Κων. Μαραβέγιας: Θετικό μέτρο η μείωση

Σε σημαντική μείωση των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων για το 2021 προβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή της κρίσης της πανδημίας είμαστε σε στενή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και ειδικά με το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων & Γραφείων “Η Μαγνησία”, κατανοώντας τα σημαντικά επιβαρυντικά ζητήματα που έχουν προκύψει για τον κλάδο και συζητώντας για μέτρα και τρόπους στήριξης. Είχαμε, φυσικά, συζητήσει και το θέμα των τελών κυκλοφορίας.  

Σήμερα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να στηρίξει τον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στον τουρισμό, προχωρά σε γενναία  μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021. Η μείωση πραγματοποιείται ανάλογα με τη χωρητικότητα των τουριστικών λεωφορείων, ως εξής:

(α) για την Α΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.

(β) για τη Β΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ».

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία σε καθεστώς τμηματικής καταβολής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται επιβεβλημένη, λόγω των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έκδοση και εξόφληση των οικείων χρηματικών ενταλμάτων, αλλά και για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

«Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αγωνία και τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων και σε στενή συνεργασία μαζί τους αναλαμβάνει παρεμβάσεις όπου κρίνεται αναγκαίο. Ειδικά για τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων, να θυμίσουμε την παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία τα ποσά της έκτακτης επιδότησης που χορηγείται ως αποζημίωση στις εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, καθώς και στα τουριστικά γραφεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα (άρ. 36 του νόμου 4753/2020)», συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Κων. Μαραβέγιας: Θετικό μέτρο η μείωση των τελών κυκλοφορίας του 2021 για τα τουριστικά λεωφορεία

Γενναία μείωση στα τέλη κυκλοφορίας του 2021 για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση θέλοντας να στηρίξει έναν κλάδο που έχει πληγεί σκληρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας αποφάσισε ότι:

α) για την Α΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.

β) για τη Β΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης έτους 2020 στα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε να καταθέσει άμεσα τροπολογία με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων φορολογικών / ασφαλιστικών οφειλών των παραπάνω επιχειρήσεων σε καθεστώς τμηματικής καταβολής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του είχε θέσει τα παραπάνω θέματα μετά από αντίστοιχα αιτήματα του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων «η Μαγνησία». Ο κ. Μαραβέγιας, σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη, έκανε την εξής δήλωση:

«Το ΥΠΟΙΚ με την άμεση ανταπόκρισή του απέδειξε για ακόμα μια φορά τα κοινωνικά του αντανακλαστικά. Η ελάφρυνση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων δείχνει ότι η περυσινή καθυστέρηση στην εκταμίευση των αποζημιώσεων τους λόγω κορωνοϊού ήταν καθαρά συμπωματική. Είμαι βέβαιος ότι από ‘δω και πέρα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η προώθηση των αναγκαίων εγκρίσεων μέσω της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων του ΥΠΟΙΚ από την Ε.Ε, θα είναι γρήγορες. Ελπίζω επίσης πως ο κ. Σταϊκούρας θα ξαναδεί σε επόμενη φάση το αίτημα ολοκληρωτικής απαλλαγής για ένα έτος από τα τέλη κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων καθώς και των Ι.Χ ειδικής χρονομίσθωσης των τουριστικών γραφείων».