Παρέμβαση με σημαντικές ειδήσεις του Πρόεδρου & Διευθύνοντος Σύμβουλου της ΕΡΓΟΣΕ, στην ημερίδα για το Λιμάνι του Βόλου του istigmes.com

Την καθαρή θέση ότι το Βελεστίνο είναι η ιδανική περιοχή χωροθέτησης του Εμπορευματικού Κέντρου στην Κεντρική Ελλάδα το οποίο συνδέεται ως υποδομή με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα του Βόλου με το κεντρικό ηλεκτροκινούμενο σιδηροδρομική δίκτυο της χώρας, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για το Λιμάνι του Βόλου που διοργανώνει το istigmes.com.
O κ. Βίνης σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του που προβάλλεται στην ημερίδα ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του ως προς τη χωροθέτηση του Εμπορευματικού Κέντρου που αναμένεται να προκύψει ως αναπτυξιακή υποδομή μετά την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτροκίνησης Βόλου Λάρισας που ξεκινά άμεσα και των σιδηροδρομικών συνδέσεων των προβλητών του λιμανιού του Βόλου με τον σιδηρόδρομο, που όπως είπε είναι προτεραιότητα: «Η περιοχή του Βελεστίνου μετά από σχετική αναβάθμιση, μπορεί και να αναλάβει τον ρόλο συγκέντρωσης φορτίων στην περιοχή του Βόλου, Λιμένα, ΒΙΠΕ Ι , ΙΙ, Αλμυρού και της προώθησης αυτών τέλος πάντων σιδηροδρομικώς προς το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο» είπε με σαφήνεια.
Η χώρα πρόσθεσε έχει την ευλογία γεωστρατηγικά να μπορεί να αποτελέσει στο εμπορικό κομμάτι ένα hup logistics. Είμαστε πλέον 100% έτοιμοι « να βγούμε στις διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα περίπου 3,5 δις» για να προσθέσει:
«Για να είναι πραγματικά αποδοτικός ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας θα πρέπει να κλείσουμε τις διασυνδέσεις με τα κεντρικά λιμάνια – αυτός είναι ο κεντρικό σχεδιασμός- για να μπορέσει να κινηθεί σωστά το εμπορευματικό φορτίο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει ανοίξει και η κουβέντα για ένα κέντρο logistic στη περιοχή το οποίο αυτή τη στιγμή ενώ έχει προχωρήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός μεταφορών βρίσκεται στην Επιτροπή Logistic του Υπουργείου – που εκπονεί και ένα συνολικό πλάνο- ώστε να αξιολογηθεί και η σκοπιμότητα αλλά και η βιωσιμότητά του.
Προφανώς θα προηγηθεί η σύνδεση του λιμανιού, προφανώς θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής. Πάντως αυτό που μπορώ σίγουρα να σας πω είναι ότι βρίσκεται στο τραπέζι και συζητιέται». Όταν δε ρωτήθηκε για το εάν το κέντρο logistic θα πρέπει να βρίσκεται πλησίον του λιμανιού του Βόλου, απάντησε πως αυτό είναι σωστό υπό προϋποθέσεις βάζοντας την περιοχή του Βελεστίνου στο κάδρο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως προετοιμασία σχετικής αναβάθμισης για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου για το οποίο υπήρξε σαφής ως προς την βούληση της ΕΡΓΟΣΕ και της κυβέρνησης.
Ο κ. Βίνης αναφερόμενος στον ρόλο του λιμανιού του Βόλου Λάρισας στο ορατό μέλλον ανάπτυξης του σιδηροδρομικού μεταφορικού δικτύου της χώρας, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική εξέλιξη εκκίνησης στις αρχές του επόμενου μήνα της κατασκευής του έργου της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας προϋπολογισμού 67εκ, ενώ εξέφρασε με σαφήνεια την βούληση της ΕΡΓΟΣΕ να προτεραιοποιήσει τα έργα σύνδεσης των προβλητών του λιμανιού του Βόλου και της Α’ & Β’ ΒΠΕ με το κεντρικό ηλεκτροκινούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι ολοκληρώθηκε χθες και η κατάρτιση του προγράμματος για την νέα προγραμματική περίοδο στα πλαίσια του Υπουργείου Μεταφορών. Ο ρόλος του λιμανιού του Βόλου είναι σημαντικός. Έχει μικρότερη συμφόρηση από τον Πειραιά. Η ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας είναι από τα πρώτα έργα που δημοπρατήσαμε. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 67 εκ.
