Βόλος – Χ. Στρατηγόπουλος: Η Πολιτεία δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών

Ελένη Μανώλη

«Αναχρονιστικό» και «παράνομο» χαρακτήρισαν το ψηφισθέντα φορολογικό νόμο που εισάγει τεκμήρια εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους 31 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Μαγνησίας με αφορμή τη σημερινή κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας τεσσάρων Αιτήσεων Ακύρωσης του εν λόγω νόμου (5073/2023).

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων των φορέων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι «οι συγκεκριμένες αιτήσεις ακύρωσης δεν στρέφονται εναντίον ατομικών διοικητικών πράξεων, αλλά εναντίον της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο και η διαδικασία υπαγωγής στον έλεγχο για όσους ελεύθερους επαγγελματίες αμφισβητούν την υποχρέωση ένταξης σε αυτά τα τεκμήρια».

Ο κ. Στρατηγόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «… Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων… Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πλέον ευάλωτων μελών του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών».

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας, κ. Κεχαγιάς, τόνισε ότι «ο κλάδος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή απέναντι σ’ αυτόν τον νόμο γιατί είναι άδικο και δημιουργεί προβλήματα στην αγορά, γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθεί».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικονομολόγων – Λογιστών, έκανε λόγο για έναν «παράνομο νόμο… τιμωρεί αυτόν που κόβει περισσότερες αποδείξεις και ψιθυρίζει σε κάποιους ότι «δεν χρειάζεται να ασφαλίζετε τους υπαλλήλους σας κανονικά γιατί, αν το κάνετε, θα πληρώσετε παραπάνω στην Εφορία».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απ. Οντόπουλος τόνισε ότι «από την ώρα που στο στεγασμένο εμπόριο έχουν εφαρμοστεί όλες οι προϋποθέσεις για διαφανή λειτουργία όπως το my data, η διασύνδεση ταμειακής και pos, δεν μπορεί να μιλά κάποιος για φοροδιαφυγή».

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Δωροθέα Καναβιτσά, επισήμανε ότι «τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων με το υψηλό ΦΠΑ, τα καύσιμα κ.α., είναι αυτά που θα έπρεπε να επιλυθούν από τους ιθύνοντες και όχι να μας λένε, μέσω του νομοσχεδίου αυτού ότι «κάποιοι περισσεύετε και πρέπει να κλείσετε».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ Π. ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΗΤΑ Ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Επόμενο άρθροΟ Ανδρουλάκης απαντά σε Δούκα: Όποιος έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών – Θα διαγραφούν όσοι συνεχίζουν τον τοξικό λόγο