Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη για το ζήτημα των επεισοδίων ρύπανσης της ΑΓΕΤ σημειώνονται τα εξής:
“Σε σχέση με αναφορές που σχετίζονται με πιθανές επικίνδυνες εκπομπές ρύπων από εργοστάσιο της περιοχής επισημαίνουμε ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη δειγματοληψίες από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή διαπιστευμένου εργαστηρίου, οι οποίες είχαν ξεκινήσει σε προγενέστερο χρόνο από τις πρόσφατες πιθανές εκπομπές ρύπων. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να καταγράφεται καθημερινώς η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο μέσω των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 διενεργήθηκε δειγματοληψία στο έδαφος από διαπιστευμένο εργαστήριο παρουσία υπαλλήλων της ΠΕΜΣ για τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων και διοξινών – φουρανίων σε 8 συνολικά σημεία, 5 σημεία στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου ένα στην Αγριά καθώς και στις 2 Βιομηχανικές Περιοχές. Τα δείγματα που λήφθηκαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα.
Η δειγματοληψία αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αντίστοιχης του προηγούμενου έτους, της 04.05.2022, στην οποία ύστερα από την εξέταση των δειγμάτων βρέθηκαν φυσιολογικές τιμές.
Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την 30η Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μέτρηση βαρέων μετάλλων και διοξινών – φουρανίων στις καμινάδες των τριών εργοστασίων της περιοχής (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία, Sovel) από το εργαστήριο «Δημόκριτος», παρουσία των αρμοδίων υπαλλήλων της Περιφέρειας και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα.
Σχετικά δε με τις μετρήσεις που βρίσκονται στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τους πιστοποιημένους σταθμούς μέτρησης της ατμόσφαιρας επισημαίνουμε ότι λόγω της αντικατάστασης του σταθμού παρακολούθησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, τα αποτελέσματα δεν είναι στη διάθεση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο. Πολύ σύντομα θα επαναλειτουργήσει η συγκεκριμένη εφαρμογή. Πλην όμως όλα τα δεδομένα που συλλέγονται το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τις μετρήσεις να βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων.
Άλλωστε, μόλις το προηγούμενο διάστημα μέσω του Πράσινου Ταμείου αντικαταστάθηκε ο σταθμός παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου ήδη λαμβάνει δεδομένα σε πιλοτικό στάδιο. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταδίδει τις μετρήσεις για Αιωρούμενα Σωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2,5), Οξείδια του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2, ΝΟx), Διοξείδιο του θείου (SO2), Μονοξείδιο του άνθρακα (CO), Όζον (O3), Βενζόλιο και συναφείς υδρογονάνθρακες (BTEX).
Σε λειτουργία βρίσκεται και ο δεύτερος σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι εγκατεστημένος στο χώρο της πρώην ΔΕΣΕ – Διεύθυνση Ελέγχων Συντήρησης Έργων.
Αύριο, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 τοποθετούνται οι 2 νέοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020). Ο πρώτος θα τοποθετηθεί στην ταράτσα του κτιρίου που στεγάζεται η Δ/νση Υγείας Π.Ε.Μ.Σ. (οδός Αντωνοπούλου – Δ. Γεωργιάδου) και ο δεύτερος επί εδάφους σε κοινόχρηστο χώρο (πάρκο) στη Ν. Δημητριάδα. Οι δύο νέοι σταθμοί θα μετρούν αιωρούμενα Σωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2,5), οξείδια του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2, ΝΟx), διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), όζον (O3), βενζόλιο και συναφείς υδρογονάνθρακες (BTEX). Μετά την εγκατάστασή τους αναμένεται η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας τους με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υλοποιούνται σε συνέχεια των δύο έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και έχουν γνωστοποιηθεί και τα σχετικά αποτελέσματα.
Το πρώτο αφορούσε το έργο διερεύνησης της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου που υλοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας με τη συλλογή δειγμάτων σε σημεία της πόλης του Βόλου και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.
Το δεύτερο αφορούσε το έργο εκτίμησης των επιπτώσεων των εκπομπών οσμών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας από εγκατεστημένα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, αποτελέσματα τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε σχετικά: «Η περιφερειακή αρχή τα τελευταία χρόνια υλοποιεί μία σειρά από ενέργειες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ενημέρωση των πολιτών. Με καθημερινές μετρήσεις, δειγματοληψίες, ελέγχους, κλιμάκια και πρόστιμα όπου αυτό απαιτείται, παρακολουθούμε στενά και με υπευθυνότητα το θέμα στην περιοχή μας. Οφείλουμε όμως να καταστήσουμε σαφές ότι το νομικό πλαίσιο για το περιβάλλον και την υποβάθμιση του είναι αυστηρό και συγκεκριμένο. Τυχόν περιστατικά υποβάθμισης που προβάλλονται, αξιολογούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις προβλεπόμενες