Η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απομένει η παρουσίαση της στο τέλος του μηνα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Από την επομένη σταλεί η πρόσκληση για την υπογραφή της Σύμβασης.
Το συγκεκριμένο έργο είναι κομβικό για την ευρύτερη περιοχή γιατί επιτυγχάνεται η ηλεκτροκινούμενη διασύνδεση του Βόλου με τον άξονα της ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Προμαχώνας) που είναι ήδη ηλεκτροκινούμενο.
Το δίκτυο συμμορφώνεται με τις αρχές διαλειτουργικότητας, δηλ με τους ίδιους όρους που το τρένο θα ξεκινάει από τη Γερμανία λ.χ θα καταλήγει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου. Δημιουργούνται οι συνθήκες για την σύνδεση του λιμένα του Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ο ΟΣΕ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού μελέτης για τις σιδηροδρομικές γραμμές που συμπληρώνουν την γραμμή της ηλεκτροκίνησης. Την σιδηροδρομική σύνδεση της Β ΒΙΠΕ με την σιδηροδρομική γραμμή Βόλου Λάρισας μήκους 6,8 χλμ και την σύνδεση των σιδηροδρομικών προβλητών του λιμένα του Βόλου συνολικού μήκους 2,5 χλμ περίπου απευθείας με τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου. Το πλήθος και η διάταξη εντός των συνδέσεων του λιμένος του Βόλου θα προκύψουν τελικά από την συνεργασία Λιμένα Βόλου με τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.
Αυτό που είναι προτεραιότητα είναι η σύνδεση των προβλητών του λιμανιού με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο. Εχω συμμετάσχει σε αρκετές συναντήσεις ενόψει της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του Λιμένα. Προφανώς θα προηγηθεί ως προτεραιότητα των συνδέσεων του λιμένα με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά προέχει να καταλήξουν οι μελέτες επί του χάρτου για να έχουμε το οικονομικό αποτύπωμα και τη βέλτιστη τεχνική λύση που θα βοηθήσει αυτή τη σύνδεση.
Η μελέτη του ΟΣΕ θα παραδοθεί πακέτο, παρ’ όλα αυτά στη προτεραιοποίηση για το τί θα διεκδικήσουμε ως χώρα για να συνγχρηματοδοτήσουμε – γιατί όλα τα σιδηροδρομικά έργα σήμερα όπως και στην επόμενη προγραμματική περίοδο- θα προηγηθεί η σύνδεση του Λιμένα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βίνης επεσήμανε πως η περιοχή του Βόλου τυγχάνει ιδιαίτερης σημασίας και προσοχής λέγοντας πως το πρώτο βήμα για την περιοχή έχει γίνει με το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας και δεσμεύτηκε για την προτεραιοποίηση των έργων που αφορούν τις σιδηροδρομικές διασυνδεσης του λιμανιού του Βόλου: «Προφανώς για να είναι μια γραμμή βιώσιμη πρέπει να έχει τις προδιαγραφές για να συγχρηματοδοτήσουμε τέτοιου είδους έργα. Για να είναι βιώσιμη πέραν από το επιβατικό κοινό, ο κύριος όγκος της την καθιστά ως τέτοια από το εμπορευματικό κομμάτι. Άρα λοιπόν θα είναι σαν να πυροβολούμε τα γόνατά μας εάν δεν δώσουμε προτεραιοποίηση στο να συνδέσουμε το λιμάνι με την σιδηροδρομική γραμμή.
Ξεκινά η γραμμής της κατασκευής της γραμμής Λάρισας Βόλου τέλη Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη . Το παραδοτέο της μελέτης εάν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός χωρίς ενστάσεις, θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε έτοιμη την μελέτη και δεσμεύομαι και λέω πως προτεραιοποιείται η αναγκαιότητα διασύνδεσης του λιμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Γιάννης Αναστασίου
