαση της οσμής, καθώς αυτή μετρήθηκε μέσω της μεθόδου της ολφακτομετρίας που έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Όλες οι μετρήσεις συμπλήρωσε δείχνουν ότι η συμβολή της Χαλυβουργίας στη ρύπανση της πόλης δεν είναι ιδιαίτερη. Πιο καθοριστική είπε είναι η συμβολή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων & οι λέβητες θέρμανσης τον χειμώνα.
